Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejlepších filmů vůbec a konkrétně v žánru sci-fi asi taky.Andrew Niccol je geniální režisér a scénárista a na filmu je to vidět.Gattaca je jeho debutem, ale i zároveň životním dílem, které už asi nikdy nepřekoná, i kdyby točil jen samé výborné filmy.Samozřejmě hlavní devízou snímku je originální a nekoukaný příběh, ale i jeho Hitchcocovské podání, kdy jsem se po celou dobu obával o Jeromovu postavu (scéna v tělocvičně, nebo při odběru krve a další.). Opomenout bych asi neměl ani skvělé herecké výkony u všech, nádhernou kameru Slawomira Idziaka a překrásnou hudbu Michaela Nymana. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Není nad to narodit se pěkně postaru i když to nese jistá genetická rizika. Na postavě Vincenta se mi líbila nezlomná vůle překonat všechny překážky, které ho předurčily k životu invalidy s brzkým datem konce. Tady je vidět, že ne všem předpovědím alá vědecky podloženým se dá věřit a když se opravdu chce, tak cesta ke hvězdám je otevřená. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že jsem film neviděl v době jeho vzniku...v dnešní době plné neskutečných digitálních efektů a všelijakých vymožeností byl pro mě tento film jaksi ... nechci říkat nudný, ale jiné slovo, které by aspoň trochu vystihovalo můj dojem, asi nenajdu...neříkám, že potřebuju v kadém filmu choreograficky vypiplané souboje, přestřelky a kamerové symfonie, ale tenhle sci-fi snímek mi nic nedal, pravděpodobně si na něj pozítří nevzpomenu a to je asi chyba...připomnělo mi to film Cifra...herecké výkony byly také dobré, budoucnost vykreslena patřičně chladně a strojově...ale oba filmy ve mně nevzbudily nic...ale možná jsem teď jenom nenašel tu správnou filmovou notu... ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že kvalitní sci-fi s přesahem se dá natočit bez megalomanských rozpočtů utápějících převážnou část peněz do triků, ale stačí taková „maličkost“. Silná myšlenka, následně umně přetavená v kvalitní scénář (razící navíc heslo: "nejlepší scénář pro film je takový, který si napíšeš sám"), to vše navíc jdoucí "ruku v ruce" s hutně vystavenou atmosférou. Upřímně řečeno, zdejší nastavená vize budoucnosti nahání hrůzu už pouze při prvotním zamyšlení se (nad důsledky). A je to o to horší, že v současné době pohrávání si s klonováním, (kdy navíc nezůstává u samotné myšlenky), ale světlo světa spatřují ovečka Dolly…..je tento snímek aktuálnější než v době svého vzniku. Upřímně mě děsí současný trend snahy (touhy) po dokonalosti za každou CENU. Vždyť krása spočívá právě a jenom v nedokonalosti a odchylkách. Kdoví, jak by dopadla Cindy Crawford nebýt jejího pověstného znaménka. Na druhou stranu, představa 7miliard dokonalých Sparťanů………ale NE, mně by ty „nedokonalý“ sešívky scházely. V neposlední řadě, krása a kouzlo spočívá právě v okamžicích, kdy např. „nedokonalý“ Liberečáci přejedou jak zamrzlej rybník „dokonalé“ Sparťany. Byť přiznávám, nekouká se na to zrovna dvakrát příjemně :o) Konec blbostí….Gattaca, to je především silná myšlenka, skličující (spalující) atmosféra (navíc umocněna hudbou M. Nymana), silné ústřední trio E.Hawke-U.Thurman-J.Law a nad tím vším dohlíží velmi jistá režie A.Niccola. Pro mě osobně (společně s Blade Runnerem R. Scotta a snímkem Solaris A.Tarkovskij(e) je právě Gattaca třetím do party na pomyslnou bednu žánru (komorní) sci-fi. P.s. Gattaca je snímek, kde vše působí tak sterilně a neosobně, (přičemž ani na okamžik nepochybuju o tom, že právě tohoto chtěl A. Niccol dosáhnout), nicméně nenechte se mýlit, je to právě a pouze neobyčejná LIDSKOST a zejména NADĚJE, které tento snímek nejvíce charakterizují a povyšují nad běžný rámec žánru. 95% s dovětkem: tomu říkám režijní debut jako řemen a že nešlo pouze o labutí píseň a štastnou souhru náhod dokazoval Andrew v každém následujícím snímku. Velká škoda (alespoň co se mě týče) těch poměrně dlouhých pauz mezi jednotlivými snímky a s tím souvisejícím menším počtem filmových zářezů. Na druhou stranu, na nevšední zážitky se oplatí si počkat........ ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinak pojaté sci-fi. Žádná moc vzdálená budoucnost, v rámci žánru poměrně civilní a obyčejný příběh, výborná hudba a zajímavá komorní atmosféra. Sympatické herecké obsazení jenom podporuce celkově příjemný pocit z filmu jako celku. Takovéhle jednoduché, minimalistické a přitom inteligentní sci-fi se bohužel moc často nevidí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • V závěrečných titulcích jsou ve jménech tvůrců všechna písmena ze slova „Gattaca“ vyznačena modrou barvou. (griph)
  • Film byl vědci NASA vyhodnocen jako jeden z nejpřesvědčivějších sci-fi filmů, které byly kdy natočeny. (dinamit_1)
  • V dálce startující rakety jsou slyšet v reálném čase. Ve skutečnosti by došlo vlivem jejich vzdálenosti k časovému zpoždění. (Geriel)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama