Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Mysteriózní
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (8)

plakát

Alice in Borderland (2020) (seriál) 

Vždy jsem byl k Netflix anime adaptacím trochu skeptický, ale tento seriál mě dokázal předsvědčit o tom, že existují i povedené adaptace, protože tohle je jedna z nich. Myšlenka příběhu, kdy se trojice kamarádů najednou ocitá v opuštěném Tokyu, kde jsou spolu s dalšími lidmi nuceni hrát smrtelné hry a neví proč, je už sama o sobě velmi zajímavá, obzvlášť když během celého seriálu je divák stejně jako hlavní hrdinové neustále napnutý a čeká co přijde a prahne po otázkách, kdo za celou hrou vlastně stojí a proč to dělá. Jak už je v tomto žánru zvykem, nechybí ani nějaká ta romantika. Za mě povedený seriál, který ocení jak fanoušci anime, tak i ti, kteří tomuto žánru úplně neholdují.

plakát

Tenki no ko (2019) 

Film se nese v podobné náladě jako předchozí snímek Kimi no na wa. (2016), jehož hrdinové se dokonce mihnou i v tomto filmu. Pro mě osobně byl však tento film ještě lepší, byť hlavní zápletka v tomto příběhu se nemusí zdát tak hlubokomyslná. Opět to bylo ale úžasné dobrodružství, překrásná animace a skvělá hudba od Radwimps, která dodává celému filmu tu správnou atmosféru. Je to jeden z těch filmů, kde divák prožívá všechnu radost, ale i utrpení společně s hlavními hrdiny a nevadí mu u toho ukápnout i nějakou tu slzu.

plakát

Kimi no na wa. (2016) 

Tento film posouvá Šinkaiovu tvorbu ještě o level výše, než předchozí filmy, které byť byly taky dobré, tak neměli to kouzlo, jako má tento a další novější snímky. Celý příběh je kouzelný už od začátku a když se k tomu všemu ještě přidá hledání ztracené lásky, je to opravdu jedinečné. Obzvlášť se mi líbí, jak autor dovede tento kouzelný příběh zasadit do všedního světa a nemusí z toho být další bláznivý isekai.

plakát

Suzume (2022) 

Po Kimi no na wa. (2016) a Tenki no ko (2019) se jedná o další úžasný film od Makoto Šinkae, který ocení nejen fanoušci anime. I tentokrát se jedná o jedinečné a romantické dobroudružství mezi chlapcem a dívkou, které je okořeněno nadpřirozeným dobrodružstvím. Zkrátka film nabízí vše, co by měl mít - od skvělého příběhu, překrásné animace až po nádhernou hudbu, která atmosféru celého příběhu krásně dolazuje.

plakát

Sword Art Online - Season 1 (2012) (série) 

První série - má nejoblíbenější z celého SAO. Pro člověka vlastně až taková nostalgie plná příjemných pocitů na to, kde to všechno začalo. Vlastně stejně jako všechny následující série začne i ta první tak nějak nevinně. NerveGear - zařízení, které vás přenese do hry celým vaším tělem a ze hry se stává nová realita, doslova. Už na začátku mě celá ta samotná myšlenka (která v době, kdy Reki toto dílo napsal, byla opravdu nadčasová) velmi zaujala, to jsem ale ještě vůbec netušil, co všechno mě čeká a jak tohle anime změní můj posavadní pohled. Pocity, které se dostavily v následujícíh dílech se snad ani nedají popsat. Najednou už to nebyla jen hra, najednou to byla nová realita, příběh osamělého hrdiny, příběh plný napínavých soubojů, ale i romantiky s Asunou. A právě příběh mezi Kiritem a Asunou v kombinaci se světem, kde každý souboj může být tím posledním, je to, co dělá ze SAO tak jedinečné anime. A když potom přišla ještě Yui, bylo to zase o level výše. A to jsem ještě nevěděl, co mě čeká v posledním díle Aincradu. Nikdy nezapomenu na ten pocit, když se Kirito zvednul z nemocničního lůžka a pronesl Asunino jméno... Neméně emotivnější byla i druhá část série odehrávající se v kouzelném světě víl a elfů - v Alfheimu. Sice mi zde chyběl černý šermíř se dvěma meči, ale příběh to přebil. Ani zde díky Kiritovi, Yui a jejich cestě za Asunou nechyběli epické souboje a emocemi nabitý příběh. Poslední 2 díly Alfheimu pak byly vůbec nejemotivnější z celé série a já je zhlutnul na jeden nádech se slzami v očích.  Ačkoliv Aincrad zůstává v mém srdci jako nejlepší část celého Sword Art Online, i část z Alfheimu má co nabídnout a zejména pak shledání Kirita s Asunou je prostě něco, na co člověk nemůže zapomenout.

plakát

Sword Art Online - Season 2 (2014) (série) 

Po středověkém Aincradu a kouzelném Alfheimu se děj přesouvá do postapokalyptického světa, který vypadá jako něco mezi Mordorem a Cyberpunkem, místy prokládaný Divokým západem. První dojem tedy nic moc. Člověk se těší na pokračování příběhu mezi Kiritem a Asunou a místo toho se jejich cesty na celou první polovinu série rozejdou. A ani druhá polovina to nezachrání, protože tam vztah Kirita a Asuny vůbec není tématem. Nicméně ač jsem v prvních dílech tuto sérii zavrhoval, pokračoval jsem ve sledování a můj názor se s každým dílem zlepšoval. Jakmile se plně představila Sinon a člověk se vžil do jejího příběhu, už to zase začalo mít ten správný náboj. Děj se posouval a nachýlilo se k finálnímu souboji a napětí neopadlo ani po návratu do reality. Druhá polovina série ze začátku působila jen jako nevinné hraní Alfheimu, kde se nic extra neděje, i tuto část jsem ovšem podcenil a po představení další nové postavy - Yuuki dostala i druhá pořádný grády a to takové, že jsem v posledním díle dokonce ukápnul slzu.  Závěrem bych řekl, že druhá sérii rozhodně nedosahuje kvality první sérii a to zejména proto, že Aincrad prostě nasadil laťku tak vysoko, že už nelze jít výše. Ale i přesto mají obě části druhý série rozhodně co nabídnout a i přes počáteční zklamání jsem byl nakonec ohromen.

plakát

Sword Art Online: Progressive - Kuraki Yuuyami no Scherzo (2022) 

Zatímco první díl byl v podstatě pouhou rekapitulací a rozšířením prvních dvou dílů z prnví série (přesto je však naprosto skvělý a stojí za zhlédnutí), druhý díl přináší zcela nový a naprosto strhující příběh. Tentokrát se příběh nezaměřuje pouze na boje proti nepřátelům a postupné procházení podlažími Aincradu, ale řeší narůstající rivalitu mezi dvěma největšími gildami a hrozící válku těchto gild, která by znamenala vážné ohrožení pro všechny. Jak už je zvykem, je na Kiritovi a jeho partě, aby dali celou věc do pořádku a válce zabránili. Musí ovšem sami porazit bosse, který je opravdu velmi dobře zpracovaný a celý fight je prostě naprosto úžasný od začátku až do konce, čemuž velmi pomáhá i skvělý soundtrack a opravdu velmi pěkné vizuální zpracování. Nechybí ani spoustu krásných momentů mezi Kiritem a Asunou, skvěle do příběhu zapadá i Mito a nová postava Argo, která zde vystupuje. Od začátku filmu až do konce jsem byl natolik vtažen do děje, že jsem ani nedokázal vstřebat všechen ten zážitek, který film nabízí. Už teď se nemohu dočkat na další pokračování Progressive série a další úžasná dobrodružství z Aincradu, mé neoblíbenější části SAO.

plakát

Gekidžóban Swort Art Online: Progressive hoši naki joru no Aria (2021) 

Ať už jste viděli původní Aincrad sérii Sword Art Online nebo ne, tenhle film pro vás bude skvělým zážitkem. Na rozdíl od původní série zde vidíme začátek celého příběhu z pohledu Asuny a film nahlédne i do jejího soukromí. Asuna se zde seznámí se zcela novou postavou Mito, která do celého příběhu dodává zcela novou linku o jejich přátelství a následné zradě. Ani v tomto filmu však samozřejmě nechybí hrdina Kirito, kterého zde můžeme sledovat při jeho vůbec prvním setkání s Asunou. Ve filmu navíc nechybí ani epický souboj s bossem a celou atmosféru výborně dokresluje naprosto fantastický soundtrack, jak už je u SAO zvykem. Na závěr bych jen dodal, že jsem velice rád za návrat SAO do Aincradu, považuji to za vůbec nejlepší část celého příběhu a mrzí mě, že v první sérii je z Aincradu tak málo dílů.