Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Ant 

všechny recenze uživatele

Z poslední půlhodiny jsem měla pořádné zimomriavky. Televizní film podle německé klasiky natočený v Československu a přesto režisér dokázal dokonale vystihnout neútěšnou situaci fronty a následné rozčarování po návratu domů, kde všichni žijí v deziluzi propagandistických plakátů. Richard Thomas v hlavní roli je výborný, přeměnu jeho postavy jsem mu bez váhání uvěřila. Jeden z těch filmů, který z vás po zhlédnutí udělá pacifisty. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Humanita, pokrok, rozum, svoboda. To přece vůbec nejsou špatné ideály. Tak proč se kvůli ním nezačít masakrovat? První světová válka byla důsledkem toho, čemu se říká "modernita". Jednalo se o naprostý krach celého velkolepého projektu evropské kultury. Tahle válka není "barbarská", tohle je přece civilizovaný boj. Nervové plyny a granáty, pěkně čistě a hlavně humánně - nejsme žádní divoši. Stojí za námi Sókratés, Platón, Aristotelés, Descartes, Leibniz, Hume, Berkeley, Kant, Goethe, Schiller, Fichte, Hegel... Žijeme v civilizovaném světě, staráme se o nemocné, práci za nás dělají stroje, vzděláváme masy. Lidé jsou svobodní. To jsou věci, pro které stojí za to ležet dva roky v bahně v zákopu, nechat se okusovat krysami, čekat na rozkaz k bezvýznamnému útoku na protější zákop, nechat si uříznout nohu, rozežrat si plíce nervovým plynem nebo se vrátit domů jako mrzák do rozvrácené země. Nebo ne? (627., 27. III. 2011) ()

Reklama

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla celkem náhodička. Literární předlohu jsem četl asi tak před 15 lety a hodně mě ta knížka tenkrát zasáhla. Na film jsem se dlouho chystal, až si mě nečekaně našel sám. Po jednom obyčejným videu českýho seriálu se film automaticky načetl na youtube jako další v pořadí. A protože nebyla ještě moc pokročilá večerní hodinka, s dlouhým odstupem od přečtené knihy jsem ho zkouknul. A hodnotím to jako velmi zdařilé převedení předlohy na filmové plátno. Je to hodně nekompromisní a naturalisticky zpracovanej, až chladnej kousek. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velká válka (První světová) ve své plné hrůznosti. Spíše, než o krvavé, brutální záběry utrhaných končetin, vyhřezlých vnitřností, budete šokováni hrůzou vydanou brilantními hereckými výkony. Strach o postavy zde jde především. Vykreslení doby, kulisy (bouraného centra českého města Most), skvěle vybraní herci, velice silná knižní předloha i kvalitní scénář jsou silnými stránkami tohoto válečného snímku. Co mě zde štve jsou kolikrát ne až tak zajímavé bitevní scény a řady vojáků po zasažení zvedající ruce na ukázku, že jsou mrtví. Ovšem tam, kde se spolu lidé baví, nebo kde je v záběru jen hlavní postava a někdo s ní, jsou těmi nejzajímavějšími stránkami tohoto snímku a vůbec nejlepší scéna je sledování hlavního hrdiny, jak pomalu umírá francouzský voják, jehož v noci zasáhl nožem. Z té mi šel doslova mráz po zádech. Ve výsledku kvalitní televizní, nadprůměrný počin, který si libuje v komornějších scénách. V těch epičtějších jde vidět ona starší doba, ve které byl natočený a nedostatek peněz. I přes to tento snímek všem milovníkům válečných filmů doporučuji. 75% ()

Tigran 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil hned po přečtení knihy a byl jsem příjemně překvapen, s jakým citem je celý osud hrdinů ztvárněn i v něm. Komorní atmosféra snímku slušela, jen v pár scénách bych (s citem a s rozumem) přidal na bitevní vřavě pro umocnění situací, ve kterých se hrdinové nacházeli, ale chápu, že na to asi nebyl rozpočet. Na druhou stranu vůbec není poznat, že se jedná o televizní film, dle mého názoru vypadá na svoji dobu úžasně a určitě by se skvěle vyjímal i na velkém plátně. Knižní předloha byla více šokující a krvavá, i tohle tady docela chybělo, ale výsledný dojem je vynikající díky povedené režii a kvalitnímu scénáři, který se drží předlohy a nejsou v něm nasázeny nesmysly, jak se často u filmů točených podle knihy stává. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)
  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)

Reklama

Reklama