Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Poprvé jsem film viděl v pomyslné kvalitě, ale to mi vůbec nevadilo. Příběh tak silný, že se to těžko podaří někomu překonat. Nechci psát něco co už tu je napsáno, ale tady už je snad všechno. Tak snad jen, že naděje je věc dobrá, možná ze všech nejlepší. Znovu musím zmínit nádherný soundtrack od Thomase Newmana, který vám v poslední půlhodině spolu s vyvrcholením zápletky nedovolí ani se pohnout. Frank Darabont vytvořil výjimečné dílo a já se na něj chci koukat znovu a znovu.

Jurský park

Jurský park (1993)

Další z filmů, které zaujali místo v mé top 10. A to především proto, že film se vryl jako malému do hlavy a pod kůži a už nikdy ho nedostanu ven (doufám). Steven Spielberg nám na plátně předvedl, že všechno je možné. Triky zde vychvalují všichni a proto nemůžu zůstat opodál. Ty dinosauři vypadali prostě jako živý a dodnes jsou to nejreálnější dinosauři vůbec. Tyranosaurus rex už bude mít vždy podobu, jakou má tady a všichni další rexové už budou prostě horší. Scénář ani nemusí být tak moc dokonalý, stačí když nemáte při filmu možnost ani na chvíli o něčem takovém přemýšlet. Strašně mě mrzí, že jsem toto dílo neměl možnost vidět v kině (pozn. byli mi tři), ale i na televizi je to skvělá pařba a jízda po celou dobu filmu. Hudbu skládal kdo jiný, než John Williams a zase se mu to náramně povedlo. Neznám nikoho kdo by nepoznal hlavní motiv z Jurského Parku. Juráč je prostě neskutečný megafilm, který se nepodaří natočit každý rok, ale Spielberg to prostě umí a diváky táhne do kin a láme rekordy ve financích už 30 let. ( myšleno v 93. roce). Mám pocit, že Jurský park, přesto, že není dokonalý, je jednoduše kultovní a vždycky bude.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Když byste hledali nějaký film, o kterém můžete říci, že je to kult, byl by to právě tento. Efekty omračující, akce neskutečná, atmosfára vynikající a arnold? přece v nejlepší formě a v roli, která ho udělala nesmrtelným. James Cameron se vyznamenal a dokázal proměnit svůj sen v skutečnost. Brad Fiedel zde použil motiv z jedničky avšak teprve ve dvojce se stal tak slavným. Robert Patrick stvořil terminátora, kterého jsem vídal ve svých nočních můrách a to dost často. I po 16 letech nejlepší sci-fi pod sluncem a jeden z nejlepších akčně nadupaných kousků. Opravdový kult na který se nezapomíná.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Tento film, pojednávající o cti, lásce, vlastenectví, odaze a spoustě dalších věcí, je prostě nádherný, skvělý, srdceryvný, romantický, nezapomenutelný a přídavnými jmény nepopsatelný. Jeden z mých top snímků, díky kterému se Mel Gibson stal mým velice oblíbeným tvůrcem a hercem. James Horner složil vynikající soundtrack a všechny jeho další díla jsou už pouze napodobeniny motivů ze Statečného srdce. William Wallace je jedním z nejkladnějších hrdinů historie filmu a vždy mě prostřednictvím Mela Gibsona dostane. Nejlepší scéna pro mě jednoznačně promluva Wallace k armádě opuštějící bojové pole v první bitvě u Stirling. Nejdojemnější samozřejmě závěr popravy a závěrečná scéna, která předznamenala vítězstí u Bannockburnu. Určitě jeden z nejlepších historických válečných filmů.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Začalo to tak, že se mě kámoš zeptal, jestli nechci jít do kina na Pána prstenů - Dvě věže. Samozřejmě, že jsem šel, ale předtím jsem si sehnal narychlo alespoň nekvalitní DVD jedničky. No a byl jsem naprosto uchvácen. Celá středozemě mě nadhla a já věděl, že jsem viděl výjimečné dílo. První díl má z celé trilogie nejlepší atmosféru, a je celkově nejlépe natočený. Knihu jsem nečetl, ale příběh se mi děsně líbil. Celá středozemě se všemi svými tvory a tvorečky je prostě skvěle vymyšlená. A Peter Jackson nám nečtenářům umožnil toto krásné dílo také poznat. Jak je mým zvykem, musím zhodnotit také soundtrack. Howard Shore vymyslel skvělé motivy, které proložil hodinami výborné hudby. Tento soundtrack byl vůbec první, ketrý jsem vlastnil a proto ho znám dokonale. Je prostě nádherný a je to jeden z mála soundtracků, které se dají poslouchat celé a nikdy nenudí. Stejně jako celý film, který změnil dějiny (alespoň pro mě).

Sám doma

Sám doma (1990)

Nejlepší vánoční film, u kterého mi nevadí každoroční reprízy a občas si ho pustím i víckrát do roka. Marv a Harry sou nezapomenutelný a je to jeden z mých oblíbených filmů. Ač bláznivá komedie, má skvělou vánoční atmosféru a i uprostřed léta mě na ní dokáže naladit. Ono vlastně klidně stačí si jenom pustit soundtrack a je to tam.

Smrtonosná past

Smrtonosná past (1988)

Bruce Willis, který zabíjí teroristy po desítkách a ještě k tomu sype jednu hlášku za druhou, to je přesně to, co dělá tento film výjimečným a jiným než ostatní akční kousky. Skvělá akce, skvělý hlavní hrdina, neméně vynikající záporák, dobrá hudba, a máme tu top mezi akčními filmy.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Další film, který vznikl podle předlohy Stephena Kinga, který je z vězeňského prostředí, režíroval ho Frank Darabont, krásnou hudbu složil Thomas Newman a je to prostě nezapomenutelný, nádherný, znovu velmi lidský příběh, který na konci rozbrečí i největšího drsňáka. Nejvíce se mi líbil M.C. Duncan, který mě dojal i pouze svým výrazem v obličeji. Neméně dobří byli Tom Hanks a David Morse. No prostě a jednoduše, další Darabont v mé top 10.

Znamení

Znamení (2002)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, který má neskutečnou atmosféru, skoro celý film mi běhal mráz po zádech a kromě brilantní režie za to může hlavně jeden moc nadaný chlapík a tím je James Newton Howard. Soundtrack který vytvořil patří k mým nejoblíbenějším a utváří 80 % již zmiňované atmosféry. Výkon Mela Gibsona byl jako vždy perfektní a scéna na zahradě, kdy asi minutu neproběhl žádný střih patří k tomu nejlepšímu a nejemotivnějšímu co jsem viděl. Díky tomuto skvostu a šestému smyslu jsem se více zaměřil na Shyamalana a i další jeho tvorba se mi dost líbila. Stal se tak jedním z mých nejoblíbenějších režisérů.