Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že zrod SAS může být zfilmován třeba i zábavnou formou. Ta doba, ve které tento útvar vznikl, zábavná totiž zdaleka nebyla a tak mě překvapilo s jakým sarkasmem se tady tvůrci tohoto seriálu vytasili. A klobouk dolů. Sedlo to jako prdel na hrnec. Solidní přestřelky střídají absurdní scény, které mnohdy tnou do živého. To každý pacifista s oblibou k příběhu Hlava 22 musí jednoznačně ocenit. Šest epizod na jednu sérii je adekvátní a nechá se v klidu shlédnout. Jen jsem zvědavý, jakým směrem chtějí tvůrci děj příběhu posunout dál druhou sérií. No, uvidíme. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Brilantní záležitost - má to šmrnc, vtip, akci, hloubku… a ku*va skvělou produkci. Takhle nějak by někdo měl natočit film o založení Navy Seals, Roy Boehm by si to taky zasloužil. Ale tohle po první sezóně o Amících není, ostatně jejich žabí muži si teprve kdesi zkoušejí skafandry, paragáni se začínají cvičit a Rangers jakbysmet. Kucí z SAS byla parta pěkně drsnejch chlapíků a co uměli s Land Rovery a Vickersy se stalo legendou - a právě tu tady médium veřejné služby v roce 2023 brilantně zachytilo. Pěkně po anglicku, s tunou humoru suchého jako písek u Tobrúku, skvělým soundtrackem a hlavně velmi dobrým storytellingem. Za mě créme de la créme z druhoválečných minisérií! Rád si někdy dám znova. 90 % ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Chvílemi stylová polopohádka o tom jak si partička různě velkých psychopatů založila za druhé světové speciální jednotku SAS, která vytrvale šlapala v Africe němcům na kuří oka. Knight pokračuje ve stylu blízkém Peaky Blinders což je fajn, nicméně jsem přeci jen čekal intenzivnější nálož. Takhle je to chvíli velmi zábavné a solidně drsné aby se to pak v určitých pasážích docela vleklo. Herci jsou každopádně fajn, soundtrack velmi dobrý a prostředí bojů v Africe není v rámci válečných filmů a seriálů zrovna okoukané. Nadšením do stropu neskáču, ale pokračování bych si klidně dal…70% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velká paráda, Knight se po Peaky Blinderech překonává. Začátky SAS by teoreticky mohli být jejich pokračováním, časově to sedí. Sympatické charaktery, úvodní průsery i velká blamáž, která za vznikem SAS stála, to všechno je tu podáno se stylovým nadhledem. Všechno je jedna velká zábava a když se začne dařit utáhne se šroub a přichází deprese, cynismus a skvělé hlášky. Chemie Paddy vs Sterling je dokonalá. Hudební stránka střídající dobové skladby s klasickým rockem a jemnou tepající hudbou je dokonalá. Konec začátku je hodně silný a navnadí na pokračování. Ozbrojený, neozbrojený, pořád je to nepřítel. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Soustředění na méně podstatné detaily a to, co bylo pro vznik této legendární jednotky a její činnost hlavní, to je místy až v druhém plánu, pro znalce této části vojenské a válečné historie to musí být zklamání. Nejvíc mne ale iritovalo užití muziky ACDC, hudby elektrických kytar a další novodobé nehodící se do obsahu děje 40. let 20. stol.. To považuji skutečně za zprznění mimořádného tématu a nejhorší přešlap tvůrců, který nemohu v žádném případě tolerovat. Tohle by snad mělo být u reálných příběhů, které aspirují na zobrazení historie, trestné. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • David Stirling (Connor Swindells) je na konci epizody zajat Němci, to se datuje k lednu roku 1943. Bohužel tank v německých jednotkách je americký MBT (Main battle tank). Tento fakt, vzhledem k využívání kořistní techniky během 2. světové války, můžeme ještě přehlédnout. O dost hůř se přehlíží samotný tank, tím je M60. Ten se začal vyvíjet až v polovině 50. let. První varianty se do služby dostaly až v roce 1959. (DavidSe)
  • Vedoucí britské špionáže v Egyptě Dudley Wrangel Clarke (Dominic West) se ve své první scéně objeví nalíčený a v ženském oblečení. Skutečný Dudley Wrangel Clarke byl v roce 1941 za nejasných okolností zatčen v Madridu také v ženských šatech. Po výslechu guvernérem Gibraltaru byl propuštěn a bylo mu dovoleno vrátit se do Káhiry. (Jirka_Šč)
  • Když v 55. minutě odchází Stirling (Connor Swindells) ze stanu, tak se v různých záběrech mění jeho poloha. (Duoscop)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama