Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (107)

Ahsoka

Ahsoka (2023) (seriál)

Clancy Brown si v tomto seriálu zopakoval roli Rydera Azadiho, kterého daboval v seriálu Star Wars Povstalci (od r. 2014). Je tak dalším z už poměrně dlouhé řady herců v seriálech ze světa Star Wars, kteří si po dabingu kreslených postav zahráli i jejich hrané varianty. V tomto případě volba nebyla příliš těžká, protože postava Rydera Azadiho byla dělána podle hercova vzhledu.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)

Jedna z družin, která se účastní her v Neverwinteru, je hrané cameo z animovaného seriálu Dungeons & Dragons z roku 1980, protože jejich vzhled zcela odpovídá hrdinům tohoto seriálu, kterými jsou Hank the Ranger, Eric the Cavalier, Sheila the Thief, Bobby the Barbarian, Diana the Acrobat a Presto the Wizard.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)

Owlbear (v češtině přeložený jako „mědvědovýr“) je standardní „Dungeon & Dragons“ příšera, která má ve hře obrovskou sílu a velkou odolnost a jejíž popis zní: „Obrovský kříženec mezi obří sovou a medvědem, který je znám pro svou zuřivost a agresivitu, což z něj dělá jednoho z nejobávanějších predátorů ve volné přírodě.“

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)

Ve filmu jsou představeny některé Dungeon & Dragons specifické humanoidní rasy, konkrétně „kočičí lidé“ Tabaxi, „ptačí lidé“ Aarakocra, „dračí lidé“ Dragonborn, „hadí lidé“ Yuan-ti a také „ďábelští lidé“ Tiefling.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)

Celý příběh se odehrává ve světě Forgotten Realms, což je jeden z nejznámějších a nejvyužívanějších světů „Dungeon & Dragons“. Odehrávají se v něm slavné RPG série „Baldur's Gate“, „Icewind Dale“, „Neverwinter“, „Eye of the Beholder“ a mnohé další. Do tohoto světa jsou také zasazené mnohé slavné fantasy knihy, jako například všechny knihy o Drizztovi od Roberta A. Salvatora.

Prokletá romance

Prokletá romance (2022)

Stejně jako první díl je i tento druhý díl plný přímých i nepřímých odkazů a standardních klišé z klasických Disneyho pohádek. Hlavní motiv zlé macechy je obecně v pohádkách velmi častý, stejně jako hlavní postava zavřená ve věži, ze které musí utíkat. Mnoho situací a scén je velmi podobných jako ve filmech Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), Popelka (1950), Šípková Růženka (1959) a Kráska a zvíře (1991). Jsou zde také odkazy na filmy Bambi (1942), Petr Pan (1953), Princezna a žabák (2009), Alenka v říši divů (1951) a Na vlásku (2010). V záporáckém duetu jsou pak přímo zmíněny ikonické záporné postavy Cruella De Vil (101 Dalmatinů, 1961) a Zloba (Šípková Růženka, 1959).

Jan Žižka

Jan Žižka (2022)

Podle nalezené lebky v roce 1910, která dle odborníků patří právě Janu Žižkovi (Ben Foster), přišel Žižka o první oko ještě v době růstu, tedy někdy kolem dvanácti let. Jednalo se ale o sečnou ránu a o levé oko, takže v tomto je film přesný na rozdíl od jeho sochy na Žižkově, která zobrazuje Žižku se zavázaným pravým okem.

Jan Žižka

Jan Žižka (2022)

V roce 1408 (tedy šest let po ději filmu) vyhlásil Jan Žižka (Ben Foster) nepřátelství Jindřichovi z Rožmberka a působil proti němu ve zbojnické bandě. Stal se tím takzvaným opovědníkem, což bylo v té době právem každého šlechtice. Jan Žižka tedy nebyl optikou doby považován za zločince, ale za osobu, která v souladu s tehdejším právem hájila své nároky silou. Často přitom jednal v zájmu krále Václava IV. a jeho pobočníků, takže mu král v roce 1409 udělil milost za všechny činy z této doby.

Jan Žižka

Jan Žižka (2022)

Ve filmu několikrát zazní píseň „Ktož jsú boží bojovníci“, která je také jako jediná ponechána v původním staročeském znění i v anglické verzi filmu. Tato píseň se stala husitskou hymnou a našla i překvapivé vojenské využití, když 14. 8. 1431 v bitvě u Domažlic způsobila strach v řadách křižáckého vojska čítajícího 100 000 mužů. Husitů bylo jen 40 000, ale jejich zpěv donutil část vojska k ústupu, který se nepodařilo vojenským velitelům zastavit, a tak se rozhodli ho následovat. Husité tak museli bojovat jen proti velmi malé části pěchoty s bojovými vozy, které si s sebou křižáci vzali po zkušenostech z předchozích prohraných bitev proti husitům hlavně pod vedením Jana Žižky (Ben Foster).

Jan Žižka

Jan Žižka (2022)

Podle historických pramenů byl Jan Žižka (Ben Foster) dvakrát ženatý a obě jeho ženy se jmenovali Kateřina. Tento historický fakt dává jeho fiktivní romantické lince s Kateřinou (Sophie Lowe) v tomto filmu zajímavý rozměr.

Predátor: Kořist

Predátor: Kořist (2022)

V tomto filmu je nepřímo vysvětleno, proč predátoři používají tříbodový laserový zaměřovač (z jejich pohledu zobrazený jako trojúhelník), přestože pomocí něj zaměřují jeden proud energie z děla na rameni. Dle technologií ukázaných v tomto filmu se jedná o pozůstatek zaměřování tří naváděných projektilů, které používali, než zbraně modernizovali. Je zde dokonce vidět, že body nemusí mířit do trojúhelníkového tvaru, ale mohou mířit na tři různá místa.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Příběh Oskara Schindlera (Liam Neeson) a účinkování v tomto filmu motivovalo herečku, která hrála „holčičku v červeném kabátku“, Olivii Dobrowskou k tomu, že se stala v roce 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu koordinátorkou pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Zorganizovala také veřejnou sbírku, kterou uvedla na Instagramu ikonickou fotografií z tohoto filmu, kde byl její kabátek přebarven na modro a pozadí na žluto, tedy do barev ukrajinské vlajky.

Jack staví dům

Jack staví dům (2018)

Jackova (Matt Dillon) zvrácená záliba ve focení svých obětí je odkazem na dalšího skutečného sériového vraha Jeffrey Dahmera, který byl i díky tomu usvědčen z vražd 17 lidí. Spolu s odkazem na Jacka Rozparovače, Teda Bundyho, Richarda Kuklinského a Edwarda Geina se tak jedná přesně o pět odkazů na skutečné sériové vrahy, tedy stejně, jako je incidentů ve filmu.

Jack staví dům

Jack staví dům (2018)

Představitele Vergilia, Bruno Ganze, využil Lars von Trier skutečně důkladně, jak bývá jeho zvykem. Ganzova nejznámější a nejoceňovanější filmová role je totiž role Hitlera v Pádu Třetí Říše (2004). Touto rolí se stal Ganz velmi známým po celém světě, a to díky parodickým videím, které využívají scénu naštvaného Hitlera z tohoto filmu s předělanými titulky, které reagují a parodují aktuální události. Tato videa jsou velmi oblíbená i v České republice. Je tedy velmi zajímavé sledovat, jak stejný herec stejným hlasem oponuje Jackově (Matt Dillon) fascinaci Hitlerem, kterého přitom tak přesvědčivě představuje v historickém filmu a tisíci videích na internetu.

Neskutečná Anna

Neskutečná Anna (2022) (seriál)

Skutečná Anna Sorokina dostala od Netlixu 320 000 amerických dolarů za práva k natočení jejího životního příběhu. Musela ale část použít na úhradu škod, které způsobila.

Boba Fett: Zákon podsvětí - Kapitola 7: Ve jménu cti

Boba Fett: Zákon podsvětí - Kapitola 7: Ve jménu cti (2022) (epizoda)

Cad Bane (Corey Burton) v tomto díle zmíní, že to není poprvé, co porazil Bobu Fetta (Temuera Morrison) během plnění úkolu. Mělo k tomu dojít v sedmé řadě seriálu Star Wars: Klonové války (od r. 2008), který byl ale po odkupu Lucasfimu Disneym zrušen. Měly být vytvořeny čtyři díly věnované bounty hounterům, ve kterých měl už mladý Boba Fett obléct „otcovo“ brnění. Epizody byly napsány a část byla už i namluvena a byla dokonce vytvořena i animovaná předloha duelu mezi Banem a Fettem, ve kterém získá Boba Fett ikonickou prohlubeň ve své helmě. Animace byla představena na Celebration Orlando v roce 2017 a je dostupná na YouTube. Boba Fett navíc není jediný, kdo má na tento duel nevratnou památku, která je přenesená do kánonu. Cad Bane má od té doby na hlavě železný plát (a to jak v The Bad Batch, tak v The Book of Boba Fett, i když předtím v Klonových válkách ho neměl), takže jejich duel dle všeho skončil remízou – zásahem do hlavy obou ve stejný čas.

Reklama