Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (695)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

No more Mr. Nice Guy. Bombastický neo-noir s nezapomenutelným a trefným obsazením, skvělými hláškami a skvěle vykonstruovaným závěrem (Jeden z mála případů, kdy zásah studia filmu spíše prospěl, což dokážu říct po zhlédnutí Helgelandovy režisérské verze Payback: Straight Up. Ta mi zkrátka připadala bohužel slabší...) Odplata mě nikdy neomrzí! Je to jeden z těch filmů, ke kterým se člověk milerád vrací. Plná palba! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Výborný akčný film s vynikajúcim ozvučením a skvelou hudbou. Mel je absolútny bad-ass od začiatku až do úplného konca a svoju rolu si skvele užíva, Gregg Henry je takmer väčší magor než šialená verzia Guya Pearca, a dvojica krások Bello a Liu... Jeeden z najlepších filmov v rámci žánru, so skvelou hudbou, hercami, kamerou a scenárom. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Val má v životě štěstí. Právě se mu podařilo penězi z loupeže zaplatit mafii svůj podíl a teď už má do konce života vystaráno. Co na tom, že přitom musel odstranit ze hry zvané život svého kamaráda Portera. Důležité jsou přece jenom moc a postavení. Jenže Val se zapomněl přesvědčit o tom, jestli Porterova pohřební píseň hraje dostatečně silným hlasem. Porterovy buňky totiž zregenerovaly nečekaně rychle a v jeho černé duši se právě zrodila myšlenka na pomstu. Val už peníze nemá a tak Porter stoupá po mafiánském žebříčku stále výš a čeká na dobrodince, který mu jeho nesprávně uložené finance vysází na dřevo. Obnos 70.000 USD je pro mafii směšný, ale bossové z principu nehodlají platit kdejaké oživlé mrtvole. Netuší, že se po jejich stopě vydal osamocený pitbul, který je rozhodnutý uplatnit svoje občanská práva i s rozdrcenýma nohama. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Drsný a tvrdohlavý Mel, který vede nerovný boj proti svému bývalému kolegovi, s kterým nakopával a rozbíjel držky šikmookejm. Dosestane tolik ran, kolik jich rozdá, žádný superhrdina, jen prostě nasranej frajer, co mu pouze záleží na jedné bývalé lásce a touží jen po svých 70.000 $, a ne žádných 140.000 $. Takže bacha na něj a nepokoušejte se ho nasrat, protože s trochou štěstí se k Vám nějak dostane a do konce života budete jíst ovesnou kaši a rozmixovanou stravu. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Moderní verze noir filmu bez soukromého očka, s padouchem v hlavní roli, řadou úžasně tvrďáckých hlášek a bezkonkurenčním Melem Gibsonem. Během sledování jsem měl pocit, že si někdo nádherně hrál a vznikl z toho film, který nemá poselství, nemá skrytou myšlenku, ale číší z něho onen zápal a zábava. A to mi při sledování bohatě stačilo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Režisér Brian Helgeland bol z filmu vyhodený dva dni po tom, čo získal cenu Akadémie za film LA Confidential (1997): "Vedel som, že ma chcú vymeniť, no dúfal som, že ak sa mi podarí získať Oscara, veci sa zmenia. V nedeľu som si prevzal sošku a v utorok som mal na stole výpoveď. Toľko ku oscarovému kúzlu." (Arsenal83)
  • Všimněte si, že v jedné scéně je detailní záběr na klíče v zapalování auta, na kterých je logo Fordu. Porter (Mel Gibson) ale odjede v Cadillacu. (don corleone)
  • Film je jednou z přiznaných a velmi výrazných inspirací pro hru "Max Payne" (2001). (Jaroslaf)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama