Reklama

Reklama

Kosatka

Trailer
Írán / Katar, 2021, 108 min (Alternativní 103 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Elham (Taraneh Alidoosti) je mladá rozvedená Íránka. Poté, co ji manžel téměř ubil k smrti, se snaží znovu najít sama sebe. Ve vodě nachází útěchu a vykoupení a brzy se prosadí jako výjimečná vytrvalostní plavkyně. V bitvě o svůj život čelí Elham politickým, náboženským i osobním překážkám, aby dosáhla vytyčeného cíle: oficiálního Guinnessova rekordu v plavání na nejdelší vzdálenost se svázanýma rukama. Film vypráví skutečný příběh íránské plavkyně Elham Asghariové a jejího úsilí o sportovní uznání ve své vlasti. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Keď žijete v jebnutej krajine. Som prekvapený, že im to vôbec dovolili, natočiť takýto film. Pre mňa nezaujímavá zbytočnosť, ktorá ma len rozčuľovala. ODPAD! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príbeh Elham je výborný a zaujímavý, ale skôr na dokument, a nie na takéto filmové spracovanie. Dejovo je to totiž veľmi prosté a až tak veľa sa počas tohto filmu nedeje. Pokojne by sa to zmestilo do 30-40 minútového dokumentu/filmu. Vzdor Elham proti športovej cenzúre systému bol ústrednou témou celého príbehu. Mnohé scény boli natočené skutočne zdĺhavo, a to vytváralo veľké množstvo hluchých miest. Napriek nízkemu hodnoteniu (dávam 2*) to nič nemení na obdive k Elham a jej snahy vytvárať rekordy, ktoré jej vlastná krajina nemieni tolerovať, hoci si dala záležať, aby tým dodržala všetky nariadenia náboženskej "etikety". ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že film není zas až tak moc určen evropským divákům, na které asi bude působit hodně nezvykle. Rozhodně však není špatný a přišel mi poučný. Milé Evropanky, učte se plavat s pouty na rukou, možná se vám tato dovednost časem bude hodit. Pokud by někdo po shlédnutí tohoto filmu propadl depresi, přikládám pro zlepšení nálady záznam tematicky korespondujícího snu. - - - Sen o gnostickém zázraku (v noci z 4. na 5. července 2023) - - -     Migrace obohatila Evropany mnoha výdobytky od islámského terorismu až po kebab, ale málokdo ví, že s migranty sem pronikly i některé gnostické sekty, jež na Blízkém Východě dodnes vskrytu přetrvaly. Seznámil jsem se s knězem sekty navazující na tradice barbelognostiků a karpokratiánů. Ptám se ho, jestli je pravda, že věřící při obřadech praktikují skupinový sex a zda pohlavní akt nesmí být nikdy ukončen výronem spermatu do ženských pohlavních orgánů. A zdalipak je pravdou, že pokud žena přesto otěhotní, je jí způsoben potrat, zárodek je smíšen s medem, pepřem a jiným kořením a sněden? Kněz říká, že jsem tyto informace asi načerpal ze spisu jednoho církevního Otce, který tuto praktiku znal jenom z doslechu a nic nepochopil. Když žena při takovém obřadu otěhotní, nejde o běžné těhotenství, nýbrž se v jejím těle vyvine zvláštní plod na způsob ořechu, který je z ní ve správný čas šetrně vyňat a následně zkonzumován věřícími. Jde o jistý druh zázraku, který Bůh občas vykoná, a kdo tento ořech okusí, vymaní se z koloběhu inkarnací. „Ale s tím medem a kořením to sedí. My v našich končinách ořechy prostě takto jíme.“ Prohlásím, že se také nechci znovu inkarnovat a že bych takový ořech rád ochutnal. Kněz odvětí, že mám štěstí, protože brzy bude provádět potrat jedné mladé Peršance. Jestli chci, mohu přijít a uvidět ten div na vlastní oči.     Dostavil jsem se na obřad. Přítomno je asi dvacet věřících mužů i žen, vesměs Kurdů, takže komunikačním jazykem je kurdština. Kněz mě představí s tím, že jsem „v podstatě kolega“ a sem tam mi něco tlumočí. Posléze přejdeme do další místnosti, kde na stole pokrytém bílým ubrusem leží asi sedmnáctiletá nahá žena blízkovýchodního typu. Jsou na ní patrné známky těhotenství. Nedokážu odhadnout, ve kterém je měsíci, ale do porodu má daleko a na potrat je pozdě. Kněz jí položí ruce na břicho a začne se modlit. Po chvíli se ozve jakési puknutí. Kněz oddálí ruce z ženina břicha. Koukám, že její břicho se otevřelo, ale nikde není vidět žádnou krev. V ženiných útrobách se nachází plod o velikosti kokosového ořechu. Barvou připomíná oříšky kešu natural. Kněz ořech vyjme a položí jej do ošatky na ubrousek zhotovený z bílé látky. Pak znovu přiloží ruce na dívčino břicho a modlí se. Když ruce oddálí, má slečna ploché a hladké bříško bez sebemenší jizvy. Nevěřícně jí přejedu prstem po břiše. Holka se zasměje, protože ji to lechtá, a poznamená něco persky. Ptám se kněze, co říkala. Kněz: „Do češtiny by se to dalo volně přeložit asi takto: To mrkáš na drát, evropský barbare.“ ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Ať se nám to líbí nebo ne,je to Východ.Tisícileté tradice ,které se jen těžko prolamují.A v tomto filmu se přistupuje k danému tématu dosti opatrně. Řekla bych. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Neviem si ani predstaviť život v takejto spoločnosti. Neskutočné, ako môžu fanatické obludnosti zhoršovať život. A to sa netýka len islámu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama