Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľkofilm, od ktorého som čakal oveľa viac, ale na druhej strane ma až tak nesklamal... okrem dĺžky filmu, ktorá je už na hranici únosnosti, je v ňom množstvo zaujímavých postáv a príbehov, ktoré ma vcelku uspokojili a presvedčili, že aj dobrý ruský režisér môže natočiť kvalitný veľkofilm konkurujúci americkým veľkofilmom a pritom priniesť oveľa zaujímavejší príbeh. ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Nikito, Nikito, Nikito... Ty si toho Oskara moc chtěl, co? Vzít nůžky a pořádně to prostříhat, mohl to být jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Příběh mocný jako matička Rus, postavy jak z Čechova... Nikito, ty vole, chtělo to jen trošku nadhledu a ten Oskar by tvůj fakt byl! Menšikov je bůh! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Lazebníkovi som bol v kine Nostalgia, kde som sa na drevených stoličkách častokrát cítil tak pohodlne, ako keby som bol na Sibíri. To by bolo znesiteľné jedine v prítomnosti Julii Ormond. Tak aspoň som sa na ňu mohol pozerať. Vopred som bol síce upozornený na "inakosť" historického diela, ale aj tak mi trvalo dobrú hodinu, kým som sa na Michalkov štýl dokázal adaptovať. Takže moje hodnotenie je subjektívne ovplyvnené krásnou Juliou a potom už objektívne najmä výpravou. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je ještě někdo, kdo nevěří v lásku? Tak ať se podívá na Lazebníka Sibiřského a nechá se alespoň unášet tím, že něco takového může někdy existovat. Příběh s pozadím ruských dějin carského Ruska ovšem Vaše unesené smysly nenechá dlouho v oblacích. I tak je ale Lazebník Sibiřský krásným filmem se skvělým hereckým obsazením. Film jsem viděl v českém znění, avšak snad 70% bylo v jazyce ruském a to rusky neumím ani slovo. I když to celkový dojem z filmu nepokazilo, doporučoval bych titulky. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá výprava typická pro ruské snímky a přepálená stopáž vzbuzují obavy, zda se to dá zvládnout naráz. Naštěstí vše zachraňuje humorná stránka filmu (vtípky s Mozartem, Alexandrem apod.) a velice silný příběh, který se naplno rozvine ve druhé polovině. Ruská romantika jak se sluší a patří, i s klasickým tragickým vyústěním. Nemůžu však souhlasit s většinovými pozitivními ohlasy na herecké výkony. Obsazení Julie Ormond mi přišlo nevhodné, místy přehrávala a v závěru nestíhala. Oleg Menšikov je bezpochyby výborný herec, ale v době natáčení mu bylo 38 a do role kadeta už byl prostě příliš starý. Snazší je maskovat někoho na pár záběrů do starší postavy než hrát ve středních letech více jak dvě hodiny mladíka. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Všechno sklo (nádobí) ve filmu bylo vyrobeno na zakázku českými skláři. (džanik)
  • Speciálně pro natáčení filmu na žádost režiséra Nikity Michalkova bylo vypnuto vnitřní osvětlení kremelských hvězd. Před tím se to stalo jen jednou, a to na začátku Velké vlastenecké války v letech 1941-1945. (Aelita)
  • Název filmu je odvozen od postavy Figara z Rossiniho opery "Lazebník sevillský" a také z Mozartovy opery, kterou hrají ruští kadeti před velkoknížetem. Stejný název nese i obří stroj na kácení stromů a lazebník je zároveň Andrejovo povolání ve vyhnanství. Příjmení Tolstoj odkazuje k rodu romanopisců Tolstých. (Aelita)

Reklama

Reklama