Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je senzační, ale neví o tom." Nemotorný rekvizitář byl nevědomky vynikající při útěcích před poníkem, při machrování ve lví kleci, při šviháckém přitahování hůlkou, při skládání sebe sama do sudu a zejména při skvělém provazochodeckém čísle. Já jsem se u toho pobavil velmi dobře a taky mi celkem spadla brada z triku, ve kterém z Tuláka vylezlo jeho druhé já a nakoplo soka v lásce do zadnice. To bylo velmi povedené. Němé filmy v takto svižném rytmu mne zkrátka baví. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne vtipna Chaplinovo zalezitost, kde neustale dela nejaky voloviny a fakt to dokaze hodnekrat rozesmat. Jedinej problem je, ze se vtipy opakujou. Ted nemyslim, ze by jednou zakop o klacek, podruhy o pytel a podobne, nektery sceny jak kdyby tu byly proste vickrat. Cemuz ani moc nepomaha neustale se opakujici a po case lezouci na nervy hudba. A celkem me prekvapil zaver, docela smutnej. Ale rozhodne jsem se bavil vic, nez u Zlatyho opojeni. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Tulák se přimotal k cirkusu, jen tak mimochodem se stal miláčkem davu a zachránil principálovu dceru před týráním z otcovy strany. Zamiloval se, aby se ve vhodný okamžik své lásky nezištně vzdal. Sociálně kritická linka má celkem nabroušené drápky, (světová hospodářská krize se blížila), ale stále převládá situační humor, ten však velice kvalitní. Upřímně jsem se pobavila. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Člověk se až diví, co všechno bylo možné, hlavně pokus se bezpečnosti herců týká. Pojišťovny by si teď rvaly asi vlasy, anebo by herce prostě nepojistily. Charlie Chaplin je v tomhle směru opět výtečný a jeho číslo se lvem mě dostalo. Místy jsem se docela bavil, takové to milé pohlazení po duši, které u mě groteska umí vyvolat. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Chaplin se zde zbytečně zdržuje nezajímavým dějem a dlouhými prology k atrakcím. Ty pak nejsou třeba ve srovnáním se sebevražednými eskapádami Bustera Keatona nijak zvlášť dechberoucí, zato jsou až zbytečně roztahané. Bravuru scény s likvidací kouzelnického výstupu pak překryje třeba fakt, že závěrečné kousky na laně působí dost uměle, přetaženě a staticky. Navíc jsem si uvědomil, že postava Tuláka mi tak nějak leze na nervy a mám tendence jí přát doživotí za potulku i když jí jde o život. Pokud zmačkání a odhození hvězdy v závěru byl skutečně akt protikomunistického odporu, tak je to super vidět ve filmu, jehož tématem je jak majitel cirkusu vykořisťuje všechno kolem, včetně své dcery, kterou pravidelně tříská a jediným způsobem, jak se ho podaří pokořit, je rozbít mu držku a dceru provdat jinýmu chlapovi. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama