Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že s přihlédnutím k fenomenálnímu výkonu Geffreyho Rushe a maskérů dám tři hvězdičky, ale on si to celek nezaslouží. Snad z každého časopiseckého článku se totiž o Sellersovi dozvíte víc než z tohohle filmu. A pokud o něm nikdo neví, jaký ve skutečnosti byl, je to vynikající důvod, proč film netočit, ne naopak. Přes Hollywood se prostě zrovna žene vlna životopisných filmů a Sellers byl zrovna na řadě. Naprosté zklamání. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem o Peteru Sellersovi vůbec nic a proto tento film oceňuji. Popravdě ale moc slavně nedopadl... Vše bylo dosti nudné, chaotické s pro mne dosti nepříjemnými vložkami v podobě Peterova otce. A když se zamyslím ještě více nad tím, kdyby byl stejně udělán životopis někoho koho rád nemám, jak bych ohodnotil ten... - 9. 1. 2012 - 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers v amoku likviduje hračky svého syna; Peter Sellers opouští manželku; Peter Sellers souloží s Britt Eklandovou… chtěli byste nějaký souvislý děj, nepospojovaný pouze osobou výtečně hrajícího Geoffreye Rushe, jenž přejímá také roli vypravěče a umocňuje tím všudypřítomný chaos? Zapomeňte. Tenhle pokus postihnout osobu Petera Sellerse zvnějšku i zvnitřku selhává na plné čáře. Některé scény jsou moc pěkně vizuálně řešené a dokázal bych si v jejich stylu představit nějakou dvacetiminutovou hříčku o člověku bez vlastního charakteru, jenže v kontextu celého díla nefungují. V kontextu díla nefunguje nic. Existuje samozřejmě i možnost, že Sellers tvůrcům posloužil pouze coby záminka k natočení mnohovrstevnatého alegorického díla o lidských tvářích a přetvářce… Stejně by ovšem šlo o film zmatený a nezajímavý. Ač by pak bylo zjevnější, proč Sophia Loren vůbec nevypadá jako Sophia Loren a Stanley Kubrick jako Stanley Kubrick. 40% Zajímavé komentáře: Gemini, Oskar, tron, Vronsky ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Není to obvyklý životopisný film... oživení v podobě komentářů jednotlivých postav (které v Sellersovské tradici hraje opět Rush) přímo na kameru krátce poté, co odcházejí z života hlavní postavy a vůbec i přítomnost dalšího štábu, to vše působí osvěžujícím dojmem, zvláště pokud o Sellersovi něco málo víte. Škoda jen, že jako celek se děj pohybuje od jedné scény ke druhé a příliš to nenavazuje. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Když Britt řekne Peterovi v koupelně, že je těhotná, on roztočí toaletní papír, který se nepřestane odvíjet. Stejný gag se objevil také v Sellersově filmu Večírek (1968). (imro)
  • Geoffrey Rush (Peter Sellers) komentoval, že v rámci životopisných filmů se snažil alespoň přiblížit dvěma "svatým grálům", které v této oblasti viděl: "Za prvé je to Anthony Hopkins jako Nixon. Byl neuvěřitelný. Je to Velšan, který není Nixonovi vůbec podobný, a já mu bez problémů uvěřil, že je prezidentem Spojených států. A za druhé Cate Blanchett, se kterou jsem natočil Královnu Alžbětu. Víte, pro mě Alžběta I. vypadá jako Cate Blanchett..." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama