Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pravda je bolest, pot, placení účtů a milování se s ženou, kterou už nemiluješ. Ve skutečnosti se sny neplní a tvoje jméno otisknou v novinách až když umřeš.“ A o pravdu a lež tu jde především…Kočka na rozpálené plechové střeše je jedním z těch filmových příspěvků, které hezky ilustrují, jak vypadá skutečná narozeninová idyla v kruhu milujících příbuzných, a přitom ukazuje, jak „krásné“ rodinné vztahy panují mezi jednotlivými příslušníky (z nichž někteří opravdu nejdou vystát…ostatně i ty „bezkrké“ zrůdy byly přesně tím, čím je Maggie nazývala, ehm). Ano, najde se pár nedostatků. Konec byl už trošku vybájený, citové výlevy občas kapánek přepjaté a výstupy teatrální. To ale nic nemění na tom, že jde o solidní emocionální jízdu, navíc výborně herecky podpořenou, mnohými pravdivými postřehy protkanou. („Bez peněz můžeš bejt mladej. Ale starej bez nich být nemůžeš.“). A jistá „divadelnost“ téhle konverzačky na údernosti také nijak zvlášť neubírá. Za mě to budou solidní 4*. „Já mám odvahu umřít. Ale chci vědět, jestli ty máš odvahu žít?“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Oh, what a over dramatic story. Myslím, že tak užvaněný film jsem dlouho neviděla:) Přišlo mi to něco mezi laciným televizním dramatem, jihoamerickou telenovelou a syrovým rodinným drama o odkrývání nevyslovených pravd a křivd. Elizabeth Taylor je nádherná žena, takže mi ani ty její polo hysterické výlevy nevadily:) Dalo by se říct, že snímek se skládá ze tří částí. V té první jsou naše sluchy otupěny neustálým přívalem řečí Liz Taylor. V té druhé se nacházejí zbytek osazenstva večerní slavnosti a jejich dohady a obviňování. Této části vévodí zejména "Big Mother", Judith Anderson, která je zrovna tak užvaněná, jako její dcera:) Poslední část je pro mě asi tou nejzajímavější a nejlepší. V ní se odehrávají hovory mezi Paulem Newmanem a jeho tatíkem, za občasného přispění Liz, která v těchto chvílích reaguje docela klidně. A ačkoliv se divák vlastně nedozví, co se tehdy mezi těmi třemi vlastně stalo a jak to bylo s Brickovým kámošem Skippem, pozorný divák, který si zde pročetl zajímavosti, se jistě dovtípí. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„A-L-K-O-H-O-L problémy nevyrieši, ale akoby som hrach na stenu hádzal, keď by som mal Brickovi Pollittovi dohovárať, aby sa spamätal, pokiaľ sa ešte dá. Typicky ho uvidíte extrémne zamysleného s pohárikom Whiskey v ruke, a takto ide deň za dňom, pričom všetkých vôkol seba nahnevá tým, že opitý o 3. ráno behá po ihrisku cez prekážky, ale je taký naliaty, že si doláme nohu, a tento HANDICAP mu znemožňuje vypadnúť z domu, a tak bude musieť počúvať svojich nielen pokrvných príbuzných, trebárs ženu Maggie tak nádhernú, že ju nemôže ani cítiť, nenávisť je na vzostupe, brutálne hádky len tak svištia cez veľký DOM, kam čochvíľa prichádza BIG DADDY... Komplikované medziľudské vzťahy klopú na dvere, a ešte, ak sa jedná o DEDIČSTVO, tak vtedy brat nepozná brata = 11 000 hektárov pôdy a 10 000 000 dolárov CASH, hm... , ako by ste sa vy zachovali, ak by ste zacítili vo vetre takúto príležitosť ? A pritom utrápený Brick nie je vôbec chamtivý, pretože najskôr jeho brat Gooper aj s manželkou Mae, i zo začiatku Maggie intenzívne myslia na to, čo bude, keď už Big Daddy Pollitt nebude ? Ako sa rozdelíme, kto si bude najviac nárokovať ? Práveže jestvuje dôvod na to, prečo PIJE, a to sa z minúty na minútu postupne odhaľuje DO NAHA, tak isto, ako sa Maggie správa, je veľmi oddaná, len to nemá spätnú odozvu. _ K FILMU_ MIMORIADNY HERECKÝ KONCERT „najsvätejšej trojice” : TAYLOR, NEWMAN a IVES. Sledovať ich = prežívať strastiplné konfrontácie, ktoré sa vo väčšine odohrávajú vo veľkom dome, v takých hádam aj v 90. % sa zdržujem s nimi v tejto nehnuteľnosti, pričom atmosféra je tak nepríjemná, lebo vonku LEJE AKO Z KRHLY, a vy nemáte kde utiecť, schovať sa, skryť sa. Divadelný nádych sa dostavil aj s určitým opakovaním sa zo strany hereckého ansámblu. Našťastie mi to vykompenzovali títo špičkoví herci, ktorí sú nepredvídateľní. RICHARD BROOKS sa pôvodne volal RUBEN SAX, a je to pozoruhodne šikovný scenárista i režisér v jednej osobe !!! Jeho CHLADNOKRVNE O.B.D.I.V.U.J.E.M DOTERAZ ! Ja osobne obdivujem LIZ, na ktorú nedám nikdy dopustiť aj s jej patričnými vrtochmi, ale úprimne : „Vymenujte mi iba jednu jedinú OSOBNOSŤ, súčasnú herečku, ktorá by sa jej vyrovnala nielen svojou krásou, ale najmä hereckým nasadením, aké nemá obdoby” ! . ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Úžasné, strhující drama, na rok 1958 taky poměrně odvážné. Nevěděla jsem, co mám od příběhu čekat, ale brzo mi to začalo být jasné. Na první pohled jednoduchá zápletka je rozvedena do mnohem košatějších rozměrů, a to předvším díky skvělým dialogům. O kvalitě filmu nejlépe vypovídají herci. Uhrančivá kočka Elizabeth Taylor a modrooký ochlasta Paul Newman, který předvadí naprosto odzbrojující výkon. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tenhle americký Jih musí být hrozné místo k životu. Vůbec si nevzpomínám, že by se tam někdy odehrálo něco veselého. Stará dobrá záměna kufrů nebo osob nebo něco takového. Ne. Vždycky jen duchamorná dramata rozpadajících se vztahů, alkoholismu, násilností nebo rasových nepokojů. Kočka na rozpálené plechové střeše Tenneseeho Williamse naplňuje první dvě témata. Liz Taylorová (ve výborné formě, kam se hrabe Kleopatra!) se snaživě pokouší zachovat iluzi šťastného manželství a vlákat zpátky do svých tenat rezignovaného Paula Newmana. A to jen proto, aby se despotický "taťka" Burl Ives nezlobil... Jižanskou mentalitu do smrti nepochopím a málokterý z těchto filmů u mě překročí hranici 60% ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli odstraněným náznakům Brickovy (Paul Newman) homosexuality, které se objevily v původní divadelní hře, odmítl film režírovat George Cukor. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. srpna 1958 v Bostonu. (BMW12)

Reklama

Reklama