Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmov z Vietnamu a o Vietname som videl niekoľko. Rôzny bol ich pohľad na vojnu, rôzna bola sila výpovede. Obete vojny je veľmi priliehavý názov pre to, čo som videl v uplynulej dvojhodinovke. Nechýbali mi bojové scény, dokonale ich nahradili obrazy toho, čo dokáže spraviť vojna z dvadsaťročných mužov, ktorí musia siahnuť na dno svojich fyzických i psychických síl. Že v tomto šialenom virvare pocítia potrebu "rozptýliť" sa surovým a krutým spôsobom a neskôr sa zbaviť jedinca, ktorý ich ohrozuje, patrí k prednostiam tohto zaujímavého i keď na môj vkus trochu nevyrovnaného filmu. Herecké obsadenie filmu sa vydarilo, atmosféra bola chvíľami krájateľná a Ennio Morricone podporil jeho celkové vyznenie. Tie štyri hviezdičky nie sú silné, ale tri by boli naozaj málo na film, ktorý hneď tak nevymizne z pamäti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V mých očích spíš zklamání. Pokus osamoceně vzdorujícího Michaela J. Foxe přehrát charakterní rolí své předešlé komediální výstupy převálcoval suverénní pomatený četař Seana Penna. Výsledek syrový a komorní zároveň. Za (většinou kritickými) velikány vietnamské problematiky ovšem tenhle kus prostě a jednoduše zaostává. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se ve vlně vietnamských filmů tento de Palmův kouske nadobro ztratil. Full Metal Jacket, Apokalypse, nebo Četě totiž nesahá ani po kotníky. Casualties of War - to je prosím jednoduchá a povrchní agitka vizuálem a režijními kvalitami hodná spíše televizní obrazovky, než stříbrného plátna. Námět inspirovaný reálnou událostí není vůbec špatný, jen bych od jeho zpracování očekával plastičtější a hloubavější přístup. Vinou scénáře i nijak oslnivě hrajících herců (možná tak ten Penn za něco stojí) tak mezi členy filmové čety neexistuje žádná chemie a závěrečný Foxův boj za spravedlnost je podán příliš polopaticky a zjednodušeně (ale zase se ve finále začíná probírat režie. Nenadchl ani vizuál, neb je většinu času lacině studiový a střílecí scény jsou natočeny velmi toporně. Dojem z Obětí války sice nakonec není vyloženě špatný, jenomže vzhledem k tématu a jménu režiséra může divák směle prohlásit, že tento film měl sakramentsky navíc. Jeho myšlenkový přesah a nadčasovost je totiž takřka nulový a tím se také podstatně liší od svých slavnějších vietnamských bratří. 55% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ohromne strhujuci film, ktory mozem kvalitami smelo zaradit medzi absolutnu spicku vojnovych filmov akymi boli cata alebo tenka cervena ciara. podobne ako novsia cervena ciara aj de palmove obete vojny davaju do pozornosti viac z toho psychickeho sveta, ako kladenie dorazu na efektne a dlhe suboje. a co je super, ked sa nejake prestrelky vyskytnu su skvelo natocene. kamera je vyborna, pohybliva, hudba dobre zapasovana. a aby som nezabudol, je radost sledovat namotivovaneho seana penna, ktory predvadza perfektny vykon, minimalne taky dobry, ako dalsia herecka perlicka v podani vynikajuceho michaela j. foxa. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jedna epizodka z vietnamské války, která je oproti válečným velkofilmům mnohem komornější, přesto chytí za srdce a zanechá v divákovi dojem. Dokonale kladný Michael J. Fox versus dokonale záporný Sean Penn + ti, kteří se nevzepřou, případně násilníka kryjí. Film nemá tolik obětí ani postav, jak bývá obvyklé, zločin vůči jedinci se může zdát banální ve válce, kde umírali lidé po tisících. Nicméně zobrazené zbytečné a kruté násilí vůči jediné ženě působí jaksi osobněji, zrovna tak šikana je téma, které se spousty lidí úzce dotýká. Poselství je až jednoduše jasné, a přestože tento film není monumentální ani kultovní, patří k mým oblíbeným ve válečné tématice. 85% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ako uviedol John Leguizamo vo svojej autobiografii, scéna v ktorej Meserve (Sean Penn) udrie Diaza (John Leguizamo) sa natáčala na 14 krát a Sean Penn ho naozaj zakaždým udrel. (Smok)
  • Film vyhrál v roce 1990 Cenu míru v kategorii politické společnosti. (Monco)

Reklama

Reklama