Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Zosobnený Rozum (s veľkým R) je dosť hlúpy, keď vezme rozum (s malým r) najmúdrejšiemu kráľovi len preto, aby ho v rámci pokusu dal nejakému zubatému prostáčikovi a zapríčiní tak chaos v celom kráľovstve. A ten chudák mal napokon aj tak viac šťastia ako rozumu - veď stretol v lese princeznú a tá sa do neho na mieste zabuchla. Ani napriek zaujímavým peripetiám, peknému vizuálu a schopným hercom ma potom už NESMRTELNÁ TETA neprestala srať. Jedine vtedy by som to odpustil, keby hlavný Honza, či ako sa to volal, zostal aj napriek získanej chytrosti počas celého deja slintajúci a šabľozubý... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jedině já závist, tisíc podob můžu mít." Je obdivuhodné kolik těch podob a poloh má v téhle pohádce Jiřina Bohdalová. O jejím Českém lva za tuhle roli tak není pochyb. Ale na téhle pohádce mám toho rád mnohem víc. Počínaje kouzelnými exteriéry zámku ve Vranově nad Dyjí, přes některé herecké polohy Jaromíra Hanzlíka či Eduardy Cupáka ("Jééé, to se i ulevilo...." :D). A konče skvostnou závěrečnou písničkou o tom, že "tam, kde láska vládne, závist je ztracená." ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná teta je jedna z těch porevolučních pohádek, která si drží jistou úroveň a neklesá do vod trapnosti a uječenosti. Velkou zásluhu na tom má naprosto úžasný výkon Jiřiny Bohdalové, která je v tomto snímku opravdu ženou mnoha tváří a hereckým tahounem celého příběhu. Z dalších postav mě ještě zaujal král připravený najednou o rozum a pohádková dvojice Rozum a Štěstí. Triky jsou poněkud zastaralé, ale to vše vynahradí slušné masky, kostýmy a výprava. Pamatuju si, že když jsem byl malý, tak na mě Nesmrtelná teta působila celkem děsuplným dojmem, podobně jako Sedmero krkavců ze stejného roku. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších českých pohádek. V dětství jsem se na to mohl koukat pořád, bral jsem to ale spíš jako horor, než pohádku :-) Je v ní perféktní atmosféra, je napínavá, vtipná a hlavně strašidelná. Určitě doporučuji, už jen kvůli vynikajícímu hereckému výkonu skvělé Jiřiny Bohdalové . . . ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě ta pohádka nebavila. Zelenka je poctivý řemeslník, ale neodkáže svým dílům dodat něco navíc, osobitější a zajímavější rukopis, jaký měl třeba Ludvík Ráža. Tehdy šlo o nejdražší posametovou produkci pohádky, tak se kolem ní dělalo velké haló (jako později kolem Lotranda a Zubejdy), ale celkově je pohádka skutečně velmi průměrná a ignoruje jak předlohu, již vlastně znásilňuje, tak vlastně i elementární logiku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno