Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keď sa spolu vo filme stretnú dvaja skvelí herci a ešte k tomu tak veľmi dobrí herci ako sú Robert De Niro a Leonardo DiCaprio, som si istý, že to bude stáť za to. Film upúta hereckými výkonmi. Robert De Niro bol už známym hercom, ale Leonardo DiCaprio bol začínajúci mladík, ktorému rola v tomto pomerne známom filme dala vyniknúť a predznamenala jeho herecké úspechy. Hoci snímka bola natočený už v deväťdesiatych rokoch, jeho nadčasová téma má stále čo ponúknuť. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento film je v prvé řadě herecký koncert De Nira a DiCapria, bohužel i scénář si je přespříliš vědom, že právě ti dva jsou hlavním tahákem filmu, a tak se občas opomíjí zaměřit na "the big picture". Film tedy ne vždy komplexně vypovídá o životě chlapce (a už vůbec ne o celém dospívání v americe), nicméně jako náhled do zvláštně (dys)funkční rodiny fugnuje velmi dobře. Střety mezi otcem a synem mají šťávu, navíc lze chápat oba úhly pohledu, takže nevzniká syndrom jedné nenáviděné postavy. Pěkné... 7/10 ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná sonda do lidských vztahů. Film by asi nebyl tolik výrazný nebýt skvělých hereckých výkonů. Tady mluvím hlavně o De Nirovi, který se svého vylízaného, militantního otčíma zhostil naprosto úžasně a chvílemi jsem mu nechtěl věřit, že to jen hraje. Dalším, kdo zde předvádí skvělý výkon je mladičký DiCaprio(začínám toho kluka mít čím dál tím radši). Jiné postavy už zde moc prostoru nedostali a to je možná škoda. Tobyho homosexuální kamarád Arthur působil také velice zajímavě a mohla se kolem něj otevřít vedlejší příběhová linka. Ve filmu je několik opravdu silných scén, hlavně závěrečná potyčka, ale neříkejte mi nikdo, že De Nirovi alespoň jednou trochu neujela ruka:) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívne životné príbehy s podobnou dejovou schémou mám veľmi rád, takže v tomto smere som bol nadšený. Aj herci boli super, Niro si tu strihol riadneho slizáka, aj keď záporák, no svojim spôsobom potiahol celý film. V niektorých momentoch to síce strácalo na dramatickej sile a občas skĺzavalo do zbytočných šedivých odbočiek, no celkovo veľká spokojnosť. Dôležité je ísť si za svojim a vydržať. A človek má šancu vyhrabať sa aj zo žumpy. Všetko je v našich rukách a najmä v hlave. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh sám není příliš inovativní. Osamělá matka s dospívajícím dítětem se vdá a z šarmantního nápadníka se postupně vyklube chlastající diktátor, který tyranizuje celou rodinu. Jasně, je to autobigrafie, takže tam asi příliš prostoru pro fantazii není, ale stejně ve mě zůstává pocit, že příběh mohl být o něco košatější. každopádně film může sázet na skvělé obsazení, jemuž podle očekávání vévodí De Niro s DiCapriem. Jejich přestřelky patřily k vrcholům a sálala z nich doslova hmatatelná antipatie. Ženské části ansáblu vládla Ellen Barkina nebylo to jen pro to, že tu de facto neměla konkurenci. Vedle DiCapria zaujme i řada tehdejších mladých pušek. Kupříkladu Carlu Gugino jsem skoro nepoznal a pobavili i Eliza Dushku coby ošklivé kačátko, či Tobey Maguire v roli rokenrolového páska. 80% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Producent Art Linson věděl, že film bude těžké prodat. Když se zúčastnil zkušebního promítání filmu s vedením Warner Brothers, zeptal se jedné staré dámy, co si o filmu myslí. Ke svému potěšení zjistil, že se jí film líbil. Později zjistil, že ta stará paní byla babička Roberta De Nira. (KGBelik)
  • Leonardo DiCaprio vyrostl během natáčení o několik centimetrů, a tak se v některých scénách musel krčit, aby vypadal menší než DeNiro. (CliffLee)

Reklama

Reklama