Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

hyde1987 

všechny recenze uživatele

A zase! To samé jako u Robina Hooda - mám raději TV adaptaci s Berginem než mišmaš s Costnerem, u Johanky z Arku zase tahle neokázalá a rozpočtově výýýýýýýrazně skromnější záležitost válcuje Bessonův "velkosnímek" s žehlícím prknem jménem Miuška Jovovičová na všech frontách. Je to prostě uvěřitelnější, tak nějak více středověké, natočené s respektem a zaměřující se na postavy jako takové a ne na superdrahé, klišovité pozlátko s ukvičenou, zhoubovanou hlavní hrdnikou, která mě neirituje. Navíc - Leelee Sobieski to v té zbroji místama neskutečně seklo a ačkoliv mi v období stoleté války byli sympatičtější Angláni, tak tentokrát s klidným srdcem pravím, že za Johanku jako je tato, bych bojovat šel... ()

Lir 

všechny recenze uživatele

"Anjelský chlieb sa stáva chlebom ľudí..." Táto pieseň (Panis angelicus) v podaní Walesanky Charlotte Church zaznie počas jednej pohnutej bojovej scény a je úplne príznačná pre celý tento film. Čím? Úprimnosťou, to predovšetkým. Nijaké teatrálne či afektované trápnosti, "iba" autentický a čistý príbeh. Legenda, ale nie rozprávka. Skutočná, historická Johanka ("z mäsa a krvi"), Panna, svätica, vlastenka. Naplnené posolstvo. Tvorcovia dokonca dokázali film presvietiť aj odleskom toho, čo bolo dané vidieť a počuť len Panne. Príjemný, decentný závan nadpozemskosti. A teraz: Leelee Sobieski. Čím by bol tento film bez nej? Ktovie. Každopádne, ohromujúci zjav. V čase nakrúcania nemala ešte ani 17, teda vek Panny Orleánskej na vrchole jej pozemskej slávy v roku 1429. Životná rola. Prirodzený pôvab, podmaňujúci úsmev, nebojácna duša. Bola presne tou Johankou, ktorá kedysi uchvátila všetky (nielen) francúzske srdcia. Do kategórie "výnimočné" patria bez debaty aj dialógy - vďaka nim sa mohli až do emotívnej krajnosti rozvíjať vzťahové linky Jana - otec, Jana - Jean de Metz, Jana - kráľ Karol VII., Jana - kapitán La Hire a najmä Jana - biskup Cauchon. Toho stvárnil elektrizujúcim spôsobom Peter O´Toole. Končím slovami, ktoré šepká Johanka už v ohnivom zovretí: "...ďakujem, ďakujem..." Mimoriadne dielo a zaslúžené slzy. ()

Reklama

Udet 

všechny recenze uživatele

..tak tohle zpracování je daleko povedenější než to s Milou Jovovich.. ..mnohem věrohodnější, přijatelnější a především prosté přehánění a různých fantazírování.Je zde samozřejmě znát mnohem skromnější rozpočet, ale tady to vlastně ve finále vůbec není na škodu. Rozhodně lze doporučit všem jenž se zajímají o středověkou tematiku, potěší též že značná část filmu se natáčela zde v Česku. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Byť dávám stejný počet hvězdiček, jako té americké verzi s M. Jovovich v hlavní roli, tento počin se mi líbil trochu méně. Ale přesto jsem z filmu nadšen. Mám podobnou historickou problematiku fakt rád a Johanka je natočena skvěle. Je lehce vidět nízký rozpočet, ale u mě to na pocitu dobrého zážitku neubírá. Protože Johanku s Milou jsem viděl jen asi pár dní před touto, dobře se mi to srovnává. Každá je jinak pojatá, tahle se bere více vážně, což je dobře, ale o to více vyniknou nedostatky. L. Sobieski to zvládla skvěle. Hodně velké překvapení v N. P. Harrisovi. o kterém jsem do HIMYM neměl potuchy... Spokojen a taky potěšen i velkou částí české scenérie. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Těžko točit příběh o ženské, která chtěla změnit věci vírou v Boha. Tak se obvykle točí o těch lidech kolem ní a když se to natočí zajímavě, tak to i s tou světicí vezme dobrý konec. V případě Johanky z Arku ani Besson ani Christian Duquay nedopadli nejlíp.  Každý měl svou vizi a myslím, že ani jeden ji beze zbytku nenaplnil. 60% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Původně chtěl štáb natáčet v Maďarsku, ale české lokality se jim zalíbily natolik, že se filmový štáb rozhodl natočit celý film v České republice. Filmování pak probíhalo od prosince roku 1998 do března 1999 ve velmi náročných podmínkách, a to hlavně díky nepříznivému počasí. (Lynette)
  • Hlavní bitva se točila nedaleko od Mělníka u řeky, kde se postavila kulisa pevnosti La Tourelle a dobývala se. Město za pevností se dodávalo trikem. Stejně se postupovalo v bitevních scénách, kdy se natáčelo asi se čtyřiceti koňmi. Ti jeli v řadách vedle sebe a pak se ve střižně dohromady propojili. Výsledkem je bitva s velkým množstvím koní. (JOhanka.1412)
  • Představitelka hlavní role Leelee Sobieski byla v době natáčení stejně stará, jako skutečná Johanka v době svého válečného působení - 17 let. (JOhanka.1412)

Reklama

Reklama