Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Atlantida

(seriál)
  • Kanada Stargate: Atlantis (více)
Kanada / USA, (2004–2009), 71 h 12 min (Minutáž: 41–44 min)

Předloha:

Brad Wright (povídka)

Hrají:

Joe Flanigan, David Hewlett, Rachel Luttrell, Jason Momoa, Torri Higginson, Paul McGillion, David Nykl, Robert Picardo, Rainbow Sun Francks, Mitch Pileggi (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(98)

V Antarktíde vedci objavili starú základňu z antických čias. Odhalia v nej odpovede na tisícročné tajomstvá, napríklad aj to, že stratené mesto Antikov - bájna Atlantída - sa v súčasnosti nachádza v galaxii Pegasus. Expedíciu, ktorá sa do galaxie Pegasus vydá preskúmať Atlantídu, vedie dr. Elizabeth Weirová (Torri Higginsonová), bývalá veliteľka SGC, spolu s podplukovníkom Johnom Sheppardom (Joe Flanigan). Na hviezdnej bráne je však potrebné zadať až osem symbolov a zdroj energie vystačí len na jedno otvorenie červej diery, preto sa expedícia nemusí už nikdy vrátiť na Zem. Expedícia pozemských kolonizátorov odhaľuje v Atlantíde množstvo šokujúcich skutočností z histórie Zeme a dozvedá sa informácie o našich predchodcoch - Antikoch, ktorí dnes tvoria najpočetnejšiu rasu vo vesmíre. Pozemšťania nadväzujú vzťahy s obyvateľmi okolitých planét, potomkami Antikov. Neustále ich však sužuje hrozba útokov zo strany agresívneho nepriateľa, krvilačnej rasy Wraithov, ktorí z ľudí vysávajú životnú energiu, pretože ju sami potrebujú na to, aby prežili. Naši noví Atlanťania sa snažia pomáhať ostatným a brániť Atlantídu za každú cenu, pretože Wraithovia by mohli objaviť Zem a nájsť tu svoje nové loviská. S riešením problémov významne pomáha aj český vedec dr. Radek Zelenka (David Nykl), povestný svojimi typickými hláškami v rodnej češtine. (TV JOJ)

(více)

Recenze (443)

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

SG1 jsem viděla 3krát všech 10 řad, z čehož určité řady i víckrát, podle toho, jak to v televizi opakovali a vždycky přidali jednu řadu. Myslela jsem si, že Atlantida bude nudný odvar. Bože, předčilo to moje očekávání. Zdálo se mi to mnohem vtipnější. Herci byli všichni vážně skvělí. Jen herecký projev Rachel Lutrell se mi zdál trochu...prkený, vadila mi taková ta uvědomělá povaha její postavy. A doktoru Weirovou jsem taky zrovna nemusela, byla jsem ráda, když tam nastoupila Sam z SG1. V porovnání s SG1, kde bylo vtipných jen pár dílů, sem tam, se mi tohle zdálo vtipné od prvního do posledního dílu. Dokonce se přiznám, že jsem u toho i párkrát uronila slzičku. Dát Čecha do posádky celého "výsadkového" týmu na Atlantidě...to byl výbprný tah. Jen na to ale člověk musí koukat v originále, aby jeho vtipy a hlášky vyzněli. Wraithové mě bavili a zároveň děsili. Což se nedalo říct u SG1, kde mně už příšerně lezli na nervy s replikátorama (btw dobrá učební pomůcka společně s goauldi do bilogie - osobně vyzkoušeno!). Příchod Ronona ve druhé řadě byl parádní...mám ho mnohem raději než T'ealca...je drsný, tvrdý, ale zároveň pln energie a humoru. Plukovník John Sheppard ... bez výtek. Líbí se mi, že to není prostě ten...klaďas, něco jako Limonádový Joe, prostě takový ten sladký přeslušný. Má svoje mezery a svoje chyby, které se tam taky projeví. Je to taky jenom člověk, proč z něj dělat pana dokonalého. A že to je ještě ke všemu pastva pro oči...to je třešnička na dortu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dal ten jeden 80 minutový díl a dal tomuto seriálu kopačky. Je zarážející, že angličtina je tak skvělý jazyk, že se s její pomocí dá domluvit v celém vesmíru a prakticky jinak se nikde ani nemluví. Ani jedna z hlavních postav mi k srdci nepřirostla a přitom sympatie k některé z postav jsou v seriálu velmi důležité pro nějaké pravidelné sledování. Docela mi vadily propastné rozdíly v jednotlivých odvětvích technologie. Zde uvedu příklad. Zatímco se postavičky vesele přemisťují na napopsatelné vzdálenosti hvězdnými branami, tak po sobě stále stříli zbraněmi soudobého charakteru. Efekty jsou na seriálové poměry slušné. Hudba seriálu neubližuje. Prostě si však myslím, že k tomuto seriálu se dají najít dvě rozdílné cesty. Zamilujete si ho a stanete se jeho fanouškem, nebo ho začnete po chvíli nesnášet. Jak asi správně tušíte, tak já se řadím do druhé skupiny. ODPAD! ()

Reklama

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto seriálu už mám poněkud v hodnocení jasněji. Předně musím říct, že Wright už musí bejt hodně velkej zoufalec, když ufouny pojmenovává prostě anglicky „přízraky“. To zní emzácky jak pr**l! Nehledě na to, že se živí životní energií jak upír Michael Morbius z kreslenýho animáku Spidermana?! Zde je úplně vidět do očí bijící dementní cenzura. Parazitičtí goa´uldi měli tedy větší šmrnc. Stupidní je zde i spoustu dalších nesmyslů, jako třeba oblečení herců. To má být jako nový Startrek? To je teda dost velká odbočka, ba dokonce úlet od běžných vojenských hadrů z hlavního seriálu. Absolutně to do tohoto sci-fi konceptu nesedí. Možná bych změnil názor, pokud by šlo o remake. Až po nudně ubíjející díly, který se celý odehrávají ve ztraceným městě, bez jakýkoliv další návaznosti. Sem tam pár dílů s občasnými potyčkami byli ještě jakžtakž koukatelný. Nejhorší však, ale byl poslední díl pátý série, který přerušuje celou sérii, bez nějakýho uspokojivýho kloudnýho zakončení. Čímž akorát tvůrci naservírovali divákovi vztýčený prostředníček. Něco jinýho je případ Universe, tam nebyl kýžený efekt a projekt musel být zastaven předčasně a nečekaně, kvůli nezájmu publika, ale zde měli tvůrci dostatek času a prostoru. Čili celkově žel velká mizérie. Bizarní mi taky přijde příchod a odchod původních postav z hl. seriálu. Resp. značně odfláknutý a dějově krkolomný. ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem dlouho čekal než ho Nova začala vysílat, ale to čekání se vyplatilo. Nikdy mi Spin-offy nevadily, ale tenhle pro mě jako jediný překonal originál. Ano Richard Dean Anderson byl jen ve čtyřech dílech, ale to je stejný počet jako v posledních dvou řad SG-1. Ale tady je mnohem větší množství postavm které člověk musí mít rád (Sheppard, Rodney, Ronon, Carson, Kellerová, Tod a samotřejmě Zelenka, který je jako komediální postava ve sci-fi prostě perfektní). K tomu hostování postav z původního seriálu vždy příjemně oživí děj. Asi nejlepším příkladem je Teal´c. Proč je proboha s Rononem nenechali se rvát dýl? Oblíbené postavy: Shepard, Rodney, Kellerová, Carson, Ronon, Todd. Série 1 - 85% Série 2 - 90% Série 3 - 95% Série 4 - 100% Série 5 - 100% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 93%***TV/// Obsazení 9/10 Děj 10/10 Hudba 8/10 Efekty 10/10/// PLUS: Ronon Dex nebo-li Jason Momoa je nejlepší casting potažmo postava universa Stargate, oblíbil jsem však skoro každého (Joe Flanigan, Jewel Staite, David Nykl, Christopher Heyerdahl, Paul McGillion a samozřejmě nesmím zapomenout na Davida Hewletta), seriál má výborně napsaný scénář i dialogy postav, skvělé efekty, které daleko předčí ty v původním seriálu, a rozhodně je hodně dobrá i hudba a režie, zajisté taky potěší comeback našich známích a oblíbených postav MÍNUS: první řada určitě nejslabší, má to dlouhý rozjezd, je těžší si zvyknout na nové postavy než v předešlém seriálu, postava kterou hraje Rainbow Francks je jednoznačně nejslabší a nejzbytečnější postavou, nedivím se že byl po první řadě vyřazen, a největším mínusem je potom fakt že to má jen 5 řad, které uběhli jak nic a seriál skončil v tom nejlepším, přitom bych dalších 5 řád rozhodně uvítal./// Shrnutí: Seriál Stargate: Atlantis jsem si natolik šetřil že jsem ji celou viděl až tento rok. Byla to však neuvěřitelná jízda, plná efektů, vesmírných soubojů, technologických udělátek, nepředstavitelně dobře napsaných postav a jejich dialogů. Když to porovnám s původní Hvězdnou bránou, tak Atlantida měla méně excelentních dílů, za to je měla vyrovnanější. Rozdíl bych našel i v tzv. spojovacích částech, které jsou prostě v tom původním seriálu dodnes nepřekonatelné. Naopak na Atlantidu se lépe kouká, je o něco reálnější, je to vidět víc krve, je akčnější a možná i občas dramatičtější. Chybí mi tu více dílů odehrávající se na zemi, ale to už je jen drobnost. Celkově jsem prostě nadšený, byla to obrovská zábava a já jdu zkusit Stargate: Universe, už se těším. PS: Někde jsem slyšel, že se údajně chystá áčkový celovečerní film. Těžko říct, které postavy se v něm objeví nebo jestli to bude zcela nový start tohoto universa, či jen chtějí navazovat dějově na první film a tím nám znovu odvyprávět děj, který známe se seriálu jen tentokrát na velkém plátně. A má vůbec svět Stargate ještě co nabídnout, něco co tu nebylo? Za sebe říkám, že by mi cokoliv nového nevadilo. Vždyť Star Trek běží už nějakých 50 let. ()

Galerie (1 800)

Zajímavosti (82)

  • Zhruba v čase 11:30 je záběr na zavazadlo plukovníka Carterové (Amanda Tapping), ve kterém lze vidět zarámovanou fotku generála Jacka O´Neilla (R.D. Anderson). Tvůrci tak narážejí na to, jak důležitý pro ni Jack O´Neill byl i přes to, že kvůli nařízením americké armády se nikdy nemohli dát dohromady. (O´Neill)
  • Když vyjdou Sheppard (Joe Flanigan) a McKay (David Hewlett) z transportéru, řekne McKay v českém znění: "Musí to být transportér" a Sheppard odpoví: "Pojmenujeme to později." Obě věty přitom vysloví dabér McKaye. (predator918)

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Khal Drogo Aquamanem?

Khal Drogo Aquamanem?

16.06.2014

Jason Momoa ušel od Ronona z Hvězdné brány dlouhou cestu. Jeho Barbar Conan sice moc fanoušků předlohy nenadchl a záporácká role v akčním béčku Jedna mezi oči mnoha lidem unikla. Ještě předtím, než… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

U Croma! Conan je z Havaje

U Croma! Conan je z Havaje

23.01.2010

Startoval kariéru jako model, pak ukazoval vypracovanou postavu v Pobřežní hlídce, několik let hvězdil jako drsný hláškař Ronon Dex v Stargate: Atlantis, brzy se objeví v adaptaci fantasy bestselleru… (více)

Reklama

Reklama