Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (450)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cynicka spirala zlych rozhodnuti tiahnuca hlavnych akterov neodvratne na dno priepasti. Nechronologicke rozvrhnutie pribehu posobi viac ako obzvlastnenie, nez nutny dramaturgicky pristup. I ked zase v tom pripade by vyskyt nepravdepodobnych zvlastnosti a prilis velkych nahod bil do oci este viac. Spatne prave ich zaradenie v klucovych momentoch (samotny prepad ako i otcove konecne prezretie do skutocneho pozadia tragedie, ktore zase raz robi z NY malu dedinu...) znizuju vysledny celkovy dojem. 70% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, kde vládne herecké obsazení a nápad. Největší problém jsem měl vžít se do příběhu, jelikož do poloviny filmu mě bylo naprosto ukradené jak to celé dopadne. Závěrem je to už o něčem jiném, skoro bez minuty nudy. Kdyby byl film o několik minut zkrácen tak by to byl lepší divácký prožitek, takhle je to dobrý nápad s nudným provedením. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... Marisa Tomei je okouzlující... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem viděl několikrát první Lumetův větší film a vždy jsem si jej dost užil. Tak jsem se musel kouknout i na jeho poslední film. Samozřejmě jsem si dovolil předpokládat, že si jej rovněž užiji. Lumet zřejmě již v době tvorby tušil, že brzy zemře, tak snímek mírně odflákl. Zápletka pojednávající o oloupení vlastních rodičů je neskutečně originální a atraktivní, dvě hlavní postavy jsou schopné zahrát to, na co je od nich člověk zvyklý, Marisa Tomei je schopná ukázat svoji horní nápravu, za kterou se nemusí stydět a Michael Shannon mě příjemně překvapil v menší roličce, neboť jsem si jeho účasti tak nějak nevšiml. U toho veškerá pozitiva bohužel tak trochu končí. Obsahově je snímek poněkud prázdný, což se režisér snažil částečně vylepši nechronologickým průběhem děje. Postupem času začíná být snímek poněkud otravný. Není snadné udržet pozornost, neboť se toho před zraky diváků až tolik neodehrává. Nejsilnější pasáží je tedy úvod a závěr. To mezi tím za moc nestojí. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Síla. Pořádná dávka bezmocnosti a křečí na můj čtvrteční večer. Jak snadno a rychle spadnout do průseru a jak se v něm zahrabávat více a více s výbornou ústřední dvojicí. Dokonalou atmosféru ještě umocňuje jednoduchý hudební motiv. Příběhově paráda, herecky paráda, hudebně paráda. Co mi chybí? Lehce zkrátit děje. Bylo tu pár hluchých pasáží. I když 112 minut není závratná stopáž, tak jsem se nudit stihl. Což ale může být i mou únavou, a proto jsem až do závěrečných minut zvažoval plné hodnocení. Závěrečná scéna silná je, ale nějak mi za celý příběh neseděla. Skvělý film. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jednou nahoře, jednou dole, chvíli svižný, chvíli pomalejší - tento nový film Sidney Lumeta je jako horská dráha. Dramatická událost nutí z hlavních protagonistů ždímat maximum a nutno dodat, že se všem hercům daří přesně vystihnout všechny stupně zoufalství. Osobně bych především vytknul některá nelogická jednání postav. Ve filmu jsou místa, která jasně naznačí, co se bude dít dál, ale nestane tak, což je v tomto případě poněkud zcestné. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama