Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi osobitý a skromný snímek, který na první pohled zaujme jen atraktivním hereckým obsazením. Hlavně Willem Dafoe v úloze "vládce pekla" má ohromné charisma a je to právě on, kdo nese většinu příběhu na svých bedrech. Ale zdatně mu sekunduje i mladý Furlong a odporný transvestita Mickey Rourke, kterého jsem popravdě vůbec nepoznal. Buscemi nikam nespěchá, vypráví trpělivě a pozvolna a zaměřuje se především na obsah, než-li na výsledný divácký efekt. Jeho Věznice je filmem, na který se krásně kouká, rychle uteče a díky rozvinuté psychologii a charakteru hlavních hrdinů se do něj dá i dobře ponořit. Ale bohužel je na něm strašně znát, že je to pořád film, a to idylické a přátelské prostředí uvnitř vězeňských zdí jsem mu moc nežral, nemluvě o závěrečném útěku, jaký by musel každý sfouknout na místě pouze s použitím improvizace. Z tohoto pohledu tak musím zůstat u nižšího hodnocení.. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tak tento film ma nijako zvlášť nezaujal. Mohol by sa považovať za mierny podpriemer. Veľmi jednoduchý dej, bez zbytočných zápletiek, ale vedel by som na mieste vymenovať niekoľko lepších filmov z väzenského prostredia. Na klasiky ako Frajer Luke, Motýlik, Brubaker a samozrejme vrchol žánru Vykúpenie z väznice Shawshank sa nechytá. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ocitnúť sa kvôli predaju marihuany vo väzení plnom vrahov a násilníkov nie je nič príjemné."Terminátorovský" E. Furlong hraje vyhukaného mladíka presvedčivo a keď si naňho začnú poniektorí väzni brúsiť zuby, bez nejakého zvláštneho dôvodu sa ho ujme a väzme pod ochranu miestny šéf W. Dafoe, ktorý to tu má všetko pod palcom.M. Rourke hraje super "kočku" a nebyť originálnej zvukovej stopy , tak ho asi nespoznám. Škoda, že jeho postava nejako vyšumela doprázna. Buscemi natočil solídnu väzenskú drámu, ale zase ničím výnimočnú. V malej úlohe sa objaví aj on a jeho vyschnutá 40 kilová postava popri nabúchaných kriminálnikoch vyvolá úsmev. Danny Trejo má ten správny väzenský "face" a preto by nemal chýbať v žiadnom takomto filme. Škoda, že Buscemi nevenoval príprave úteku trocha viac času. A je fakt lepšie vládnuť v pekle ako slúžiť v nebi. 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický americký nezávislý film, reznutý útekovými väzenskými klasikami či už amerického, alebo francúzskeho pôvodu. Hlavným triumfom Väznice je ústredná dvojka v podaní vyholeného mimozemšťana Dafoeho a Johna Connora, ktorý podľa toho, ako sa choval v T2, si iný osud ani nezaslúžil. Drsná realita sa tu miesi s diváckym pôžitkom z fandenia postavám, takým typickým pre zmienené útekové filmy. Mierna predvídateľnosť deja záverečnej časti skôr emocionálne svedčí, ako by ju degradovala na lacnejšiu komerciu. Buscemimu sa pre jeho režisérsky počin podarilo zohnať množstvo známych ksichtov, asi kvôli vzájomným kamarátstvam, takže spokojní budú nakoniec aj diváci, ktorým sa scenár bude zdať príliš tuctový. Už len pri pohľade na Mickeyho Rourka je jasné, že film bude jeho divákmi doporučovaný ďalej a bude mať nábeh na určitú dvd kultovosť. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo ve věznici Holmesburg ve Philadelphii. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Eddie Bunker. (Terva)
  • Kytarista vystupující během vězeňské show je Antonyho Hegarty (z Antony and the Johnsons) a píseň, kterou zpívá, je verze "Rapture", kterou lze nalézt na stejnojmenném albu z roku 2000. (Chatterer)

Reklama

Reklama