Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Mohla by to být zajímavá pohádka, ale herci mi přijdou nepřirození, ani ne tak výkonem, spíš se na své postavy nehodí, hlavně Filip Blažek v roli vesnického trouby a princezna mi přijde moc mdlá. Všichni jsou povrchní, což se mi vůbec nelíbí, i když to tak mělo působit, nějak mi prostě tahle pohádka nesedla. 2 hvězdičky, ale přidám ještě jednu za Bohdalovou. Jinak celkem hezká úvodní písnička... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, závist je mocná a nesmrtelná, zvlášť, když kráčí ruku v ruce s hloupostí. Přesně takhle si budu tetičku Závist představovat do konce života. Její zhmotnění v podobě Jiřiny Bohdalové bylo dokonalé. Jí ta Závist sedla jako zadek na hrnec. Rozum a Štěstí se taky povedli. Jaromír Hanzlík byl kouzelný, když přišel o rozum. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě ta pohádka nebavila. Zelenka je poctivý řemeslník, ale neodkáže svým dílům dodat něco navíc, osobitější a zajímavější rukopis, jaký měl třeba Ludvík Ráža. Tehdy šlo o nejdražší posametovou produkci pohádky, tak se kolem ní dělalo velké haló (jako později kolem Lotranda a Zubejdy), ale celkově je pohádka skutečně velmi průměrná a ignoruje jak předlohu, již vlastně znásilňuje, tak vlastně i elementární logiku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jo závist to je pěkná svině, ale jinak si myslím, že tato pohádka je zde až zbytečně podhodnocená. Jiřina Bohdalová předvedla jak je u ní zvykem velmi dobrý výkon a ani ostatní herci a herečky si nevedli vůbec špatně. Je však pravdou, že ty speciální efekty (triky) už tak okouzlující nebyli. Musím souhlasit s tím, že vůbec nejlepší na tom celém byli velmi pěkné kostýmy… ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých pohádek, u které jsem se v dětství i docela dost bál. Výborná Bohdalová společně s Hanzlíkem herecky excelují v příběhu, jehož některé myšlenky zůstanou aktuální snad navždy. Jako exemplární příklad mě napadá scéna s královským šaškem a dvořany, kde se v okamžiku lámání chleba zachová panstvo tristně svinským způsobem. Není v tom asi třeba hledat nějaké hlubší paralely s dnešní "rozdělenou" společností. Lidi jsou prostě svině. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Pohádka stála tehdy 45 milionů korun což na tehdejší dobu bylo nejvíc v Českém filmu. (cariada)

Reklama

Reklama