Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

H34D 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, to je profláklá záležitost, ale film o režisérovi, to už se jen tak nevidí a navíc, tohle není ledajaký film a není ani o ledajakém režisérovi, je přímo o tom nejhorším režisérovi všech dob... Edward D. Wood, Jr, král nejhorších a nejdebilnějších horrorů pod sluncem (resp. měsícem) a přesto od něj nemusíte znát ani jeden film, abyste si dokázali Burtonova Ed wooda vychutnat. Škola hrou je totiž hadra, tohle je biografie v tom nejzábavnějším stylu, ale vůbec se nejedná o nějaké zesměšňování. Burton naopak Ed Woodovi vzdává spíše jakousi poctu a obdiv k jeho nadšení a entusiasmu, který nezná hranic. Komické jsou tak situace kdy např. Ed Wood na každý nepovedený záběr řekne s úsměvem "perfect", nebo když na osočení, že natočil nejhorší film všech dob reaguje, že ten příští bude jistě lepší. Je to milé a odhadnout přesnou míru tohoto inteligentního humoru určitě nebylo jednoduché, Burton to však zvládl a nebyl jediný, kdo prokázal svůj talent. Depp byl kouzelný a spolu s Landauem předvedli mistrný výkon... Nevím, co vytknout, ale zase na 5* se mi to jaksi nelíbilo. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době kdy Tim Burton za něco stál se mohl pustit do jakéhokoliv tématu. Tedy i do zfilmování životopisu o nejhorším režisérovi všech dob. Člověk prská smíchy, když slyší Deppovo "STOP" a následně vidí jeho blažený úsměv i ve chvílích kdy by podobně špatně (zcela tragicky) natočenou scénu nechal pravděpodobně každý režisér nemilosrdně opakovat snad tisíckrát. 80% ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Tak Edward D. Wood Jr., si posudzujúc podľa jeho filmu Plan 9 from Outer Space (1959), ktorý som sa pokúsil zhliadnuť, takúto poctu ani nezasluhuje. Krásny a zábavný film, zobrazuje že natáčanie filmov ku koncu 60tych rokov bola celkom slušná zábava aj keď výsledok je úplný brak. Postavy zobrazené Burtonom majú neskutočný šarm a film vás priamo navnadí na filmy tohoto shitmakera. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typické "burtonovské" filmové spracovanie obsiahnuté čiernym humorom a bizarnosťou Eda Wooda, ktorého Johnny Depp stvárnil naozaj vynikajúco. Herci sa vo svojich úlohách vyžívali, čím snímka nadobudla autentický charakter a divákovi nezostáva iné, ako sa vžiť do jednotlivých postáv tohto fenomenálneho diela. Celkový pochmúrny dojem z filmu umocňuje morbídna hudba Howarda Shorea a komediálne ladený scenár v dokonalej harmónii s dobovou úrovňou. Ed Wood je nezabudnuteľné dielo americkej kinematografie, v ktorom Tim Burton dôveryhodne vyjavuje život "toho najhoršieho hollywoodskeho režiséra všetkých čias". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Podle jedné historky se producenti rozhodli natočit film černobíle, protože se nikdo nedokázal rozhodnout, jak by měl Bela Lugosi (Martin Landau) vypadat v barvě. Maskéři každopádně museli Landauovi nepřirozeně vybělit obličej, aby ho černobílý filmový pás zachytil ve správném odstínu. (don corleone)
  • Martin Landau získal za roli Bely Lugosiho Oscara. Šlo o prvního Oscara, který byl udělen herci za roli jiného herce. Lugosiho syn, Bela Lugosi Jr., měl k filmové podobě svého otce výhrady. Podle něj byl jeho otec noblesní muž, který nikdy nepoužíval sprostá slova. To potvrdili i další lidé, kteří ho znali. (don corleone)
  • Rozpočet úvodní scény filmu byl vyšší, než rozpočet jakéhokoliv filmu Eda Wooda, a rozpočet celého filmu byl vyšší než rozpočty všech Woodových filmů dohromady. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama