Reklama

Reklama

Mezi živly

  • USA Elemental (více)
Trailer 1

Film Mezi živly od společností Disney a Pixar je originální celovečerní film odehrávající se ve Městě živlů, kde společně žijí živly ohně, vody, země a vzduchu. Snímek sleduje příběh Jiskry, temperamentní, vynalézavé a pro věc zapálené mladé ženy. Poté, co se Jiskra seznámí s veselým a zábavným mladíkem Vlhošem, který stále v něčem plave, začne zpochybňovat své zavedené představy o světě, ve kterém žijí. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (240)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pixar jako obvykle přichází se zajímavým novým konceptem (svět živlů), do kterého je zaobalen hezký a dojemný příběh se sympatickými a charakterově rozrůzněnými postavami. V jádru je to sice z části předvídatelná love story o lásce mezi neslučitelnými živly, ovšem to by nebyl Pixar, aby nepřidal něco navíc. Jak je u Pixaru zvykem, rodina zastává v příběhu důležitou roli, a tentokrát je dalším rozměrem zápletky právě tíha zodpovědnosti vůči rodině oproti plnění vlastních snů a zvolení si vlastní životní cesty. Ano, jako téma to sice není nic tak převratného, ale důležité je, že to funguje a že Pixar ztvárnění příběhu patřičně vyšperkoval. Celý film hýří množstvím nápadů a je vizuálně stylový s kreativní výpravou. Stejně tak jednotlivé postavy a jejich pozadí, případně i celé „rasově odlišné“ skupiny živlů, je zábava sledovat. Neříkám, že by interakce živlů byla domyšlená na 100%, najdou se i nějaké „díry“ ve fungování takové společnosti, ale rozhodně je radost jejich soužití pozorovat a všímat si různých zajímavých detailů. Moc mě bavily rozdíly mezi tradičním přístupem ohnivé rodiny a naopak světáckou a umělecky založenou rodinou vodáků. Stejně tak bylo zajímavé vnímat rasovou diskriminaci celé skupiny ohňového elementu oproti ostatním živlům. Nápaditost a barvitost opravdu nechybí. To vše navíc za rytmu chytlavé hudby – soundtrack rozhodně zaujal svým exotickým nádechem, který mi připomněl hudbu z Milionáře z chatrče. Celkově jsem byla nadšená a úsměvnou tečkou byly i vtipné a vynalézavé drobné ilustrace v závěrečných titulcích – často narážky na nějaké reálné produkty nebo známá úsloví, ovšem přizpůsobená pro svět elementů. Pixar zkrátka opět nezklamal. Tento film možná nestojí po boku těch nejlepších, nejvyprecizovanějších a nejemotivnějších pixarovských filmů typu Duše, V hlavě nebo Coco, ale rozhodně se může hrdě postavit minimálně na roveň jiných výborných filmů formátu Frčíme nebo Luca. P.S.: V českém znění film mně a mému muži tak trochu „vyfoukl“ naši invenci – větu „ty vláho“, kterou jako součást vtipu používáme už několik let :) ~(4,3)~ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Animace krásná, nápad skvělý, scénář na prd. I přes všechny zprávy o tom, že to bude jen romanťárna, jsem se na to docela těšil a pořád vkládal naděje, že to přece musí rozehrát něco víc. No jo, jenže jsem si to myslel blbě, protože to opravdu víc nerozehrálo a z výsledku tak cítím především promarněný potenciál. Jako sorry, ale srovnejte si to se Zootropolis - tam si tvůrci dali naprosto záležet na propracovaní celé zvířecí metropole a příběh se odehrává napříč všemi čtvrti. Celý ten svět pak působí maximálně životně a realisticky. Jenže tady jako by existovalo cca 5 míst, z čehož jen dvě jsou pro děj významná. Jak celý svět funguje a na čem stojí se tu vůbec nedozvíme, jen to, jak sem přijeli Ohniváci po obrovské katastrofě a jak se tu snaží zapadnout. Celé to tedy chce (opět) reflektovat uprchlickou krizi a rasismus, ale i tahle témata se utopí v té stěžejní, romantické zápletce. A ta je naprosto obyčejným a až tuctově doslovným zobrazením rčení "protiklady se přitahují". Chce být strašně emotivní a plná citečků a ona ne že by na to šla špatně, ale při sledování jsem se cítil jako u většiny romantických filmů - tak se ti dva milují i přes nepřízeň osudu, no a co. To už tu bylo milionkrát a abych z toho měl něco víc, musí si mě to něčím získat, což by se tu možná i povedlo, kdyby se tu postavy nerozhodovaly naprosto nahodile (Jiskra prožije s Vlhošem nejlepší časy svého života, ale protože jejich národ jim zakazuje chodit s kýmkoli jiným, než s Ohnivákem, tak Vlhoše naprosto spontánně opustí, aby se pak mohli dát ve velkém finále co nejpatetičtěji a nejdojemněji dohromady), kdyby se tu dělo i něco jiného (třeba ten problém s hrází - já jsem fakt čekal, že když se Ohniváci nesnesou s ostatními živly a že svoji čtvrť moc neopouští, tak že tam bude nějaká skupinka živlů, která se je bude snažit vyštípat pryč, ale ve finále je jen poškozená hráz a to je vše) a kdyby se tu víc pracovalo i s vedlejšími postavami (Bouře tam je jen aby se neřeklo a ten zemní kluk zase jen proto, aby i na tenhle živel došlo, ale jinak se jen nahodile objevuje a chlubí se, že mu rostou kytky v podpaží). Je to prostě odbyté, hodně odbyté a je to především neskutečná škoda. A to nezachrání ani animace, ani sympatické postavy (až teda na Vlhoše, který neustále brečí). Slabé 3* ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Většině Pixarovek jsem dal 3 hvězdy jelikož mě tam chyběla nějaká přidaná hodnota a přišlo mě to jako průměrné filmy tady naopak tu přidanou hodnotu vidím a  tu 4 tomu mile rád dám . Ohnivá Jiskra žije se svou rodinou kdesi na ohnivém místě jednou k nim  přivítá vodní Vlhouš co dělá inspektora kontrolovat jestli někde neprotéká  voda jelikož ji tam najde jde to nahlásit ona po něm chce, aby to nedělal jelikož to místo má zdědit po otci a mezitím se do něho zamiluje. Do toho řeší , že spolu nemůžou být , že ona to místo nechce a chce jít svou cestou, ale otci to nemůže/nechce říct  a i tu protékající vodu.   Příběh je průměrný , ale speciálně na ni se dobře dívá ta scéna kdy jdou na to rande do toho kina je hodně podařená a má vše přemýšlel jsem i o 5 hvězdě , ale nedám ji kvůli těm Vlhoušovým rodičům co pořád brečely to mě přišlo trapné. Jinak 3d zbytečné nic tam není. 80 procent ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[80%] Za mě vydařená pixarovka. Po celou dobu sledování tu máme krásnou animaci, k tomu všelijaké nápady k tomu, příjemnou ústřední dvojici živlů. Nepůsobí to, že je to cílené moc pro děti, je to takové seriózně podané. Dějově to bylo sice přímočaré, ale zábavné. Jen mohlo být trochu víc emocí ke konci. Jinak se opravdu nemám na co stěžovat. Určitě si to někdy ještě pustím. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Decentní animák, u kterého jsem si vzpomněl na staré časy, kdy vzal Pixar nějaké jednoduché téma a postavil kolem něj silnou zápletku. Co se ale pokazilo? Na dnešní poměry je téma živlů možná až moc prosté, takže se nedivím, že to diváky do kina nenalákalo, byť věřím tomu, že v takové zlaté éře Pixaru by se filmu dařilo mnohem více. Problematická je ale i délka, kdy mi přišlo, že by film fungoval lépe, kdyby byl o takových dvacet nebo třicet minut kratší. Dříve mívaly animáky i 80 minut a dokázaly odvyprávět všechno, co potřebovaly. Ubrat filmu onu půlhodinu, měl by perfektní tempo a hned bych mu dal zřejmě o hvězdičku více. Město mají tvůrci totiž skvěle vymyšlené, vizuál je nádherný, postavy fungují a i ona tematiky rasismu, tradic a následování svého snu jsou něčím, co k Pixaru sedí a odráží to naší společnost. Hodnocení: 65 % ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Prvý originálny film Pixaru, ktorý bol uvedený priamo do kín po 3 rokoch od pandémie COVID-19. Filmy ako Duša (2020), Luca (2021) a Keď sa červenám (2022) mali premiéru len priamo na Disney+. (Arsenal83)
  • Pred filmom v kine bol vysielaný krátky film s názvom Carl's Date. Ide o špeciálnu epizódu k seriálu Psí kusy (2021). (Fauirien)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Reklama

Reklama