Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Marius 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne veľmi obohacujúci film o tom, že ženu môžete oblbnúť postavením, peniazmi alebo peknou tvárou, avšak po čase bude tak či tak rozmýšľať srdcom a..... inými orgánmi. Takisto ma naučil to, že mám žiť tak ako chcem ja a nie tak ako chcú iní. Všetci zúčastnení podávajú skvelé herecké výkony, pričom by som vypichol Hopkinsa a samozrejme Pitta. Miernou vadou je dlhá stopáž ale tú vynahradí nádherná kamera. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naprostý filmový orgasmus!. Není to sice čistých 5*, ale v tomhle případě spíš rád přidám než uberu. Nádherně odvyprávěný příběh, který musí zasáhnout i totálního neznaboha se srdcem z kamene. Nevím co si zaslouží největší chválu, jestli kamera, režie, hudba a nebo herci. Nicméně Edward Zwick odvedl prvotřídní práci a všechny atributy sladil v nezapomenutelnou podívanou, která je pro mě pohlazením na duši. Úžasný film. 95% ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Divošsky přitažlivý Brad Pitt? Nóóó... divošsky chvílemi vypadá, ale vsadím svou čest (a pěkně vás nachytám, protože žádnou nemám), že je to čistě proto, že jeho Tristan nemá mamku, která by na něj ve správnou chvíli zahulákala: "Sakra, kluku, přestaň lítat po lese jak praštěnej, koukej se učesat, než ti ty pačesy ustřihnu, a mazej umejt nádobí!" To by ta divošská fasáda vzala rychle za své, jenže milý Tristan holt mamku nemá, má akorát macechu a každé malé dítě díky Popelce ví, že macecha a malér jedno jsou. Kdyby Julia Ormondová nutila nejžádanějšího blonďáka Hollywoodu přebírat hrách a smejčit kouty, třeba by se z toho ještě dalo nějak vyklouznout, přinejhorším by se použil ten starý trik s oříšky, dýní, myšmi a kocourem, jenže ona musí mít něco extra a tak se do něj zakouká. A pro změnu každý dospělý ví, že láska a malér jedno jsou, zvlášť když se v té lásce zajímavě kombinuje nevěra s incestem. Anthonymu Hopkinsovi na to nezbývá než koukat tak smutně, že se i jeho herecké mistrovství ke konci snímku mírně vytrácí, snad do zalesněných montanských kopců... Scenérie jsou vůbec tak nádherné a ochromující, že se mi v jejich stínu zdála ta lidská část příběhu ještě bezvýznamnější a malichernější, než je k ní spravedlivé, ale i díky nim jsem se zbytečně dlouhou, nevášnivou a nelegendární ságou prokousala docela v pohodě a přece jen z ní na mě dýchl závan jehličím a pryskyřicí vonící touhy vyhoupnout se na neosedlaný hřbet polozkroceného mustanga, cválat do výšek, kam mohou jen rychle ubíhající mraky, opíjet se horským vzduchem místo pašovanou kořalkou a prožívat vášeň, kterou nemůže odměřit studené pásmo celuloidu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak muž a zviera spoja svoju krv, navždy ich to spojí.“ Rozprávka, ku ktorej som si nikdy nenašiel vzťah, hoci sa to X rokov pri reprízach snažím zmeniť. Zwick bol vždy zvláštny režisér: spolupracoval s hviezdnymi hercami a jeho príbehy boli plné cti, chlapskosti a hrdosti, lež scenáre boli rozvláčne, povrchné, plytké a zjednodušujúce. Veľakrát chcel povedať tak veľa vecí naraz, až sa začal zajakávať. Epická LEGENDA O VÁŠNI je film s dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami a povznášajúcou hudbou, ale celé je to na môj vkus azda až smiešne hrdinské, heroické a patetické a to sa pokladám za patetického diváka, ktorý u TITANICU plače tri hodiny v kuse. Herecké výkony sú slabé (Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas), stopáž nadmerná a líčiť vojnu ako lyrickú vecičku, kde občas niekomu odkvapne krv, by som moralisticky odsúdil ako neveľmi šťastný nápad. Anthony Hopkins je (v prvej polovici) skvelý, Bart tiež, atmosféra príjemná, ale to je všetko. Predchádzajúci Pittov film, podobná nostalgická historická rodinná sága A RIEKA TEČIE, vo mne zanechal hlbšiu stopu. Prekvapivé je, že tento druh povedzme pomalšieho, melodramatickejšieho filmu (s rozpočtom 30 miliónov dolárov) na celom svete zarobil fajnových 160. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně epicky se podařilo přenést na plátno romantický příběh, plný silných okamžiků. Herecké výkony se nedají popsat slovy a Brad Pitt s Anthony Hopkinsem opravdu září. Zwick se vymazlil s každou scénou, kdy dokáže pohnout emocemi nespočet krát a navíc děj chytře zasadit do historických reáliích. Celé to umocňuje fantastická hudba, která svoji intenzitou posunuje tyto momenty o několik pater výše. Možná na závěr přichází klišé, uspěchanost, ale rozhodně to nekazí celkový dojem, ba naopak. Film je opravdovouu Legendou o vášni.......9/10 ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Film aj kniha obsahujú príležitostné výrazy v cornwallskom dialekte pričom Ludlovci majú byť imigrantskou rodinou s cornwallskými koreňmi (etnická skupina britských Keltov). (Arsenal83)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)

Reklama

Reklama