Reklama

Reklama

Autobus

(studentský film)
  • angličtina The Bus
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2024, 20 min

Obsahy(1)

Během jednoho dne konce školního roku se na výletě autobusem setkávají rozdílné generace rozdílně frustrovaných postav řidiče Jana, učitelky, praktikantky a dospívající Emy. Po sérii konfliktů mezi provokující Emou a naštvaným Janem se v interiéru autobusu postupně odhalují pozadí jejich životů a generační propast nahrazuje nečekaná blízkost. Oba spojuje absentující rodina a pocit sounáležitosti, díky kterému by se dokázali v životě posunout dál. Svědkem celého příběhu je stará Karosa, autobus, který je tichým společníkem nesoucí příběh lidí, které veze. (iShorts)

(více)

Recenze (2)

Kaleidoskop 

všechny recenze uživatele

Druhým snímkem na letošní iShorts souboji filmových škol byl slovenský zástupce. Nazval bych ho: film nenaplněných potenciálů. Ten film má sice zvláštní, ale zajímavou expozici, která pěkně rozjede děj. Otázkou pak pro mě zůstalo, proč ji rozvedl tak jak ji rozvedl a proč na nastevné úrovni snímek nepokračoval i na dále. Po příjezdu na "místo určení", rozumějme na kraj lesa a pole, totiž autoři odstartují sérii scén, u kterých jsem si ze začátku myslel, že sleduji zápletku romantického filmu a jen jsem napnutě čekal, kdy chlípný autobusák zneužije pohlednou náctiletou dívku. To se ovšem nestane, film najednou otočí a z nějakého záhadného důvodu dostaneme vážnou, ale asi nejzajímavější scénu, kdy si dva hlavní hrdinové začnou povídat o svých životech. To je za mě asi nejlepší scéna filmu a přišla mi hrozná škoda, že ji autorka tak rychle utne, jako by se s dalšími zajímavými dialogy nechtěla psát. Prazvláštním úkazem jsou pro mě postavy. Hlavní dívka na mě působila jako schizofrenička, každou chvíli má jinou náladu a člověk neví, zda se jí autobusáka zželelo, anebo jej nenávidí. Vedle ní tam pak je ta postava té pomocné učitelky, u které jsem přemýšlel, kam uprostřed pole a lesa na tak dlouho dobu odešla (co v lese dělá hlavní učitelka a ostatní děti je pro mě také záhadou, ale ty nejsou pro děj důležité, tak mě to trápit nemusí) a jejíž jediný úkol je pak utnout tu zajímavou scénu...kdyby tam nebyla, asi bychom o nic nepřišli, naopak, získali bychom zajímavější děj. I přes všechny výše zmíněné aspekty byl za mě snímek druhým nejlepším za večer, takže tři  průmerné hvězdy jsou za mě ok. A jestli se ptáte proč jsem jej nazval filmem nenaplněných potenciálů, tak je to proto, že snímek mohl být zajímavým filmem o hrůzách znásilnění, pak sociální studií dvou generací a na konci tak nějak nebyl ničím... ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Autobus mě, po znalosti předchozí tvorby autorů, trochu zklamal. Opět se vše odehrává na vlně "old-school" vibes nicméně atmosféru boří dotykové mobily a moderní Škodovky v pozadí. Hl. herečka šikovná, ale vztah mezi ní a řidičem se během filmu podařilo vystavět jen povrchně. Konec je hezky poetický, škoda že zbytek děje působil příliš zkratkovitě. Možná by pomohla delší stopáž. ()

Reklama

Reklama