Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

ethos 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh bohužiaľ mal tú chybu, ktorú u filmou zo všetkého najviac nemám rád.(Veľmi často sa to týka aj kvalitných snímkou) Autor ho nedokázal spraviť plynulý. Bol pridlhý a bolo to strašne cítiť. Keď sa dĺžka dobre rozvrhne nevadí to, ale tu bolo mnoho hluhých miest a to je bod úrazu lebo tu sa stráca záujem, ktorý sa síce s nejakou dobrou scénou vráti, ale potom zase odíde a stane sa to najhoršie a to, že keď príbeh začne gradovať a vyvrcholí vy sa cítite akosi nedotknutý ich osudom. Na druhej strane rusi a rusko sú vždy zaujímavé takže to rozhodne stálo za to, len som sa trocha nudil. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

92 % - U mě hraje roli neskutečný pocit, který jsem po zhlédnutí tohoto opusu měl. Byl strašně podobný Doktoru ŽIvagovi, a když jsem film viděl znovu, byl ještě silnější. Okouzlující JUlia Ormond, skvělý Oleg Menšikov (byť mu v době natáčení už pomalu táhlo na čtyřicítku, zahrál dvacetiletého kadeta neuvěřitelně přesvědčivě), moc hezká hudba a působivá atmoaféra dohasínající slávy carského Ruska. ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľkofilm, od ktorého som čakal oveľa viac, ale na druhej strane ma až tak nesklamal... okrem dĺžky filmu, ktorá je už na hranici únosnosti, je v ňom množstvo zaujímavých postáv a príbehov, ktoré ma vcelku uspokojili a presvedčili, že aj dobrý ruský režisér môže natočiť kvalitný veľkofilm konkurujúci americkým veľkofilmom a pritom priniesť oveľa zaujímavejší príbeh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Lazebníkovi som bol v kine Nostalgia, kde som sa na drevených stoličkách častokrát cítil tak pohodlne, ako keby som bol na Sibíri. To by bolo znesiteľné jedine v prítomnosti Julii Ormond. Tak aspoň som sa na ňu mohol pozerať. Vopred som bol síce upozornený na "inakosť" historického diela, ale aj tak mi trvalo dobrú hodinu, kým som sa na Michalkov štýl dokázal adaptovať. Takže moje hodnotenie je subjektívne ovplyvnené krásnou Juliou a potom už objektívne najmä výpravou. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Michalkov znovu nesmlouvavě vyřval lásku k Rusku kostýmním veselením, potěmkinovsky pozlátkovými stavbami a nekonečností lesů. Tedy přemírou všeho což dáno jest Rusku bezmezností země jakož i počtu poddaných. To však co vytvořeno ruským člověkem, většinou je po hříchu kazem na celkovém skvostu predestinace. I tak režisérovi uvěříme tu nádheru, protože ona v jeho duši skutečně existuje a on jí ze své mysli upřímně přenáší na filmový pás, ať už jde o scenérii tajgy, či třeba v detailnost čajového kompletu. Že v tyto kulisy dosadil i inteligentní a klasicky ke zmaru předurčený příběh lásky, není překvapivé. Zvláště pokud na jedné straně hraje ("mistryně naléhavého pohledu")Julia Ormondová, jenž si libuje v rolích žen s nutností volby mezi vášní a rozumem (Lazebník, Legenda o vášni, První rytíř.....) a na druhé straně "pubertálně" plachý Oleg Menšikov, který ze zoufalství udělá hloupost, která mu však v dobovém prostředí strhne vaz. Závěr a jakési Živagovské závěrečné vteřinové minutí hlavních hrdinů, je přesným bodem, kdy autor rozedral zbytek doufání ve šťastné shledání dvou citem spoutaných však dějem rozdělených. A je zatraceně dobře, že nejzprofanovanější slovo...slovo láska, si jednou za deset let vezmou na paškál i lidé vyvolení, jako je Michalkov. 80% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Oficiální slogan filmu zní "On je Rus. To vysvětluje mnohé". (Aelita)
  • Všechno sklo (nádobí) ve filmu bylo vyrobeno na zakázku českými skláři. (džanik)
  • Ve scéně z roku 1905 vidíme americkou vlajku s 50 hvězdami. Ve skutečnosti jich tehdy měla jen 45 (Oklahoma, Nové Mexiko, Arizona, Aljaška a Havaj tehdy ještě v Unii nebyly). (džanik)

Reklama

Reklama