Reklama

Reklama

Elektrický nůž

(TV film)

Obsahy(1)

Ve hře Elektrický nůž se střetávají dva muži, kteří k sobě mají daleko věkem, životní zkušeností i názorem na dosud nepotrestanou vinu, spojenou s brutálními praktikami někdejší Státní bezpečnosti. Mohou viníci rafinovaně uniknout soudu? Mohou donekonečna oddalovat své potrestání? Anebo je nutné vzít spravednost do vlastnich rukou a nahradit váhavou justici? Hra dovádí do krajních důsledků konflikt těchto protikladných postojů a zároveň nenormální situaci, která přetrvává i v naší době po pádu totalitního režimu. Jde o téma stále velmi aktuální, jenž v sobě nese silnou historickou reflexi o vyrovnání či spíše nevyrovnání se s komunistickou minulostí. Přidalova televizní hra o vině a pomstě není žádnou agitkou ani politickou moralitou, spíše tragikomickým zamyšlením s varovnou pointou, že v době - naší době, kdy nejsou důsledně právní cestou přešetřeny a soudně ošetřeny přečiny z doby komunistického režimu, může se pak snaha a úsilí jednotlivce o nápravu křivdy zvrhnout v nenormální situaci a vše dobře míněné se pak může vymknout z ruky - což je případ Elektrického nože, kdy mladý muž, příbuzný jednoho z vězňů, které starý Brož kdysi mučil elektrickým nožem a zničil jim zdraví, chce bývalého vyšetřovatele alespoň vystrašit, ale nakonec na tuto "nenormální situaci" doplatí sám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Přemek 

všechny recenze uživatele

Vynikající zeitstück o (ne)ochotě současné společnosti řešit zločiny minulosti, o neschopnosti zločinců pochopit hloubku svého zločinu, o morální problematičnosti osobní msty.. Sice lehce slabší než rozhlasové zpracování (Petr Haničinec a Ivan Řezáč), ale pořád vynikající text se silnou výpovědí. - Režie Antonín Přidal. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Několik hodin jsme měl za učitele překladatele A. Přidala, co napsal scenář k tomuhle televiznímu filmu. jedná se o něco tak odpudivého, že bych to rád viděl někdy ještě jednou, abych se po čase ujistil, že A. Přidal viděl démony tam, kde tak často vidět nejsou... ()

Reklama

Reklama