Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem byla mladinká a drsná punkerka:-))) Film Sid a Nancy tehdy mezi punkery dost letěl a hláška o tom, že sex je hnusná hipísáská sračka, se stala velmi populární. Teď s odstupem pár let a s tím, že jsem tak nějak zmoudřela:-), musím film hodnotit jinak, jako blázen do filmů a ne jako nadšená fanynka Sex Pistols. Sice nádherně ukazuje svět lidí, kteří vyznávají heslo No Future, ale jinak je to jen další ze zástupů životopisných filmů o tom, jak někdo ke slávě přišel (v Sidově případě spíš za jeho image než za hudbu, vždyť on na tu basu skoro ani hrát neuměl...) a pak se ufetoval za podpory své vypatlané přítelkyně. Nic nového pod sluncem. Takové filmy pak dokáže držet v nadprůměru hlavně herecké obsazení, které je tady dost rozkolísané. Johnny Rotten sice tady není nějak zvlášť důležitá postava, ale mě ve filmu přímo dráždil - není mu vůbec podobný (to by mi sice jindy nevadilo, ale tady mě to prostě zvedalo z židle) a ta jeho postava absolutně neodpovídala tomu, co o něm vím. Ale čer to vem - není to film o něm, ale o Sidovi a Nancy. A tady je už větší problém, protože Nancy je jen hysterickou uvřískanou vyfetovanou husou a nechápu, proč s ní Sid už na začátku nevymetl podlahu - její obraz musí být dost zkreslený, protože někdo takový snad ani nemohl existovat... A pak je tu Sid Vicious ve skvostném podání Garyho Oldmana (který vypadá opravdu jako on!) - vám je jasné, že Sid byl hnusák a asi kapku prostomyslný, ale jeho charizma z něj září na kilometry a to je téměř jediný výrazný klad, jinak banálního filmu. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Postavit filmový příběh na osobě Sida Viciouse který byl podle všeho sice na první pohled zapomatovatelný, ale většinu hudebního života prožil pod vlivem, který z něj i díky nevysoké inteligenci vytvořil spíše hadrovou panenku musí být docela solidní scénaristický ořech. I proto je film dějově vlastně takový nějaký nijaký. Na druhou stranu to zachraňuje Oldman, který v tom prázdném prostředí dokáže vykřesat zájem a společně s Cloe dává divákovi chuť dívat se dále. Jako klasický film ne, jako připomenutí zajímavé události punkové historie proč ne. You know, I was so bored once that I fucked a dog. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Božský Gary Oldman v roli jednoho z nejznámějších feťáků punk-rockové hudební scény. Coby Sid Vicious je tak dokonalý, že mi až přišlo, že mě jeho výkon neohromil tak moc, jak jsem čekala, právě proto, že jsem měla pocit, jako bych sledovala opravdového feťáka, který nic nehraje. Gary je tak bezprostřední a přirozený, že on prostě "byl" Sid Vicious. A jejich vzájemná podoba je až zarážející. Takže mi pořád nějak uniká důvod, proč tento chlap ještě nemá Oscara:) Zase na druhou stranu, někteří (často právě britští) herci jsou prostě mnohem lepší, než ten pozlacený maník na podstavci:) Tato soška jich není hodna:) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • V čase 00:49:22 až 00:49:33 ve scéně, kdy parta Američanů mlátí Sida (Gary Oldman), přichází Malcolm MacLaren (David Hayman) s nataženou rukou a slyšíme, jak nabijí zbraň, ale je jasně vidět, že ve skutečnosti pouze zbraň markýruje prsty, přesto na konci scény z "nabité zbraně" vystřelí do země. (Kletus)
  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)
  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)

Reklama

Reklama