Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

Moskoe 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdyby se tento seriál vysílal dnes a s kvalitním doprovodným komentářem - opravdovým dokumentem - bylo by to velmi zajímavé a poučné. Je škoda, aby to jen tak leželo v archivu. Jeden (třeba i zkrácený) díl Klémy a jeden díl dokumentu. Na takový dokumentární cyklus na ČT2 bych měl docela chuť.. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Myslím si že tenhle seriál se dá hodnotit z více pohledů.At už z pohledu toho že Gottwald, jeho poskoci a tehdejší KSČ byli opravdu pěkné hovada ale vzato z jiného uhlu to jak vedl republiku Beneš se muselo rozhodně změnit a nikdo jiný na to neměl dost síly než Gottwald.No a tak se nedivme že když se pak dostal k moci tak nepohodlné osoby které mu při cestě vzhůru hazeli klacky pod nohy prostě odstranil.Vždyt to nedělal jen Gottwald to se děje dodnes akorat se lidi nevěšejí a nepopravují.Holt byla jiná doba.Vím že to odnesli dobří lidé kterých je škoda ale bohužel a tím my nic nenaděláme.Já rozhodně nejsem zastáncem komunismu ani ho nechci nijak omlouvat ale bohužel s minulostí už nic neuděláme.Druhý uhel pohledu je výborný scénář který hodně dobře ukazuje postupně historické události té doby a taky skvělé herecké výkony(Teplý,Lakomý,Brousek,Vyskočil)No a především Štěpnička který zahrál Gottwalda naprosto skvěle a to jak se do role vžil bylo přímo ukázkové.Takže nevím proč skoro všichni tenhle seriál hodnotíte jako odpad???Vždyt i na tom špatném se dají najít pozitiva ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi budu za svůj názor vlačen, ale ono je to dobře natočené. Herecké výkony na dobré urovni. Scénaristé vhodně zvolili období, hlavně to utli v roce 1948, takže Klema mohl být čístější než byl. Ale spousta věci v seriálu je podle pravdy. Ono kdyby Klement Gottwald umřel v roce 1939, byla by jeho historická stopa mnohem pozitivnější než je teď. Třeba by jsme si ho pamatovali třeba jako zastánce obrany republiky. A hlavně si myslím, že plno lidí hodnotí osobu a ne kvality seriálu. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Stačilo mi to vidět jednou. Bylo mi z toho hodně špatně, když jsem věděl, jak to skončí. Ale natočen byl seriál dobře a herecké výkony vynikající. Atmosféra té doby mě pohltila. Hlavně v posledních dílech bylo až moc schůzování, ale bohužel je na tomhle seriálu vidět, proč došlo k únoru 1948. Už TGM v 1. díle říkal, že je třeba se komunistů bát, ale neposlechli ho. A hodně mi vadilo, když Růžek, jakožto bývalý policejní prezident stál v davu s vnoučkem a radoval se z nástupu komunistů :-( Seriál skončil těsně před "sebevraždou" Jana Masaryka, který v seriálu nebyl moc vidět, na to jak na něj všichni politici spoléhali. A přišlo mi, že herci byli vybíráni hodně i podle fyzické podoby skutečných politiků. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

V r-86 už Štěpničkovi hrozilo prd... pro mě neuvěřitelně že po tom co bolšani udělali jeho matce, za ním s touhle nabídkou vůbec přišli a místo aby je poslal do prdele, tak roli vzal, nepsal se rok 1971 aby se musel bát o existenci (hereckou)... Původním scenáristou seriálu měl být Jiří Hubač, ten ale tlaku odolal, dokonce mu dovezli z archivu KSČ spoustu dokumentů, ale on je vrátil. Věděl že o tomhle člověku psát nechce a riskoval že bude potrestán, což se stalo.Jako dramaturg v Československé televizi skončil a musel odejít na "volnou nohu". ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Původním scenáristou seriálu měl být Jiří Hubač, ten ale tlaku odolal, dokonce mu dovezli z archivu KSČ spoustu dokumentů, ale on je vrátil. Věděl, že o tomhle člověku psát nechce a riskoval, že bude potrestán, což se stalo. Jako dramaturg v Československé televizi skončil a musel odejít na „volnou nohu“. (sator)
  • Ve čtvrté části ve scéně, kdy vláda jedná o znárodňování, se v čase 46:59 v záběru mihne klapka. (Ganglion)
  • Natáčelo se i na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama