Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alibi na vodě navazuje postavami kriminalistů Tůmy a Líbala na předchozí dva filmy režiséra Vladimíra Čecha 105% alibi a Kde alibi nestačí, v nichž alibi podezřelých hrálo hlavní roli. Děj třetího záhadného případu je zasazen do atraktivního prostředí filmařů a manekýnek. Režisér Konrád chce natočit pátrání policistů v novém kriminálním filmu experimentální dokumentární metodou. Na opuštěném hausbótu na přehradě nechá „zmizet“ svou hrdinku a tajně natáčí práci policie. Pokus však skončí tragicky, dívka je skutečně zavražděna. Všichni podezřelí mají alibi, zde doslova „na vodě“. Řešení případu je však velmi vtipné a originální. Kromě Karla Högera a Josefa Beka v rolích vyšetřovatelů se ve filmu setkáme i s Oldřichem Novým v roli fotoreportéra, Otomarem Krejčou jako režisérem Konrádem, dále s Jaroslavem Vojtou, Svatoplukem Benešem a Josefem Beyvlem. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Na mě ten film vůbec nefungoval. Ani jako detektivka, ani jako film o filmu, ani atraktivní prostředí filmařů. Manekýnky už vůbec ne. Pár dobrých hlášek jsem sice zaznamenala, ale moc jsem se u nich nebavila. Možná mi vadila dvojice detektivů, protože ani pana Högera , ani pana Beka nemám zrovna v oblibě. Oldřich Nový mě nepřesvědčil, ta role mu podle mě nesedla. Zaujal mě jen pan Krejča. Přiznávám, že mě film nudil a nedokázala jsem udržet pozornost. Chtěla jsem vydržet až do konce a ten byl pro mě vysvobození. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kde začít. Experimentální pokus nabourávající a vysmívající se tehdejším pokusům o nové filmařské přístupy (zde prvku cinema-verité), který sám zkouší rozdělený obraz, ale bez většího funkčnějšího prvku (a to ani jakožto výsměch). Herci, kteří hráli v předchozích filmech - Eva Kubešová hrála ve 105% seržantku VB, tady hraje herečku a přítelkyni režiséra, Nový hrál v Kde alibi nestačí správce hotelu v Karlových Varech, tady je za uměleckého fotografa, Marcela Martínková hrála laborantku výrobce léčiv v Kde alibi nestačí a zde hraje policistku, Menšík byl ve 105% alibi šamstr barmanky, zde je novinář... Nějak to nechápu. Celé mi to přijde zkrátka takové neukotvené - jako by to chtělo říct strašně moc, tváří se to sofistikovaně, i to pomrkává očkem na diváka, ale celkově člověk neví, na čem je. A ta homosexuální vložka měla krindapána znamenat co? Vsadím se, že právě proto musel vzniknout dialog o láhvi vermutu na hausbótu, aby to jako vypadalo, že Bek balí holky. Když jsme u hausbótu, magnetofon, který byl zhruba tři čtyři dny pod vodou, skvěle funguje? A na závěr zazní dokonce Tisíckráte pozdravujem tebe - já vím, že Loreta, ale i tak? Co tím závěrem s fotbalem a ukrytím se v Loretě chtěli autoři říct? Líbí se mi výprava, v podstatě film ve filmu, televizní zákulisí a Nového hláška, že hůř se fotí oblečení laureáti než neoblečené ženské. Zklamalo mne to a styl humoru jsem skutečně nepochopil a nesedl mi. Jsem ale rád, že si zde zahrál pan Vojta skvělou roli, vlastně poslední filmovou. A nikdo mi nevymluví, že mezi Otomarem Krejčou st. a hercem Vladislavem Benešem není podobnost rysů tváře - jako otec se synem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cliftoni Tůma s Líbalem potřetí v akci, která tentokrát zaujme svým lehkým nadhledem i tím, co postavy během dialogů dělají, aby řeč nestála (od holení břitvou až po hraní cvrnkacího fotbalu). Velké odezírací finále už krapet zavánělo kabaretem, ale i takové může být cinema verité.. Pozor, spoiler o velikosti Orlické přehrady! I když to kamera nezachytila, vsadím se, že padla věta: „Zavřete oči, potápím..“ ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Panove Tuma a Libal uz nejsou tak formalni jako v 105% alibi, uniformu nechali zavrenou ve skrini na sluzebne a za lumpy se prohaneji jenom tak v kosili s kravatou,popripade v saku.Dokonce se schazeji po praci u jednoho z nich a popijeji whisky a griluji kure,upjatost zmizela.Detektivka je protkana spoustou dialogu,ktere jsou vesmes zabavne a pusobi zovialne.Nasel jsem jenom jeden tissi moment,kdy se detektivove projizdeji vesele na clunu i s podezrelymi a mavaji okoloprojizdejicim. Pan reziser na zacatku filmu s jeho cernymi brylemi a bonmoty by byl ode mne zatknut v prnich deseti minutach za jeho vystupovani.Zaver filmu je velmi dramaticky, rekl bych az prilis, scena pri ktere pan fotograf Oldrich Novy po svem usvedceni vstava ze zidle a bezi s rozpazenymi rukami srazit platno , na ktere se promita usvedcujici material,platno pada a fotograf pokracuje behem ke zdi na ktere bezi dej jako na promitaci plose je pritazena za usi.At mi nekdo opravi jestli v tomto filmu jsme nemeli poprve a naposledy moznost videt vousateho Vladimira Mensika, i kdyz mozna v nejake pohadce nevim.Dalsi mistr zde dostava jednu z vedlejsich roli rybare Lebedy a to pan Jaroslav Vojta. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Třetí a nejspíš nejzajímavější film s trojicí vyšetřovatelů Tůma, Líbal. Tentokrát jde totiž o originální pojetí, kdy se nejprve pohřešuje žena, která vlastně ve skutečnosti pohřešovaná být nemusí, aby se poté stala obětí vraždy. Sledujeme nejzajímavější prostředí a i vyšetřování. Přesto se vyšětřovatelé akorát pohybují mezi jednotlivými podezřelými sem a tam a film chvílemi trochu nudí. Za mě je nejlepší závěrečná pasáž byla ta, kdy hluchý Jaroslav Vojta odezíral. Právě prvorepubliková hvězda společně s Oldřichem Novým byli zajímaví herci tohoto dílu, kteří upoutají. Většina se objevuje ve více filmech a Nový jako vrah je vůbec zajímavá věc. A také Vladimír Menšík opět nechybí, ale objevuje se až v závěru. Ale celkově mě dvojice Karel Höger a Josef Bek bavila, pasovala k sobě a je škoda, že toho nenatočili víc. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Poté, co se vyšetřovatelé poprvé vyptávají rybáře Lebedy (Jaroslav Vojta) na loďce pod zámkem Orlík a odplouvají, můžeme v pozadí vidět nachystaný prám, kterým později vytahují hausbót na hladinu. (Jarek572)
  • Vo filme boli na svoju dobu dosť odvážne erotické scény, no kvôli priamej intervencii vtedajšieho prezidenta Antonína Novotného boli vystrihnuté. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama