Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Carnival of Souls" patrí medzi tie filmy, ktoré budú mať vždy rezervované miesto v pomyselnej horrorovej sieni slávy. Je to čiernobiely snímok s tajomným príbehom, mrazivou atmosférou, pôsobivými hudobnými doprovodmi, výbornou kamerou a skvelou Candace Hilligoss v hlavnej úlohe. Na svoju dobu veľmi progresívne dielo. **** ()

kitano 

všechny recenze uživatele

(Obsahuje spoilery). "Woow. On je duch"- povedalo si milióny ľudí, keď dopozerali Šiesty zmysel. Kto vie, či by boli takí prekvapení, keby pred tým videli o viac ako 30 rokov starší Karneval duší. A nieje to len oná pointa, ktorá robí tento horor výnimočný. Ba naopak, film skvelo funguje ako celok a na rozdiel od svojho novšieho bratčeka poznanie pointy nezabraňuje tomu, aby ste si ho mohli naplno vychutnat aj viac krát. Nádherné nedoslovné rozprávanie, veľmi intenzívna hororová atmosféra, divák viac ako sleduje, skutočne prežíva temný osud hlavnej hrdinky. Horor, ktorý predbehol svoju dobu. (9/10) ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Dnešní namlsaný divák by mohl Karnevalu duší vyčítat hlemýždí tempo a nedostatek spádu, ale to by se dalo odpustit. Je to čumenda spíš pro milovníky oldschool makabrózní atmosféry, které černobílá přidává magický nádech. Musí se brát také v potaz, že na rok 1962 se jednalo pro nemálo lidí o duchařsky napínavou podívanou, která si na nic nehraje. Pochmurnou náladu vedle černobílé posiluje i hudba hraná na varhany, jež koresponduje s hlavní hrdinkou, která je profesionální hráčkou. A taky pečlivě vedená kamera, co dokáže v několika momentech navodit lehkou úzkost. Bohužel pocity nudy se sice můžou dostavit, ale na Karneval duší hledím s úctou. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Vizuálne a dejovo jednoduchý, no i pre dnešného diváka pomerne pôsobivý zástupca klasickej hororovej školy, t. j. diela, ktoré neobsahuje jedinú kvapku červenej tekutiny. Vo svojej dobe sa určite jednalo o klenot žánru, no dnes môže byť film v určitých okamihoch vnímaný ako nudný a v samotnom závere i mierne komický. Ale aj napriek týmto občasným neduhom dokáže snímka vo väčšine svojej veľmi sympatickej stopáže navodiť napínavú až skľučujúcu atmosféru, ktorá je v kombinácii s pôsobivou hudbou a hereckým výkonom titulnej predstaviteľky Candace Hilligoss hlavným pozitívom diela. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Pointa mě sice nepřekvapila, protože jsem napřed viděla filmy, které se Karnevalem inspirovaly, ale nijak to nevadilo. V některých chvílích mi opravdu naskakovala husí kůže, a to z prostého důvodu. Zvuk varhan mi spolehlivě nahání hrůzu. Vzhledem k tomu, že i na koncertech varhanní hudby sedávám výhradně na konci řady v bezprostřední blízkosti únikového východu, účinky zde byly nedozírné (hercna rumpluje). Působivost filmu dodává i výborná Candace Hilligoss v hlavní roli. Ještě jedna věc mě zaujala - pavilón Saltair, dějiště mj. závěrečné scény, který pár let po natáčení vyhořel: historytogo.utah.gov/utah_chapters/statehood_and_the_progressive_era/saltair_exhibit/ Film je volně ke stažení na archive.org ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Režisér a producent Herk Harvey si ve filmu zahrál jednoho z "mrtvých". (StrYke)
  • Po uvedení byl film kasovní propadák. Agent herečky Candace Hilligoss ji po zhlédnutí filmu dokonce odmítl dále reprezentovat. Svůj fanouškovský základ si získal až později a roku 1989 byl dokonce restaurován a kolorován. (Mr. Filuta)
  • Candace Hilligoss v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama