Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vynikající chirurg přišel o rodinu i paměť. Teď ale narazí na ženu, kterou kdysi dobře znal, a dostane tak šanci dát si život zase do pořádku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Dobré. Doopravdy hodně dobré. Maličko jsem se obával, protože se jedná o remake stejnojmenných filmů z let 1981 a 1937 (které jsem neviděl, ale minimálně 1981 chci vidět) a snaha udělat něco znova a nověji často nedopadne nejlépe, nicméně líbilo se nám (sledoval jsem se ženou) moc. Krásné postavy, dokonce i vedlejší a záporné (syn majitele koželužny). Židovský hostinský byl velmi sympatický, mlynářka nádherně zemitá (velmi se mi líbil i její otec), mladý hrabě byl floutek, ale férový, dcera byla charakter sama o sobě, Rafał Wilczur je v Polsku považován za jednoho z "nejslavnějších literárních hrdinů meziválečného období". Hudba a kamera uvedený celek výborně doplňovaly a ukázaly pohled na svět, který již neexistuje. Proto tento poctivý polský film trochu nadhodnocuji a dávám maximum. ■ P.S. Googlil jsem o knižní předloze: Původně se jednalo o filmový scénář, ale když byl odmítnut, přepracoval ho Tadeusz Dołęga-Mostowicz v roce 1937 na román, který je ve skutečnosti značně rozsáhlejší, než film (v letech 1937, 1938 a 1939 vznikly až tři filmy o Rafałovi Wilczurovi). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Kiedykolwiek operował pan człovieka?" "Nie wiem, nie pamiętam."     Bol som na tento film veľmi zvedavý, ale zároveň som mal silné pochybnosti, či vôbec malo zmysel robiť remake takého dobrého filmu, akým je Mastičkár (1981). A tieto moje obavy sa, žiaľ, potvrdili. Nový Mastičkár totiž neprináša takmer nič, čím by si dokázal obhájiť svoju existenciu. Pôsobí úplne obyčajne, často umelo (najmä hereckými prejavmi), bez náboja, v podstate stavia jedine na sile predlohy. Je tu síce oproti pôvodnému filmu množstvo rôznych obmien, ani pri jednej som však nemal pocit, že by to bolo pre dobro veci (niektoré dokonca ani nedávajú zmysel, ako to záverečné odhalenie mastičkárovej identity). Po novom tak mlynárka žije takmer sama v prázdnom hospodárstve (napr. žiaden chromý syn), mastičkár nie je až tak rezistentný voči ženským vnadám, Marysia nepracuje v obchode, ale v krčme ako čašníčka a má viaceré schopnosti navyše (perfektná francúzština, či hra na klavíri). Najviac mi asi prekáža tá zmena Marysie z jemnej a milej dievčiny na ostrú, papuľnatú rebeku (tvorcovia ju zrejme potrebovali zemancipovať). Z hercov ma zaujal jedine Leszek Lichota v titulnej role, na druhej strane gróf Czynski (Ignacy Liss) je obsadený veľmi čudne a s predstaviteľkou Marysie (Maria Kowalska) som musel neustále bojovať (bolo to s ňou ako na hojdačke). Pochváliť ešte môžem celkom peknú kameru (žiadne hlúpe filtre) a aj hudbu, najmä krásne spievané ľudové motívy (občas ale hudba pôsobí, akoby ju autor odniekiaľ odkopíroval). Je aj pravdou, že ak by som nepoznal pôvodný film, asi by som hodnotil trochu priaznivejšie.     "Nic nie wziął." ... "Po prostu - dobry człoviek." ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

Wow. Poláci natočili jeden z nejlepších historických snímků posledního desetiletí – ty další nelepší jsou ostatně často také polské provenience. Slavná Mostowiczova předloha může být na své nové provedení hrdá, není bez zajímavosti, že i ona vznikla původně jako scénář. V novém snímku oceňuji hlavně autentické dobové ukotvení (architektonické, kostýmní, hudební, scénáristické i další), díky kterému působí příběh věrohodně. Různé moderní pokusy ukazují, že chceme-li kvalitní výsledek, jinak k historické látce přistupovat nelze. Herci jsou už tradičně v Polsku vynikající, až se divím, kde se ty skvělé a stále nové tváře berou. Významné jsou scénky z židovské hospody, ve které se schází celá ves. Původní románový příběh i z něho odvozený film je odrazem doby i čehosi všeobecně lidského, co jsme ještě nedávno považovali za nadčasové. Chraňme si to, i když už nám z toho mnoho nezbývá. Linky na původní filmy: https://www.csfd.cz/film/196791-zazracny-lekar/recenze/, https://www.csfd.cz/film/136865-mastickar/recenze/, https://www.csfd.cz/film/526989-profesor-wilczur/recenze/ ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Nakoniec to bolo celkom príjemné prekvapenie, čo je u Netflixu prekvapením, aj keď nezabudli spomenúť že či už niekto videl farára ktorý vie pracovať rukami, ale nehemží sa to tam multikultúrnym obyvateľstvom ani lgbt a vďaka skvelým kostýmom a atmosférou ktoré spomína Arsenal83 sa dalo v pohode vydržať celých 140 minút, s jedinou prestávkou. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Ten film je asi filmařsky ok, ale prostě nemohu dát filmu, který vykradl na druhou předchozí zpracování, a vznikl vlastně jen proto, aby se jako načančaná děvka prodal současnému mezinárodnímu pop-publiku netflixu, více hvězdiček. Doporučuji obě předchozí verze, ta z osmdesátých let je moje kýč srdcovka, jen o kousek níž než Šumař na střeše)). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Tadeusz Dołęga-Mostowicz napsal své dílo „Znachor“ v roce 1937 původně jako filmový scénář. Když byl odmítnut, přepracoval ho na román. Finálně však spatřil světlo světa stejnojmenný film v roce 1937, v roce 1981 a v roce 2023. (Jirka_Šč)
  • Artur Barcis je jediný herec, ktorý hral aj vo verzii z roku 1981. Tentokrát hral komorníka Józefa, predtým mal úlohu Wasylka. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa v týchto lokalitách: Zgierz, Lublin (Múzeum lublinskej dediny), Nieborów (palác), Falenty (palác), Głowno, Nowosolna (časť Lodže), Świdnik, Krzczonów, Liw a Nadarzyn (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Reklama

Reklama