Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

tron 

všechny recenze uživatele

"Dobré ráno, pane!" - "Čo si kurva rosnička?" Vidieť, že Wallace s Gibsonom sa od dôb naturalistického Statočného srdca ešte niečomu priučili. I keď sa ich krvou ostriekaný vojnový epos nestane čistou klasikou, mal by vami zatriasť a napraviť pachuť po KÓDE NAVAJO. Vskutku robustný veľkofilm - veľké bojové sekvencie, ktoré nás vďaka kamere (Dean Semler) a strihu zavedú doprostred vojnového chaosu, plus vynikajúce herecké obsadenie (Gibson, jeho pravá ruka Elliot, pilot Kinnear, fotograf Pepper). Inováciou v žánri sú neuveriteľne patetické okamihy, keď opustíme bojové pole a zameriame sa na rodiny bojujúcich. Kino Považan 2002 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem ucházející zábavná akce...., ale proboha!, tak si válečný film nepředstavuju. Válečný film má být hlavně o psychologii, o tom, že válka je vůl a když už dobrodružný válečný film, tak se spoustou akce a taky spoustou zvratů. "Údolí stínů" je typycky americký film pro americké diváky. Spoustu nátlaku na diváka, propagandy, patriotismu a kýče. Aby se neřeklo, hodili tam jedno setí napalmu do vlastních a protiválečný film je na světě?! Ovšem že ne. "Údolí stínů" daleko zaostává za ostatní válečnou klasikou (nejen s Vietnamskou tématikou) a bohužel ani přesvědčivý herecký výkon Mela Gibsona to nezachrání. 40%. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Co říct??? Jedině, strašné. Někdy to vypadá jako procházka růžovou zahradou, prostě skoro žádná realita, slabé efekty výbuchů, atd.. Jeden z nejhorších válečných filmů co se týká reality a scénáře. A herecký výkon Mela Gibsona až moc namachrovaný a když na něj běží Vietnamec, tak v klidu se jen otočí a střílí a pak padne trapný komentář no hrůza. Nějaké scény ujdou. Moc mne to nenatchlo. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušný príspevok do žánru, handicapovaný iba lacne pojatou obrazovou formou a tiež prehnaným patetizmom (spomalené zábery). Ináč ale We Were Soldiers nechýba ani spád, ani surová realičnosť, ani hutná myšlienková základňa, ani silná vodcovská osobnosť v podobe Mela Gibsona. Ten je najlepším na celom filme. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nechápem čo všetci máte proti tomuto snímku!Ide o vojnové drama na čele zo skvelým Mel Gibsnom!Poetický snímok plný akcie,spomalených záberov,primeranej stopáže,psychiky zúčastnených,skvelej kamery-proste úctihodné dielo!Je pravda,že nacionalizmus Američanov je tuna cítiť ako"huby v lese"! :),ale to proste k USA filmom patrí(majú to tu pekne vysvetlené!)Dielo na počesť padlým vojakom,ktoré sa nemá začo hambiť! ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Francouzského vojáka, troubícího na poplach v úvodní scéně, a následně zastřeleného, hrál syn režiséra Randalla Wallace. Melodie, kterou troubí, byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou (ČSFD)
  • Za bitvu v Údolí stínů byli tři američtí vojáci vyznamenání Medailí cti. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama