Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Klasika o přátelství a žárlivosti, o moci světské a duchovní a také o tom, jak se i z "lidí velkého světa" mohou stát mučedníci. Doporučuji srovnání s ještě o chloupek lepším Člověkem pro každé počasí. Příběh je velmi podobný - jen král jindřich má o šest číslic víc a Tomáš se nejmenuje Becket, ale More. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Překrásný historický film se dvěma absolutníma hvězdama let šedesátých. Chtěla bych upozornit na mylnou informaci kolegy "igi B." , který upozorňuje na špatný výrobek firmy MIDO. Tedy 1) je možné, že on koupil vadné DVD. 2) Film byl natočen v tehdy populární šíří 70 mm, a proto, pokud se pouští přes PC, no tak počítač tam udělá z lidi dlouhé nudle a obraz je deformován. Film je nutno promítat přes přehravač DVD do televize, ale i zde musíte mít na ovladači přepínač z rozlišení 4:3 na 16 : 9 pak to bude naprosto v pořádku. Tedy tolik na vysvětlenou, protože DVD od firmy MIDO je naprosto v pořádku, nebojte se ho koupit (pokud to ještě dostanete). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohoto snímku jsem dlouho předlouho odkládal, neboť jsem měl podezření, že by se mohlo jednat o blbinu. Znovu se však ukázalo, že se i já mohu jednou až dvakrát za deset let v odhadu zmýlit. Pán Bůh zaplať za výzvy. Byl bych ochuzen o jeden mimořádný filmový skvost, který se dokonce opírá o skutečné události. Opravdu překrásný příběh o hledání cti v době, kde pro ni ale absolutně nebylo místo a při stoupání společenským žebříčkem byla pouze břemenem. Vše se podařilo tvůrcům údajně stvořit za 12 týdnů. Filmy, které vycházejí z divadelní hry velmi často disponují vynikajícími dialogy a monology. V tomto případě tomu nebylo jinak, zazněla spousta hlubokých a krásných myšlenek. Zvláštní pozornost a ctěné místo v mém komentáři si svým výkonem zasloužil Peter O'Toole, který zde předvedl cosi mimořádného. Vůbec vyobrazený vztah mezi králem Jindřichem II. a Thomasem Becketem bylo cosi mimořádného. Od dokonalosti dělilo tento snímek asi jen pár nadbytečných minut ve stopáži. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rezervovaný vzťah k histórii, takže nedokážem posúdiť, či príbeh bol historicky verný alebo nie. Oceňujem, že aj po desiatkach rokov ma dokázal zaujať neukončiteľným bojom cirkevnej a svetskej moci o dominanciu, prioritou záujmov nad vzťahmi, brilantnými dialógmi a excelentnými hereckými výkonmi. Neprekážala mi dĺžka filmu, ani jeho divadelné korene, takže mi nebude prekážať ani nezmenený počet hviezdičiek a miesto v mojej Top 100. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREUKÁŽTE MI TÚ ČESŤ A ZASVÄŤTE MOJE VIDLIČKY." ,,ČO?" ,,NOVÝ VYNÁLEZ Z FLORENCIE. NAPICHNE SA NÍM MÄSO A DONESIE DO ÚST. NEUMAŽÚ SA PRSTY." ,,ALE UMAŽEŠ VIDLIČKU." ,,TÁ SA DÁ UMYŤ." ,,RUKY TIEŽ, ČO JE TO ZA NEZMYSEL?" __ Dvaja hereckí giganti a nie zrovna odpočinková stopáž. Víťazí však vynikajúci scenár, ktorý sa ako jediný postaral o to, aby film na Oscaroch totálne nepohorel (V ten rok vyhrala My Fair Lady) a výrazne tiež prispel k pozeratelnosti filmu, kde sa aj napriek dva a pol hodine dialógov ťažko hľadajú nezáživné pasáže. Celkovo film pôsobí omnoho mladšie ako iné diela tej doby a v réžijnom i Burtonovom podaní scény, kedy Becket vedie svoje monológy (resp. sa rozpráva s Najvyšším), nepôsobia nijako pateticky, ako by sa mohlo zdať a to mu môže hocijaká moderná snímka len závidieť. 4* dávam len zato, že ma Becket vyslovene divácky neomráčil. (204. hodnotenie, 34. komentár k filmu) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)
  • Keď približne v čase 1:39:30 vytasí jeden ozbrojenec na Becketa (Richard Burton) meč, drží ho s nízko sklopenou čepeľou, akoby sa chystal Becketa bodnúť. V ďalšom zábere spoza Becketa však drží meč s čepeľou namierenou smerom hore. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama