Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (143)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Vojenská dráma s prvkami detektívky. Joint security area je prvým výrazným Parkovým filmom, s ktorým v domácej krajine získal tak rešpekt kritiky ako aj komerčný úspech u publika. Odohráva sa na demilitarizovanom území korejského polostrova, kde jednej noci dôjde k násilnému a vražednému stretu medzi pohraničnou posádkou juhokórejcov a severokórejcov. Prípad prichádza vyšetriť členka nestrannej organizácie a postupne odhaľuje hlbšie pozadie celého incidentu. Oproti neskorším Parkovým filmom JSA trošku zaostáva po horizontálnej línii, t.j. príbehu. I keď jeho odvíjanie je pomalé a premyslene vrstvené, miestami, hlavne vďaka neustálemu prepínaniu dvoch časových línii (súčasné vyšetrovanie a retrospektívny náhľad na samotné pozadie incidentu) a pre mňa trochu nadbytočnej postavy vyšetrovateľky, stráca kompaktnú súdržnosť a čiastočne narúša tempo odvíjania deja. Formálnej stránke ale nie je čo vytknúť, pričom hlavne strihovou skladbou Park jasne poukazuje na svoje silné stránky a až fetiš v detailne premyslenej kompozícii. Vo výsledku 4,5* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Součást mojí rozšířené TOP 10. Čas od času si říkám, co je potřeba k natočení dobrého filmu. Pokud už budu předpokládat na nějaké úrovni odpovídající zázemí a tím pádem i herce, tak už pak stačí "jen" scénář a režie. JSA má neuvěřitelně silný příběh, který je navíc divákovi perfektně naservírovaný a natočený. Snad v žádném jiném filmu se mi nestalo, že bych byl celou dobu napnutý a snažil se odhadnout zápletku, k tomu byl dojatý skoro k slzám a ještě se několikrát smál nahlas. Žluťáci opětovně ukázali, že špičkové filmy točit umí a nepotřebují k tomu žádné fake efekty, ale pouze dokonalé řemeslo. 100% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drama v politicky atraktivním prostředí hraničního předělu mezi Koreou a... A Koreou. Dojde tu ke konfliktu a každý tvrdí něco jiného, ostatně, vždyť tohle ohrané schéma jistě znáte odjinud. Čeká vás však překvapení. Zda pozitivní či přesně opačné záleží spíše na vašem vkusu. Ač námět přímo vybízí k hutné atmosféře, tak je výsledkem dosti poklidný humanisticky ladění příběh. Celé je to vyprávěno ve dvou liniích. Jedna je vyšetřování a druhá je jak se to událo. Nemohl jsem se však zbavit pocitu, že ta vyšetřovací část má zbytečně mnoho prostoru a dost klame tělem. Není totiž pro snímek nijak výrazněji podstatná a přitom dostane prostoru takřka shodně jako ta, kvůli které byl film natočen. A nikdo mi nevymluví, že pokrácení právě této linie by celku výrazně neprospělo. Přesto jde o film nadprůměrný a ani výše zmíněné, natož až příliš okatě sdělovaná hlavní myšlenka, mu nijak výrazněji na kvalitách neubírají. Na druhou stranu ani nepřidávají. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Okrem toho že Byeong - heon Lee (G.I. Joe: The Rise of Cobra) je nie len sympaťák na pohľadanie, má aj veľmi slušné filmy (A Bittersweet Life, I Saw the Devil). Spočiatku obávaná téma konfliktu Severná vs Južná kórea predčila moje očakávania len v mierne nadpriemerný snímok, podaním a pochopením vocogo vo výbornom protivojnovom filme o neskutočnom priateľstve pohraničných hliadok do krvi znepriatelených strán v detektívnom podaní. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dvě věci, kterými film diváka na první pohled zcela pohltí - realistické zobrazení (uměle vytvořeného) střetu mezi komunistickou Severní a demokratickou Jižní Koreou a formální kvality samotného filmu, především jeho narativní struktury (rekonstrukce incidentu formou vzpomínek/flashbacků jednotlivých postav, částečná podobnost s Kurosawovým Rašomonem). Při sledování si divák nejednou uvědomí závažnost celého konfliktu, ale i jeho absurdnost, která ale ihned poté přerůstá v otevřenou nenávist mezi oběma stranami. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama