Reklama

Reklama

Sisi

(seriál)
Německo / Rakousko, (2021–2023), 15 h (Minutáž: 45–55 min)

Tvůrci:

Andreas Gutzeit

Hrají:

Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, David Korbmann, Tanja Schleiff, Julia Stemberger, Marcus Grüsser, Pauline Rénevier (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Je ikonou, císařovnou a legendární kráskou: Sisi, první evropská superstar. Její láska ke svobodě a příslib, že dá habsburské monarchii něžnější tvář, uchvátily Evropu. Jde o skutečný příběh plný intrik a touhy. Bezstarostná dospívající dívka Sisi se bezhlavě zamiluje do mocného a žádoucího muže, ale ten má utajovanou temnou a nebezpečnou stránku. Taková láska je nežádoucí. Sisi si musí vybrat a výzvu přijímá. Příběh vypráví o dospívání, o uličnici, z níž se stává sebevědomá moderní žena, která bude muset učinit těžká rozhodnutí, vyrovnat se se ztrátou a nakonec naplnit nezávislou roli císařovny. Nejedná se o historický kostýmní epos, ale univerzální a nadčasový příběh o lásce, svobodě, rodině, sebeurčení a povinnosti, oděný do půvabu dvorské módy 19. století. (Viasat)

(více)

Recenze (28)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rakouský seriál o císařovně Sisi tentokrát v modernějším provedení, které ukáže realistické vztahy, syrovost a atmosféru doby  víc než Sissi (1955) se Schneiderovou, nicméně autorská licence se odchyluje o historie úplně stejně, jako když Angličani točili o Ludvíku XIV. Versailles  (2015) , což bylo trochu propracovanější, ale cílilo to na stejné publikum zbraněmi sex, vztahy a akce alá akční béčko a to vše podpořeno solidní výpravou, krásnými kostými a úžasnými exteriéry. Výsledkem je taková koukatelná telenovela, která počítá s druhou řadou, protože šestý díl končí uprostřed děje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nový německo-rakouský seriál na téma Sisi je výjimečný tím, že si předsevzal převyprávět život císařovny Alžběty (1837-1898) konečně jako celek. Samozřejmě spadá do nové vlny obliby tohoto fenoménu společně s dalšími filmy a seriály: Die Kaiserin (2022), Corsage (2022) a Sisi & Ich (2023). Navíc všechny dosavadní filmy, televizní inscenace, divadelní hry, muzikály, cokoli vás napadne, si vždycky vybíraly jen něco. Stejně tak zdramatizované osudy jiných členů rodiny této wittelsbachské princezny. Na seznam hereček, které se kdy staly Sisi, by rozsah tohoto komentáře skutečně nestačil, proto zmíním jen svoje nejoblíbenější počiny - Elisabeth von Österreich (1931), Sissi (1955), Kronprinz Rudolfs letzte Liebe (1956) a Záskok pro Sissi (1995). ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pidlovoký hňup v čele Rakouského císařství... Asi nějaká místní současná historizující anomálie. A vůbec ti krásní opálení herci v rolích tatínka Sisi a maminky císaře, ta solarka musela být tehdy opravdu výkonná! Sisi sympatická, ale divný scénář s vyumělkovanými událostmi kolem kdysi prvních evropských celebrit je až zarážející..?! A nespravi to už ani slušná bohatá výprava. Jako císař mi připadá celou dobu hlavní pobočník císaře, o kterém si stále myslím, že kamufluje a během příběhu se s tím hnupem vymění, pak by mi to připadalo příjemnější. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Rakúšania si natočili parádny historický paškvil, pri ktorom aj Marishkova miniséria s Romy Schneider pôsobí ako historický dokument. Neviem, kto  a či vôbec niekto im na tom spolupracoval po odbornej stránke, ale ak áno, tak by mal dotyčný historik vrátiť diplom. Byť potomkom Sisi, ktorých žije celkom dosť, tak tvorcov žalujem na nactiutŕhanie prababičky a pradedka. Cisár, ktorý bol celý život nudný a vyrovnaný najvyšší úradník ríše je tu zobrazený ako sadista a sexuálny predátor. Sisi, ktorá celý život nenávidela telesné prejavy vzťahu si za najlepšiu kamarátku a dvornú dámu zvolí vyhlásenú kurtizánu, ktorej kvality ocenil aj František Jozef. V jej službách síce bola kaderníčka Fanny, ktorá bola aj jej dôverníčkou a občas aj dvojníčkou ale to bola ctihodná vydatá pani, ktorá sa dožila pomerne vysokého veku, Nesedia kostýmy, fakty, nič, škoda času. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hodnota historických faktů mizivá. Sissi husičkovitá, ale umí dobře maďarsky. Její choť Franz Josef I., kterého většina lidí zná (pokud ho vůbec zná) jako dědka s licousy z c. a k. mincí nebo poštovních známek, a kterého ve stáří už nemohli ani pustit z hajzlu, aby jim nepodělal celý Schönbrunn (Švejk), je tu prezentovaný coby osvalený bijec a dominantní macho nabušený testosteronem. Z celého seriálu jsem si nejvíc zapamatoval scénu, kterak Sissiina komorná, kurva, kterou si císařovna z rozmaru přitáhla ke dvoru, pašuje v kabelce dildo. Tenhle moment myslím vypovídá o celém seriálu (i o jeho "energii") nejlíp. A poněkud plebejská "česká" Marie Terezie, kterou jsme zkoukli nedávno, se vedle tohohle popkulturního pseudohistorického zmetku rázem jeví být vydařeným historickým seriálem. ()

Galerie (488)

Zajímavosti (19)

  • Prezývka „Sisi“ pre cisárovnú Alžbetu (Dominique Devenport) sa používala iba v rámci rodiny. Cisárovnú ľudia nezdravili ani neoslavovali výkrikmi „Sisi“ a ani by to nebolo príliš tolerované. (Arsenal83)
  • Neexistujú ani dôkazy o tom, že by Karl Ludwig von Grünne (David Korbmann) mal amputované predlaktie. Po bitke pri Solferine v roku 1859 bol odvolaný zo svojej pozície generálneho adjutanta, o amputácii žiadna zmienka neexistuje. (Arsenal83)

Reklama

Reklama