Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V době studené války byla napadena americká  jaderná ponorka a uvázla v hloubce 20 000 stop. Námořnictvo požádalo speciálně vybavený tým ropných těžařů, kteří pracují nedaleko, aby se ji pokusili lokalizovat a určit příčinu havárie. Ti při riskantním sestupu pod hladinu zjišťují, že mořské hlubiny skrývají tajemství, které nepochází z tohoto světa... Posádka americké nukleární ponorky Montana zaznamená na svých přístrojích cizí plavidlo, které se k nim pohybuje nezvykle velkou rychlostí. Náhle se všechny přístroje vypnou a nefunguje vůbec nic. Když se neznámé plavidlo vzdálí, činnost všech přístrojů se obnoví. Ale to už ponorka naráží do skály a vzápětí klesá nenávratně ke dnu… Poté, co americké námořnictvo zachytí signál z vypuštěné bóje, zahájí záchrannou akci. Z důvodu blížící se bouře požádá o pomoc i posádku nedaleké podmořské ropné plošiny. K posádce plošiny se přidává skupina vojáků a také Lindsey Brigmanová, konstruktérka plošiny. Po pobytu v přetlakové komoře se začne u velitele vojenské jednotky, poručíka Hirama Coffeye, projevovat přetlakový syndrom způsobující šílenství. Snaží se za každou cenu skrýt. Z plošiny, jejímž velitelem je Bud Brigman, ex-manžel Lindsey, se vydává původní posádka spolu s vojáky k potopené ponorce. Na místě ale zjišťují, že nikdo nepřežil. Během průzkumu ponorky se znovu objevuje neznámé světelné plavidlo způsobující výpadek proudu. Po návratu na plošinu dostane poručík Coffey rozkaz od velitele odmontovat z ponorky jednu jadernou hlavici. Domnívá se totiž, že jde o ruské plavidlo. Původní posádka se o tom ale nemá dovědět… Kvůli zuřící bouři nad hladinou se ulomí jeřáb kotvící plošinu. Zřítí se do vody a dopadne přímo na plošinu, která je tím velmi poškozena. Začne do ní vnikat voda a při vzniklém chaosu pár členů posádky zahyne. Zbylí členové se snaží plošinu opravit. Během oprav mimo plošinu se před Lindsey objeví mimozemské plavidlo. Její zážitek jí však nikdo z posádky nevěří… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (652)

lamps 

všechny recenze uživatele

Zatím asi neslabší Cameron (Piraně nepočítám), ale pořád je na co koukat. Propast má především skvělou atmosféru, která se s přibývajícími minutami pořád stupňuje a utváří příběh do velmi podmanivé a temné podoby. Cameron odvádí opět skvělou práci, Silvestriho hudba je také hodně cítit a zbytek utáhne na svých bedrech ještě charismatický Harris plus nádherná vizuální stránka. Mělo to sice slabší místa a trochu zdlouhavou první půlku, ale přesná režie a nezapomenutelný závěr nenechávají na pochybách, že zde pracoval skutečný mistr ve svém oboru. Dobrá práce.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já a Propast jsme skoro stejně staří, no a mně nezbývá než doufat, že po těch letech vypadám minimálně stejně dobře, jako tahle atmosferická podmořská odysea. Cameron je přeborníkem v tom, že od něj je poutavá a snesitelná i cukrkandlová poleva, kterou bych od jiného fantasty nepožil. Jen by mě zajímalo, proč se do Mariánského příkopu sám nespustil jen ve skafandru bos, s kalkulačkou na rukávu a světlicí v ruce? Že by to nakonec nebylo tak easy, Honzíku? =) ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opravdu rok 1989 ? Nemohu uvěřit vlastním očím jak atraktivní a přitažlivý vizuál film má. Tipoval bych tak rok 2005, škoda, že i horory v 80 letech nebyly na tak vysoké technické stránce jako právě Abyss. Zpočátku jsem si myslel, že se bude jednat o vesmírné Sci-Fi, nakonec se film odehrává v jaderné ponorce( což příliš nemusím), ale naštěstí byl film okořeněn mimozemskou návštěvou i spousta jinými prvky, které mi sedí. Ke své stopáži má film slušné tempo a nenudí. Highlightem je pro mě emotiviní resuscitace a průzkum dna oceánu Edem Harrisem. Jako mínus vnímám pouze, že thrillerová psychóza se nevyvinula v nějaký ráznější masakr. 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Operace SALVOR. Věc národní bezpečnosti…. Dřív než se J.Cameron rozhodl potopit TITANIC, provedl zkoušku na americké ponorce. Podmořský svět, napínavý boj o přežití s poselstvím a varováním. Mám dojem, že je to trochu zapomenutý film, který je - hlavně v režisérské verzi, ÚŽASNÝ! I když by se právě ona mohla zdát zdlouhavá, za ten pohled do ,,emzácké“ duše rozhodně stojí! MĚLI BY S NÁMI NĚCO UDĚLAT! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Propasti jsem nikdy nijak zvlášť nepropadl, ovšem to mi nebrání v tom abych ji plně respektoval jako velkolepé dílo, které zůstává trošku ve stínu jiných cameronových filmů. Za vše hovoří například fakt že film zde má vůči ostatním režisérovým počínům zdaleka nejmenší počet hodnocení. Film jsem vídával jako mnozí v televizi v krátké verzi, teprve po čase se ke mě zatoulala Speciální edice, která film dostává na zcela odlišný level. Každopádně se jedná o poctivý podvodní napínák. 80% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • Potápačské masky, ktoré používajú herci vo filme, v skutočnosti neexistujú. Boli vyrobené na zákazku s takým dizajnom, aby im bolo vidieť lepšie na tvár. Taktiež v nich mali namontované mikrofóny nahrávajúce real-time dialógy. Nežiaduce zvuky skafandrov, ktoré sa zaznamenali spolu s dialógmi, boli vo zvukárni potlačené. (POMO)
  • Herci se před natáčením museli stát certifikovanými potápěči. (Chatterer)
  • 26. března 2012 se americký režisér a amatérský oceánograf James Cameron stal třetím člověkem, který v batyskafu Deepsea Challenger dosáhl dna Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na světě pod hladinou moře. Jeho cílem bylo kromě průzkumu také natočení unikátních záběrů pro jeho další dokumentární i hrané filmy. Díky použití dvojice stereoskopických kamer na dlouhých výložnících jsou tyto záběry dostupné ve 3D. Sestup zahájil v 5:50 místního času a asi za dvě hodiny dosáhl hloubky 10 898 m. Cesta zpět mu trvala asi 70 minut a na hladinu se vynořil kolem poledne. (Lasskoun)

Reklama

Reklama