Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jsou to maličkosti, co činí tenhle film velkým a svým způsobem geniálním. Bohužel to se týká jen první poloviny. Jakmile se hlavní hrdina otrká, děj začníná být více americký a už tolik nebaví. Postava Viktora Navorského má určitě mnoho společného s Forrestem Gumpem. Jeho dobrosrdečnost a vynalézavost mě opravdu bavila. A vzhledem k tomu, v jaké se nachází situaci, je tu i pár rysů z Trosečníka. Ono ztroskotat na letišti není žádná sranda..tedy pokud tam neztroskotá Tom Hanks. 4* ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sice film jen "klouže" po povrchu, nikdy nejde do hloubky. Scénář není nejsilnější, celá dějová linie s Catherine je zbytečná, ale přesto... Spielberg je příliš dobrý režisér a Hanks příliš dobrý herec, aby to bylo byť pouze průměrné. Je to spíš taková milá vlezlá oddechovka, která je výrazně lepší v té první "povídkové" části, než v té druhé ucelené, kde se již moc soustřeďuje na lovestory a závazek z minulosti. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zpočátku moc vtipné, Tom Hanks byl takovou roztomilou směsí dobráků Forresta Gumpa a trosečníka. Odvážení vozíků pro čtvrťáky na hamburgra, montáž postele ze židlí, lepení sendviče ze sušenek atd. to byly ty momenty, které bavily. Dlouho to vypadalo na 4*, pak mi ale doslova uplavaly hračky. Jsem romantik, ale tak beznadějný, aby mi dlouho očekávaný záhadný motiv celého toho snažení a čekání nepřipadal jemně řečeno dětinský, ne. Docela se dívím, že u toho, jak se na americký film sluší a patří, chyběl tisk a televize a ve finále tleskající davy newyorčanů před letištěm. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Viktor, Krakozie, terminál, plechovka, byrokracie a tisíc způsobů jak přežít na newyorském letišti. Já jsem sice nepostával každý den u terminálu s transparentem "Go, Viktor, go", ale jisté sympatie jsem k němu cítil. Tedy spíše z počátku, protože později bych ho zase nejraději kopal do zadnice přes oceán až do jeho fiktivní vlasti. Ten jeho důvod cesty do USA totiž pochopí asi pouze Američan a na mojí rodné hroudě všichni tři žijící jazzmani. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je fantastická. Roztomilý a kultivovaný epizódkový humor a ďalšia úchvatná (dovtedy nevidená) poloha majstrovského herectva Toma Hanksa vydávajú na jednoduchú, ale neodolateľnú oddychovku bez najmenšej chybky na kráse. Príchodom záporáka, lovestory a myšlienkovej roviny s plechovkou sa však táto krása vytráca a film skĺza do tuctového rodinného štandardu, pod akými bývajú obvykle podpísaní Chris Columbus a spol. Catch Me if You Can bol ucelenejší, presnejší a osobitejší. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (37)

  • V čase 1:00:07 môžeme na poličke vidieť vystavenú epickú ságu kníh "The Wheel of Time" od Roberta Jordana - konkrétne knihy "Crossroads of Twilight", "Fires of Heaven" a "Dragon Reborn". V čase vydania filmu bola práve "Crosswords of Twilight" najnovšou časťou ságy. (Ingtar2)
  • Merhan Karimi Nasseri, který byl předlohou pro postavu Viktora Navorského (Tom Hanks), se v čase premiéry pro novináře vyjádřil k určitým aspektům svého letištního života:
    - Změnil se jeho život díky čtvrtmilionu amerických dolarů, který získal za práva na zfilmování svého příběhu? "Sice si teď můžu koupit, co chci, ale kdybych si koupil něco drahého, bál bych se, že mi to tu někdo ukradne. Aspoň si můžu dovolit lepší jídlo, i když tady nevaří nijak skvěle. Lidi se na mě teď, když jde film do kin, dívají trochu jinak, ale můj životní styl se prakticky nezměnil. Můžu si třeba koupit letenku kam chci, ale bez pasu a víza mi to je stejně na nic."
    - Znal filmaře, kteří se inspirovali jeho příběhem? "V novinách jsem četl něco o Tomu Hanksovi, ale nikdy jsem se s ním nesetkal. Nepřišel za mnou, když se připravoval na roli, nebo aby si se mnou popovídal. Ale myslím, že jsem tu před pár lety zahlédl Catherine Zetu-Jones."
    - Jak vypadal jeho obvyklý den? "Obvykle vstávám v osm hodin, oholím se a vyčistím si zuby na pánské toaletě. Pak si u McDonald's koupím snídani a dostanu od nich horkou vodu, abych si mohl uvařit kávu. Potom si až do dvanácti čtu noviny, poslouchám zprávy v rádiu a píšu si do deníku. K obědu mívám filé. Koupil bych si televizi, ale u mojí lavičky není elektrická zásuvka. Večeřím zase u McDonald's nebo si v lahůdkářství koupím šunku. Usínám zhruba okolo deváté. V noci je kolem mojí lavičky naštěstí klid a ticho."
    - Jeho nejdůležitější majetek? "Moje knihy, můj deník a moje peníze. Až se odsud jednoho dne dostanu, rád bych si s sebou odnesl tuhle červenou lavici, na které sedím. Za ta léta jsem k ní citově přilnul."
    - Co mu nejvíc scházelo? "Stýská se mi po řízení auta. Jsem totiž moc dobrý řidič."
    - Nudil se někdy? "Ne. Teď, když mám konečně po patnácti letech nějaké peníze, jsem tady skutečně šťastný. Je to můj snový svět, nemusím se ničím trápit." (NIRO)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama