Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1912. Mladá dívka se probouzí z děsivé noční můry, která ji v poslední době pravidelně pronásleduje. Následujícího rána se jde představit jako nová chůva do rodiny Allisonových k jejich dvěma dětem dívence Lorraine a nemluvněti Trevorovi. Všichni společně se mají hned nazítří nalodit na Titanic, který má podniknout slavnou plavbu ze Southamptonu do New Yorku. Největší a nejluxusnější loď všech dob, podle všeobecného mínění nepotopitelnou, navštěvují novináři a starý kapitán Smith, jehož čeká poslední plavba před penzí, je chtě nechtě musí doprovázet. Další den loď opouští přístav a vyplouvá vstříc svému osudu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že první romantická polovina byla srovnatelná, ne-li lepší než v o rok novější verzi. Samozřejmě, druhá polovina se s tou Cameronovou nemohla vůbec rovnat (přeci jen se jedná o TV film), zvláště v technických prvcích je Cameron naprosto jiná liga. I když mi bylo jasné, že nasnímání potopení lodi asi nebude hlavním cílem filmu, i tak jsem velmi zklamán, jelikož tato část byla strašně odbytá (ani ne minuta prostoru). Stejně tak mě finále nezaujalo ani emocionálně, takže jsem nakonec koketoval i s menším hodnocením, nakonec ale přeci jen tři kvůli první části. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Z celého dvojdielneho filmu cítiť silnú televíznosť. A nemôžu ju z nej vytrhnúť ani také známe mená ako G.C. Scott či krásna Zeta-Jonesová. Každých 10 minút niekto spomína veľkoleposť, majestátnosť a hlavne nepotopiteľnosť lode, aby tak lacno umocnil jej neslávne známy koniec. Je to tak klišovité a neoriginálne, rovnako ako osudy hlavných či vedľajších protagonistov. Na druhej strane, od televízneho filmu to asi ale aj každý očakáva. Prvý diel je o užívaní si na luxusnej lodi a predstavení postáv, a celý druhý diel sa venuje katastrofe lode a následnej záchrane jej preživších pasažierov. Priestor na to je až neprimerane veľký. Pokojne išlo spraviť z toho jeden 90-minútový film. Katastrofa lode je z dnešného pohľadu málo epická, spomalené zábery na rôzne prestrihy a časté vykrikovanie nie je niečo, čo by zaujalo. Aspoň že sa na konci nerozdeľujú pri stratách svojich blízkych postavy na tie sympatické a na záporácke a ujmy sú na oboch stranách. Taký typický televízny film, ktorý síce neurazí, ale ani výraznejšie nezaujme. ()

Reklama

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Pro tento televizní snímek mám vcelku slabost - byť (logicky) ani zdaleka nedosahuje velkoleposti Titanicu od Camerona (oproti Oscarovémo trháku za 200 mega měl tento film rozpočet jen 13 miliónů USD). Milostná zápletka mezi Isabellou a Wynnem sice něměla takovou chemii, jako mezi sebou měli Jack a Rose, překosnout se ale dala a potěšilo i obsazení tehdy mladé Catherine Zeta-Jones (ta mimochodem získala roli Eleny ve snímku Zorro: Tajemná tvář poté, co jí producent Spielberg uviděl v tomto tv filmu). Mnohem víc mně zaujala zápletka s „vražedkyní" Alice Cleaver, která tomuto počinu jen dodávala na ponurosti a znepokojivé atmosféře, která k tématu tragického ztroskotání Titanicu perfektně sedla. Výpravou ani efekty film vyloženě neoslní, ale ani extra neurazí -  na lacinou televizní produkci to vypadá docela dobře, a takové kostýmy a kulisy též nebyly z nejhorších. Naprosto vynikajicí je ovšem opening theme a hudba celkově - opět to skvěle podtrhuje onen depresivní tón a onu beznaděj, kterou si prošli pasažeři nechvalně proslulého „nepotopitelného" parníku... 65% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tv inscenace, na kterou Vladimír Železný vyčůraně dělal reklamu záběry z Cameronova Titanicu (mimochodem, zase mu to prošlo). V této souvislosti se obracím na movie(ho), který již v několika svých komentářích se otírá o Cameronův velkofilm: "Movie, já chápu že tvá nenávist vůči tomuto filmu je nezměrná, ale už s tím začínáš trochu nudit. Tahle verze té Cameronově nešahá ani po kotníky, ať dějově, tak i filmařsky. " ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jakožto divákovi "trpícím" entuziasmem pro Titanic jako takový, mě toto ztvárnění i přes jeho nepříliš vysoké hodnocení docela zajímalo. Pozitiva by se našly, ale jsou silně překryta negativy, které zní takto: Pane Liebermane, oceňuji Váš zájem oslnit diváky tou nejmajestátnější lodí, jakou kdy lidstvo vyrobilo, ale jestliže jste sehnal prostředky k realizaci, měl jste si také nastudovat podrobně jednotlivá fakta, čímž chci říct, že jste zřejmě zapomněl na jednu z klíčových postav, která nesmí v žádném filmovém ztvárnění chybět a tou postavou je Thomas Andrews, šéfkonstruktér Titanicu (zásadní nedostatek !!). Dalším nedostatkem je samotný příběh, který má spíše tendenci nudit, romantika je tu slabá a celkově nevýrazná, v mém případě se rozhodně nejedná o zpestření filmu. Velkým mínusem jsou pro mě herecké výkony, které snad ani nemá cenu nějak podrobně rozebírat. Káťa Zeta-Jones, která podle mě ví jak hrát tu posloužila spíš jako dekorace, jinak tu nepředvedla zhola nic. Potopení lodi? Tak nechutně odbyté, že mi bylo skoro do pláče. Ve zpracováních z roku 1953 a 1958 bylo pojetí samotné katastrofy daleko lepší, dokonce i Němci se svou verzí z roku 1943 si poradili lépe. Efekty v této verzi jsou opravdu podprůměrné. To jsou negativa. Pozitiv je tu dost málo, ale pro mě jsou významné. Např. scény z Carpathie i z Californian, za které má naopak u mě režisér plus. Dalším potěšením je pro mne Molly Brownová, které je tu věnováno po katastrofě Titanicu dost času, tak jak tomu bylo i ve skutečnosti. Další klady jsem nezaznamenal. Když se nad tím tak zamyslím, tak tohle je možná poslední film o Titanicu, který jsem sehnal a jediný, kdo si nechal nejvíce záležet, kdo riskoval zdraví, aby si splnil sen, kdo právem umocnil majestátnost a kouzlo Titanicu je kdo jiný, než James Cameron. Král filmového Titanicu. Nejvýstižnější komentář napsal: Tosim ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Prvý film o Titanicu, ktorý ukazuje ako sa loď rozdelila na dve časti. (Zaara)
  • Natáčení započalo 8. července 1996, skončilo 3. září téhož roku a probíhalo v kanadském Vancouveru. (fiLLthe3DD)
  • Odborníci na Titanic snímku vytýkají jeho historickou nepřesnost – původně se tvůrci sice chtěli držet historických reálií, avšak producenti požadovali, aby byl větší důraz kladen spíše na romantickou dějovou linii, a tak najali nového scenáristu, aby vytvořil zcela nové fiktivní zápletky a postavy. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama