Reklama

Reklama

Problém tří těles

(seriál)
  • USA 3 Body Problem (více)
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osudové rozhodnutí, které padlo v šedesátých letech 20. století v Číně, rezonuje v časoprostoru a ohrožuje celé lidstvo. Podaří se skupině vědců tohle nebezpečí odvrátit? (Netflix)

Recenze uživatele Tom10000 k tomuto seriálu (8)

Odpočet (2024) (S01E01) 

1.díl 1.série, prozatím jediné z celého seriálu. Děj začíná pohledem na propagandistickou akci, konající se v Číně v šedesátých letech. Učitel fyziky je zde před stovkami stoupenců komunistické revoluce ponižován za své kapitalistické pojetí celého světa. Posléze je k smrti zbit. O šedesát let později skupina vědců zkoumá fyzikální jevy ve vesmíru a obeně kolem nich, kupříkladu s pomocí urychlovače částic. Bohužel, v poslední době jim vychází doslova nemožné výsledky, jež celé pojetí vědy ničí. A aby toho nebylo málo, někteří z nich mají před sebou vidinu odpočtu, kvůli níž jich (čili vědců) už nemálo zemřelo. Místní policejní agentura si s případem neví rady. Má jen dvě stopy: onen odpočet, a podivnou videohru skrývající se ve zdánlivě nevinném kusu železa v podobě virtuálních brýlí. Hlavní hrdinka číslo jedna k nim přijde po smrti ženy, jež skočila do propasti ve středu čehosi jako chladící věž. Hlavní hrdinku číslo dvě zase trápí ona vidina odpočtu. Seznámí se s dívkou, jež o ní ví více než ona sama, což ji donutí uposlechnout její podivný příkaz: ať se podívá na nebe o půlnoci, zdali "nezamrká". To se také stane. Ale proč? Před šedesáti lety skončila dcera potrestaného fyzika v pracovním táboře. Po sérii příhod je málem strčena před soud. Nakonec ale skončí ve vojenském objektu. Z počátečních zbraňových výzkumů se vyvine snaha komunikovat s vesmírem. To je to, co vlastně naše hlavní hrdinka vidí i mimo odpočet, jež je právě onou morseovou hrou. (...). 90 procent. Slušný rozjezd. ()

Rudé pobřeží (2024) (S01E02) 

2.díl. Dívka Jie Wen-ťie pracující v čínské tajné laboratoři se dozvídá o tajném projektu zahrnující komunikaci s vesmírem. Krátce nato objeví přelomový fyzikální jev, při němž se vlny vysílané do Slunce mnohonásobně zesílí. Pro ideologické ohrožení jde však veškerá chvála stranou. I přesto, signál do Vesmíru vyšle. Uplyne několik let, a mladá černovláska hledá spolu s výzkumníky vhodné místo na umístění další laboratoře. Seznámí se díky tomu s mladým americkým fanatikem do přírody. Po návratu zpátky do laboratoře je svědkem odpovědi na její zprávu. Další text je poslán rovnou po ní. V současnosti je Jie Wen-ťie svědky "blikání" nebe. Její kamarád však celou situaci označí za technologický podvod. Auggie odejde z práce, a podle slibu záhadné holky její odpočet mizí. Následně si ji s sebou vezme na výpověď místní policista, v němž se ale skrývá o dost více potenciálu, tipově odposlouchávání. Stejná blondýna, jež Auggie poradila, se nyní stýká i s ním. Džin, stejně jako její kamarád, jsou fascinováni podivnou videohrou (...). 90 procent. Velice zajímavé pokračování. Snad jen, aby se děj hnul o trochu více. ()

Ničitel světů (2024) (S01E03) 

3.díl. Jin a Jack pomalu propadají kouzlu virtuální hry. Později, když Auggie narazí na Jackovy brýle, a obviní ho z nebezpečného hráčství, se oba spojí, aby se dostali až do pomyslného finále hry. Společně zvládnou druhou a třetí úroveň, kde sice nedokáží zachránit malou dívku, ale pochopí její principy. To se jim velice hodí. Ti, co je celou dobu sledují, totiž mezitím dají o daném úspěchu vědět svému šéfovi. A ten neznámé identitě, zřejmě mimozemšťanům. Oba dva hráči následně dorazí na místo, o němž se dozvěděli v pozvánce. Zde narazí na Tatianu, mluvčí za mimozemskou rasu, s níž se už dříve setkala Auggie. Jack cokoliv o cizích bytostech odmítá, a za to zaplatí smrtí. Jin se vším souhlasí, čímž si v očích Tatiany šplhne. Auggie mezitím vytuší souvislost mezi odpočtem a její prací. Policista bohužel nedokáže vytušit tajemství smrti Jacka, Tatiana totiž dokáže obcházet videozáznamy. Zřejmě též patří k mimozemské rase (...). 95 - 100 procent. Zatím nejlepší díl ze série. Vše bylo řečeno, napětí udrženo, zápletka se slibně rozvijí. Dokonce došlo i na smrt jedné z hlavních postav, čímž se děj značně vylepšil. ()

Náš Pán (2024) (S01E04) 

4.díl. Wen - Tie se na konci sedemdesátých let lépe seznamuje s ochráncem vlašťovek, jenž jí bránil v postavení vědecké základny. Dozví se od něj, že i on již mnohé o mimozemšťanech přicházejících na Zemi ví, a pro jeho nadšení mu začne věřit. Na počátku osmdesátek ji pozve na loď Jugment Day, kde najde počítače, s nimiž by mohla lépe s cizí rasou komunikovat. Oba dva k sobě pocítí horoucí lásku. V současnosti se řeší pohřeb zesnulého kamaráda. Tajná provládní agentura pořádá Jin, aby se pro ně stala špionkou na summitu, kde se představí Zakladatelka celého hnutí za mimozemskou rasu. Starý muž vypráví svému Pánovi (oné rase, tj. jejímu vůdci) pohádky, z nichž si odnese jen to nejhorší, a přestane lidem věřit. Na Summitu se Wen - Tie odhalí coby zakladatelka hnutí. Jin se zde setká s Tatianou, nejoddanější členkou skupiny. Tou, jež umí komunikovat s mimozemšťany, a též tou, jež umí mizet ze záznamů. Věrná hnědovláska se chce před příchozími vtrhnuvšími policisty bránit, ale je postřelena, a stova uteče pryč ze sálu. Wen - Tie v klidu sedí, ví, že její Pán si vše přesně naplánoval. Před policisty zůstane se záhadnou maskou (...). 75 procent. Na rozdíl od předchozích dílů až nepříjemně zmantené. Tatianin potenciál zůstal nevyslyšen, udělali z ní slabou holku neschopnou se před střelbou bránit. Navíc, pokud zemře, přijde seriál o jednu z nejdůležitějších postav, což by mu z mého poledu sebralo minimálně třicet procent. ()

Soudný den (2024) (S01E05) 

5.díl. Auggie se musí na žádost Ráže vrátit do své práce, a dokončit výrobu nanovláken. Ačkoliv si uvědomuje možnost opětovného spatření Odpočtu, nakonec k němu nedojde, za což je neskutečně vděčná. Jenomže ač dosti protestuje proti jejich nevhodnému použití, její nápomoc při zničení ropného tankeru, kde se nachází Evans a jeho lidé, je přesto značná. Sám Evans zůstal nevyslyšen svým Pánem, a při ochraně disku zemřel. Na něm se nachází tajná zpráva. Jejímu rozluštění přihlíží velitel celé mise a Jin. Zní zcela jasně: lidstvo nemůže býti zničeno přímo mimozemšťany, bude tedy zničeno jistými velice inteligentními entitami v podobě miniaturních, ale mimořádně vyspělých počítačů. Ty už předtím nasadili Auggie do mysli Odpočet. Díky nim se zde nachází ony brýle. Díky nim "blikaly" hvězdy (entity se umí roztáhnout nad celý svět a promítat, cokoliv chtějí). A díky nim nyní celý technologický svět zcela zblbnul (...). 80 procent. Opět silný díl. Bohužel, začátek dosti zdlouhavý a nesmyslný, proto úbytek na hodnocení. ()

Vzhůru ke hvězdám (2024) (S01E06) 

6.díl. Sledujeme paniku na celém světě, poté, co se mimozemšťané ukáží v celé své kráse. Auggie je nucena čelit Jin a jejímu přesvědčování, aby se přidala do nového projektoru šíleného muže, jehož jediným cílem je co nejdřívější odstrašní cizích bytostí. Sama mladá vědkyně již přišla s mikrovlákny, když zavraždila tisícovku lidí na obyčejné ropné lodi, (i když s šílenou ideologií) a ty jsou nutně potřeba i nyní, pro výrobu jisté vesmírné plachty. Bohužel, jejím vyšším zájmem je starosto svého kamaráda, jenž trpí rakovinou, a blíží se jeho konec. Opijí se do němoty, zvrací, ale přesto se za ním raději vydá. Jin mezitím nachází ve svém projektu trhliny, díky jejímu příteli jsou však okamžitě zaceleny. Stárnoucí vědkyně mezitím truchlí pro svoji víru, a vrací se do běžného života. Nemocný kluk si kupuje hvězdu, což je nyní možné vzhledem k hroutícímu se světu (...). 50 procent. Náhlý pokles pokračuje, snad se ze seriálu v závěru nestane naprostá béčková hrůza. ()

Jedině pokrok (2024) (S01E07) 

7. a předposlední díl 1.série. Will Downing se musí rozhodnout, zdali dožije zbytek svých dní na nemocničním lůžku, obklopen přáteli, či se odváží věnovat svůj mozek vědeckým účelů, tj. poslat ho za mimozemšťany. I přes veškeré přesvědčování, aby tak načinil, nakonec souhlasí. Auggie opouští projekt Schodiště, jelikož v něm ani nechtěla býti, a zůstala pouze kvůli Jen. Ta pláče pro svého zesnulého kamaráda. Jeiová se vrací dpmů a začíná na ni doléhat chuť co nejdříve opustit současný svět. Naposledy se setká se svým známým, kamarádem její zesnulé dcery, a následně se vydává s agentem, jenž ji sleduje, na místo, kde před mnoha desítkami let poprvé zkontaktovala cizí rasu. Zde si přeje skočit ze skály. Náhlý příchod Tatiany ji zarazí, ale přesto přese vše ví, kam spěje její osud. Sama Tatiana skončí po zranění a zrady ze strany Sang - Ti v kamravanu uprostřed lesa, zklamaná a smutná. Velvyslankyně od mimozemšťanů ji však opět osloví, aby se k nim přidala, jelikož pro ni mají možnost stát se něčím víc, čím byla doposud. A ona s vděkem nabídku příjimá (...). 95 procent. Zatím nejlepší díl z celé série. ()

Meditátor (2024) (S01E08) 

8. a poslední díl 1.série, prozatím jediné, již seriál má. Saul, kamarád Auggie a Jen, doprovází svoji "jednorázovou" přítelkyni Noru k Uberu. Společně se už nemůžou snést, každý má jiný pohled na svět. Brzy se ale jeho už ne tak dost dobrý den obrátí zcela vzhůru nohama. Málem ho srazí auto, a když ne jeho, jelikož do něj ve správný čas vrazil kluk se skateboardem, poté onu dívku, s níž se vyspal. Vzápětí následuje sled událostí, jež ho postaví mezi trojici nejvyšších představených planety, do role Meditátora. Tu odmítá, ale jaksi na tom nikomu nezáleží. Jen sleduje vzlet rakety nesoucí mozek jejího donedávna pouze umírajícího kamaráda. Po čase ale dojde k nehodě, jež celý projekt definitivně potopí. Tatiana se vrací do karavanu, kde na ni čeká překvapení v podobě mimozemských brýlí, jež ji přivedou ještě blíže jejím zbožštělým bytostem. Ti se více zaměří na představeného projektu Schodiště (...). 85 procent. Slušný závěr série. Jen kdyby se tolik netáhnul... ()

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Reklama

Reklama