Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (8)

Memento

Memento (2000)

Hlavní hrdina filmu Leonard Shelby trpí ztrátou krátkodobé paměti – nemá žádné vzpomínky na události, které se odehrály po vraždě jeho ženy. Leonardův cíl najít vraha své manželky a pomstít její smrt se tak vzhledem k tomu, že si nepamatuje události starší než pár minut, ukáže jako nelehký úkol. Nejenže tak Leonard podstupuje nekonečný proces rozpomínání se na to, kdo je a co se s ním stalo, ale i divák jakoby trpěl touto ztrátou paměti – musí se neustále rozpomínat na sekvence zobrazované retrográdně, aby si je mohl chronologicky seřadit a vytvořit tím kontinuální příběh. Film Memento je hlavně o zapamatovávání si. Při jeho sledování musí divák plně zapojit svou paměť a využít veškerých kognitivních schopností, aby dokázal pochopit to, co Leonard nedokáže.. Film ponechává prostor pro další debaty a interpretaci. Komplikovanou narací Memento vybočuje z tradiční škatulky hollywoodských thrillerů a stává se učebnicovým příkladem pouţití flashforwardů a retrográdní narace. Za úspěchem Mementa však nestojí jen zajímavá naratologická rovina, ale i režisérský talent Christophera Nolana a také herecký talent hlavních postav, které dodávají příběhu onu potřebnou citovou a psychologickou hloubku. Experimentováním s časem se Nolanovi podařilo ozvláštnit jednoduchou kriminální zápletku. Tento americký nezávislý film svou hrou s vypravěčskou technikou představil na konci 90. let stále nový směr, kterým se může kinematografie stále ubírat.

Howlův kráčející hrad

Howlův kráčející hrad (2004)

Opět nádherný film. Spousta věcí pro mě zůstala nevyřešena - proč Hal nic nedělal, ani nekomentoval, se Sophiným prokletí, proč v pár scénách, kdy je Sophie znovu omlazena, si to neuvědomuje, celá linie čarodějnice z Pustin mi přijde nedotažená, to samé s tou válkou. Přesto, jestli hledáte film, kterým uniknete z reality do fantazie, není lepší volby.

Keulraesik

Keulraesik (2003)

Další z příběhů, kde se o lásce nemluví, ale kde se lidé milují beze slov. Osudovost lásek matky a dcery je tak skvěle sestříhána, že vám neumožní nudit se ani u jedné dějové linky. Nakonec však možná až díky nádherné hudbě jsem na konci nebyla schopna slova. (Doporučuji stáhnout si soundtrack).

Před půlnocí

Před půlnocí (2013)

S velkým očekáváním jsem na Před půlnocí šla do kina a s ještě větším pocitem zadostiučinění z něj o dvě hodiny později odcházela. Nebylo to tím, že by byl film dokonalý, právě naopak. Ojedinělá trilogie v sobě nese nádherný příběh, který stárne a zraje spolu s hrdiny už dvacet let. Jakoby osudy Celine a Jesseho už od začátku směřovaly k vrcholné scéně v hotelu, která má v sobě více upřímnosti a pravdivosti, než všechny romantické filmy za posledních deset let.