Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 8

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 8

Recenze (129)

italka63 

všechny recenze uživatele

Trochu se mi jeví, že pánské osazení tak trochu nemůže skousnout, že jsou ženy, které vydrží víc než chlap, jinak si nelze vysvětlit některé jejich výlevy na adresu filmu.Taktéž rozhodně strávili v Africe se svými předky několik generací a při setkání s bílými otrokáři se tetelili blahem. Skvělá Viola Davis a slušný zážitek, včetně afrických rytmů. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Generálka Nanisca vede jednotku složenou z žen. A pěkně drsných. Právě ony musí ochránit Dahomejské království před agresivními sousedy, jenže Nanisca netuší, že se bude muset postavit i vlastní minulosti. Válečnice je svižná a zábavná podívaná s dobrou akcí, výtečnými herečkami a zasazená do atraktivního prostředí. Jakmile se ale tvůrci pokoušejí hrát si s vážnějšími tématy, obvykle se to celé promění v banality a klišé. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Když při prvním víkendu je v kině na nový film jen 5 lidí v sále, tak to nevěstí nic dobrého. Na Woman King jsem se celkem těšil, ale z kina jsem odcházel znuděný a zklamaný. Na rottenech jsou z filmu kritici unešení, normální diváci už tak moc ne. Jedni si stěžují na woke propagandu, druzí na nepřesnou a převrácenou historii- tohle mě osobně nezajímá a šel jsem si užít film, který však bohužel nedokáže moc strhnout. Rozhodně potěší netradiční prostředí Africké kultury, kde se podíváme do 19. století, kde ženy bránily Dahomejské království v Africe. Zlá doba, kde ženy měly jen dvě možnosti. Provdat se, pracovat a být něčí služkou, nebo zůstat pannou a bojovat za svou zem. Oscarová Viola Davis je skvělá a překvapí i mladá Thuso Mbedu a John Boyega v roli krále taktéž fajn. Vizuálně film působí průměrně, rozpočet byl nejspíš štědrý a děj není natolik strhující, aby se divák do něj mohl ponořit. Je tu pár zajímavých informací i dialogů, ale při té stopáži jsem ke konci byl z toho už celkem otráven. Akce je tu hodně málo, vlastně jen na začátku a na konci. Finále je rozhodně světlým momentem, hromadná bitva se povedla, byŤ pg-13 rating ji to lehce kazil, být to pořádné eRko a lítaly by tam hlavy i končetiny, tak bych možná začal být spokojen. Ještě bych vypichl scénu s tréningem mladých rekrutů, kde se pro napětí nešlo daleko a došlo i na jeden docela slušný a nečekaný zvrat, ale i tak jsem se většinu stopáže nudil a ty 2 hodiny mi přišly jak 3. Kino nedoporučuji, jen pro velké obdivovatele historie. 5/10. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $66,602,921║ Tržby Celosvetovo $91,702,921▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Taký predvoj Wakandie, na černochov si veru nedošľapnete po novom, keď sa to neberie moc vážne dá sa to v celku dobre užiť. Afrecké fitnes amazónky to kosia hlava nehlava a boh chráň aby sa im niekto postavil do cesty. /70%/ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda musím přiznat, že od tohoto filmu jsem zase tak nějak moc nečekal, ale s o to větší silou mě sestřelil. Jedná se o mistrovskou filmařinu, která se v této době až tolik nevidí. Prakticky na 135 minut se stáváš součástí  ženskýho válečnýho Agolije a poznáváš jejich vnitřní svět, od tradic, po techniky boje, vztahy, prostě vše co k uzavřené komunitě patří a opravdu mě tohle vyprávění rychle a emotivně požralo. Nejde jen o způsob vyprávění, ale i způsob natočení, přehledně, tam kde má mít film tvrdost a drsnost, má tvrdost a drsnot, tam kde má film bolet, tam bolí, tam kde má film vyprávět, tam vypráví a to vše zpadá dokonale do sebe. Podpořeno výborným soundtrackem a nejedením kvalitním hereckým výkonem, já musím zmínit Thuso Mbedu charismatická mladá herečka, která si postupně krade celký film pro sebe a je neskutečná, je to poprvé, kdy v případě Oscara si budu jist, že je předán nikoli za barvu pleti nebo pohlaví, ale za exceletní herecký výkon. Ono v souvislosti o Oscarech bych tady kliďo, píďo mluvil i v souvislosti s režií, kamerou, hudbou nebo i kostýmy. Možná to na první pohled není úplně ten nejnápadnější film v kinech, ale o to více chutná, když se začne na plátně rozbalovat. Ten pocit, když se ti pocit ze super filmového zážitku začne proměňovat v neskutečnou euforii a ty víš, že tady bude solit jednu hvězdu za druhou. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Ekonomika Dahomejského království byla založena zejména na vývozu otroků. První doložená smlouva o vývozu otroků je z roku 1472 (s Portugalci) a poslední loď s otroky odjela roku 1885 do Brazílie. Váleční zajatci nebyli pouze prodávání do otroctví, ale byli i zabíjeni při pravidelných každoročních slavnostech v hlavním městě Abomey. Lidské oběti se pohybovaly v řádech stovek až tisícovek. V roce 1727 bylo usmrceno 4 000 lidí. (p.a.douch)
  • Útok na ohradu z trnitých akácií byl i ve skutečnosti součástí výcviku mladých Agojie. (Jirka_Šč)
  • Během závěrečných titulků následuje ještě jedna krátká scéna. (Amras)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama