Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (170)

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film nejhoršího režiséra všech dob? To musím vidět! Je to totální mišmaš všeho možného, co Wooda napadlo a co se mu honilo hlavou. Hlavním motivem snímku je obhajoba jeho transvestitismu. Z ničeho nic se přes plátno prožene stádo bizonů, načež inspektor a psychiatr vedou „odborné“ řeči o změně pohlaví, hned se Vám zase před očima vyloďují vojáci ve válce a do toho se míchají záběry na lidi jdoucí po ulici nebo na přeplněnou dálnici. To celé rámuje a do děje několikrát proniká v křesle sedící Béla Lugosi a neustále mele něco o zeleném drakovi, ocáscích štěňat a slimácích - prostě absolutní guláš. Přestože to Wood myslel všechno smrtelně vážně, já jsem to bral jako dobrou zábavu a nemohl jsem se nesmát! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že se mi do filmu vůbec nechtělo. Snímek zahrnuje dva příběhy a to o transvestitovi(což mi je proti srsti) a o pseudohermafroditovi. Ale chtěl jsem doplnit mezery v Ed Woodově filmografii a tak jsem tomu nakonec šanci dal a nelituju. O to větší to pro mě bylo překvapení. Světe div se tohle se fakt povedlo a bavilo mě to. Za mě asi nejlepší film Eda Wooda. Silný 4hvězdy ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

čekal jsem to horší, i když herecké výkony a statické záběry byly dost tragické... svoje jisté kouzlo to přesto má, prvky psychohororu byly docela přesvědčivé, takže se jdu radši podívat pod rohožku, jestli tam není zelenej drak, co by mi ukousnul slimáka, a ze mě se tak stala hippinda. 50% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, pověst nelhala. Tahle Woodova celovečerní prvotina je minimálně stejně tak zábavně strašná, jako jeho dva největší fláky BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a mnohdy je i dokonce předčí :o) Do příběhu citlivého transvestity, který rád nosí ženské šaty, miluje dotyk angorského kožíšku a váhá, má-li se se svojí zálibou svěřit své milované dívce, nastříhal Wood absolutně nelogické záběry na běžící bizony, tavící pece v huti, bouřící oblohu a jiné a jiné, které se mu dostaly do rukou a bylo mu líto je nepoužít. Na základě některých získaných materiálů dokonce upravil i svůj scenář, např. vložil do filmu krátký příběh jiného transvestity, který bojoval ve válce v Tichomoří a to jenom proto, že záběry z válečného Tichomoří na bojující vojáky tam chtěl mít za každou cenu. Lahůdkou je i asi destiminutová němá vložka, zhruba asi ve 2.třetině filmu, zřejmě znázorňující vnitřní myšlenkové pochody nešťastného transvestity. Do toho se ještě přimotá jakýsi komicky vypadající ďábel a korunu všemu nasadí časté prostřihy na hlavní hvězdu filmu - v té době už pohaslého Belu Lugosiho. Důvod jeho přítomnosti je vzhledem k ději poněkud nejasný, prostě pořád sedí v křesle a vykřikuje hlášky typu "Tahejte za nitky!!" a "Pozor před velkým zeleným drakem, sedícím na zápraží a žeroucím malé chlapce!" :o))....Tohle se vážně často nevidí :o) Nebýt těch nudných dlouhých dialogů detektiva s psychiatrem, bylo by to pět hvězdiček jako vyšitých. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tahám za nitky, jak to jen jde, ale nemůžu se zbavit dojmu, že nad zábavným převažují spíše dusivě nudné pasáže, které je samo o sobě uměním přetrpět do konce. Ale to by nebyl Ed, aby nevyrukoval s takovými esy jako je Bela Lugosi a jeho nonsensové monology, pádící bizoni, válečné záběry z Tichomoří nebo bizarní sonda do Glenova podvědomí. Něco do sebe to určitě má. Hlavně pozor na toho zeleného draka! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Existuje i prodloužená verze (o cca 6 minut) vzniklá při příležitosti znovu uvedení v roce 1982. (DaViD´82)
  • Pôvodne si mala vo filme zahrať hlavnú úlohu Christine Jorgensen, ale odmietla. (beso74)
  • Postavu Glena (potažmo Glendy) použil Wood ještě dvakrát. Ovšem pouze na stránkách svých románů v době, kdy již netočil filmy. (DaViD´82)

Reklama

Reklama