Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Gemini 

všechny recenze uživatele

O životě Petera Sellerse, jeho smrti a především o jeho tvorbě (nebo hereckých inkarnacích, je-li vám to milejší) vím až na pár útržků houby, takže mi tento film co do informační hodnoty přišel docela přínosný, i když forma občas pohltila obsah. Hlavní potíž tu zřejmě spočívá v tom, že pro někoho obeznámeného s životními osudy tohoto velkého herce film nepřinese mnoho nového, spíš se stane snůškou scének bulvárního charakteru a Sellersových eufemisticky řečeno poklesků. Pro někoho jako jsem já, jde o místy dost zmatenou podívanou, protože jsem velmi často netušil, kdo je kdo a čím je tak zajímavý či významný. Ale úžasně to zbavuje iluzí o tom chlápkovi co ze sebe tak skvěle dělal dementa v Růžovém Panterovi (kterého mimochodem docela nesnáším) a úžasně se předvedl v Dr. Divnolásce...nebo Divnoláskovi, whatever. Ó ano, a pak je tu ta věc s niternými pocity Mistra Sellerse a jeho smýšlením o něm samém - to byla skutečně výživná podívaná, a jen mě utvrdila v názoru na tento film, který je pro mě především monstrózní exhibicí současného velkého herce (jehož jméno není určitě třeba vyslovovat) a další příležitostí kochat se nesčetnými půvaby jisté talentované herečky. Gratuluji režisérovi ke skvělému výběru představitelů minimálně těch hlavních rolí, ale nepůjdu nad 70%. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Tento "velmi dobře poskládaný, objektivně natočený a naprosto pravdivý film" (ironie) jsem už viděl mnohem dřívě, ale během procházení filmografie Emily Watson jsem si všiml, že jsem ho ještě nehodnotil. Pamatuju si, že i když mě tento pokus o životopisné drama nenudil a plno zdařilých momentů se tam našlo, nemůžu hodnotit lépe než 50%, tedy velmi slabými 3*. Tvůrci se rozhodli, že dílo bude mnohem "zajímavější", když velkého herce Petera Sellerse (se kterým se Geoffrey Rush při vší úctě příliš měřit nemůže, i když se tady dost snažil) ukážou jen v tom nejhorším světle a to já považuju za velkou chybu. V Rushově podání je Sellers ten nejnepříjemnější a nejnesympatičtější člověk na světě, který není nikdy schopný se chovat normálně nebo se třeba jen normálně zasmát. Stačí se podívat na nějaká videa se Sellersem nebo jen na nepovedenou scénku na konci filmu Byl jsem při tom a Sellers bude působit úplně jinak. Jde také o to, že Rush narozdíl od něj vypadal strašně nepříjemně už jen od pohledu. Tím nechci pana Sellerse omlouvat a snažit se všechny přesvědčit, že to byl nějaký dobrák - to v žádném případě, hysterický člověk, se kterým bylo obtížné vyjít a šílenec to byl bezpochyby (ale ne nonstop), ale nemůžeme se na něj dívat tak, jak byl vyobrazen v tomto snímku. Nic se nemá přehánět. Herbert Lom o něm prohlásil, že sice byl "ťuklej", ale že to byl jeho fajn kamarád - z tohoto filmu se mi nezdálo, že by mohl být něčí kamarád... Tvůrci si asi vždy vyslechli jen jednu stranu a "nezaslechli", že např. Sellers chtěl na konci života ještě sám bez režiséra Edwardse natočit Růžového pantera a dokonce k tomu psal scénář... ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Aj, nechápu okolní špatné a negativní komentáře.. že by mnou tvůrcové tohoto polo-mystifikačního-dokumentu manipulovali?! :D Ne, mně se zkrátka tato half-pseudo-biografie slavného a tak často diskutovaného herce neskutečně líbila. Byla vtipná, výstižná a zároveň dramatická a neurotická..jako Peter Sellers osobně. Asi. :) ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem o Peteru Sellersovi vůbec nic a proto tento film oceňuji. Popravdě ale moc slavně nedopadl... Vše bylo dosti nudné, chaotické s pro mne dosti nepříjemnými vložkami v podobě Peterova otce. A když se zamyslím ještě více nad tím, kdyby byl stejně udělán životopis někoho koho rád nemám, jak bych ohodnotil ten... - 9. 1. 2012 - 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek o jednom na míru nehledícím herci, který se chtěl vymanit sám ze své všeobecně známé figury, díky které nakonec utkvěl v myslích nás všech. Jeho si nechám ve své mysli jako inspektora Clousseaua, nepotřebuji tam mít pana Sellerse. Škoda jen, že neunesl tíhu života, že neuměl spokojeně žít, že si nechci pamatovat příliš onu osobnost, jen jednu z jeho postav, škoda.!!! :-( Ps: Výkon pana Rushe je nepřekonatelný, skvělý obraz Sellersův. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Snímek získal v roce 2005 Zlatý glóbus pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii. (Terva)
  • Snímek získal několik nominací na Zlaté globy a jeho režisér Stephen Hopkins získal také nominaci na Zlatou palmu v Cannes. (imro)
  • Geoffrey Rush (Peter Sellers) komentoval, že v rámci životopisných filmů se snažil alespoň přiblížit dvěma "svatým grálům", které v této oblasti viděl: "Za prvé je to Anthony Hopkins jako Nixon. Byl neuvěřitelný. Je to Velšan, který není Nixonovi vůbec podobný, a já mu bez problémů uvěřil, že je prezidentem Spojených států. A za druhé Cate Blanchett, se kterou jsem natočil Královnu Alžbětu. Víte, pro mě Alžběta I. vypadá jako Cate Blanchett..." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno