Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 180)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Při tomto hodnocení se mi jako možná jedinému z vás povedla výborná věc. Hodnotím naprosto bez emocí, jelikož jsem viděl snímek poprvé až teď - tedy 2011. Tudíž nostalgie zde není na místě. Ten film je hloupoučký. Kdyby touto formou natočil někdo takovýto snímek dnes, bude ukřižován. I takoví Piráti z Karibiku jsou už na doraz a přesto jsou o malý stupínek výše než tohle. Nutnou podotknout, že i Piráti jsou pěkná ptákovina. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy tiež máte televízor?“ – „My máme dva.“ – „Fíha! Vy ale musíte byť bohatí!“ – „Zlatko, robí si z teba srandu. Nikto nemá dva televízory.“ Scenáristi Zemeckis a Gale obchádzali so scenárom k sci-fi komédii NÁVRAT DO BUDÚCNOSTI všetky hollywoodske spoločnosti, ale nikde nenašli záujemcov o ich dielo. Originálneho scenára sa nakoniec chopil až Steven Spielberg, ktorý svojho „učňa“ Zemeckisa dobre poznal od dôb fiaska 1941, ku ktorému mu budúci režisér FORRESTA GUMPA písal scenár. Spielberg sa NÁVRATU DO BUDÚCNOSTI chopil ako producent z pozície majiteľa produkčnej spoločnosti Amblin Entertainment a réžiou poveril Zemeckisa, majúceho v tom čase za sebou (ako režisér) len nenáročné dobrodružné komédie OJAZDENÉ AUTÁ (1980) a HONBU ZA DIAMANTOM (1984). Výsledkom bol komerčný trhák, dodnes vydarený oddychový film a počiatok kvalitatívne vyrovnanej trilógie. Michael J. Fox, v podstate nikdy sa nedočkajúci vysnenej „vážnej“ úlohy, sa časom udomácnil v sitkome Všetci starostovi muži a Crispin Glover hral muža, strkajúceho si krysy do zadku v DIVOKOSTI V SRDCI, takže asi toľko k hercom :-)) A film? Nezostarol. Scenáristi zábavne poukazujú na rozdiely medzi 50. a 80. rokmi, čo vedie k vtipným okamihom a dialógom („Farebný starosta, no to určite.“, záchranná vesta) a freudovskej WTF otázke, či by sa človek bozkával s vlastnou mamou, keby ju poznal ako 18-ročnú. P.S. Skvelý Christopher Lloyd. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jen nerad vidím, když jsou "Návraty" vnímány jako celistvá trilogie. Původní film byl natočen bez jakéhokoliv pomyšlení na pokračování, a funguje zcela samostatně. Oba jeho "přívěšky" sice mají jistou nápaditost, ale kvalit originálu nedosahují. Ono to jaksi ani nejde, když už tady bylo jednou řečeno a použito úplně vše, co se v dalších pokračováních pouze (tu s větší, tu s menší invencí) různě variuje. A tak jsou Return To The Future II a III v podstatě jen jakýmsi uměle prodlouženým diváckým orgasmem. A teď k věci: Každý má pár filmů, u nichž ho napadne přívlastek "dokonalý". Pro mě je to (mimo jiné) právě tento snímek. Jeden z těch, na kterém člověk nenalezne chybičku, a vlastně se o to pro jeho sympatičnost ani nesnaží. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Celá séria je skvelá, ale prvý diel jednoznačne najlepší. Dobrodružstvá s cestovaním v čase odštartoval výlet do roku 1955. Teenager Marty Mcfly tu s pomocou svojho priateľa Doktora Browna musel zachrániť vzťah svojich rodičov, dostať sa späť do svojej doby a iba tak mimochodom vymyslieť rock and roll. Chytľavý príbeh, nádherná retro atmosféra 50. rokov, vynikajúce herecké výkony všetkých predstaviteľov a jedno z najlepšie vygradovaných finále v histórii filmu očarovalo každého. Nadčasová klasika, ktorej sa aj v súčasnosti máločo vyrovná.vynikajúca komédia s veľkým množstvom úžasných gagov,skvelých hercov a výbornej hudby.Proste klasika a jeden z najmilovanejších a najlepších filmov 80.tich rokov ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovi jde práce od ruky. Je to suveréní rutinní řemeslník skoro jako Spielberg. Výtečné herecké výkony Christophera Lloyda, nebo také například Crispina Glovera jsou filmu ozdobou. Nemyslím ale, že se jedná o tak zásadní film, aby měl patřit do top 200. Back to the Future sice pěkně těží z námětu o putování časem, avšak v nastolených tématech se klouže pouze po povrchu a neřeší nic moc do hloubky. Martyho fotografie sice názorně ilustruje jak mizí jeho sourozenci a kolik má on času, ale logické to moc není. Také mi moc nesedí synťáková rocková muzika eightes, kterou považuji za dobu největšího úpadku tohoto hudebního žánru. A zrovna Huey Lewis je průkopníkem tohoto fenoménu. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Emmett Brown (Christopher Lloyd) ovládá vůz dálkově, je tedy zřejmé, že musí mít automatickou převodovku. O pár záběrů později, kdy McFly (Michael J. Fox) ujíždí Libyjcům, je vidět, že vůz má tři pedály a řadící páku. (Spongie)
  • Diaľkové ovládanie, ktoré použil Dr. Brown (Christopher Lloyd) na ovládanie DeLoreanu, bolo japonskej výroby značky Futaba Radio, model FP-T8SGH-P z roku 1980, ktoré bolo určené na ovládanie modelov malých lietadiel. Pre potreby filmu bol k nemu pridaný číselný ukazovateľ. (Raccoon.city)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama