Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život utíká rychle... Stíháš to? Nejpůsobivější a nejbrutálnější film o drogovém opojení, který byl kdy natočen. Film, který Vás převálcuje víc než dávka speedu. Tři dny hédonistických hrátek se změní v šílenou odyseu, když se ztroskotanec Ross stane řidičem a místním dodavatelem drog výměnou za své zboží... Následuje jedna bizarní situace za druhou a Ross stále více zapadá do světa toxikomanů, kde neexistují morální zábrany. Otevřte oči a připravte se na jízdu, při které se nedá spát! (DVD Edice)

(více)

Recenze (191)

Jordan 

všechny recenze uživatele

videoklipový švéd akerlund inklinujúci k téme narkomanov a "feťákov" má rozhodne veľmi extravagantný rukopis, ktorý k danej téme pasuje, ale okrem excentrických obrazov občas na hranici nechutnosti, rôznych efektov a afektov tu chýba AKÝKOĽVEK príbeh - preto aj pomerne štandardná minutáž pôsobí miestami nudne, chýba humor, vonkajšia formálna a audiovizuálna prezdobenosť sa snaží zakrývať prázdnosť a neoriginálnosť vnútornú, napriek tomu sa do filmu nasáčkovalo kopec skvelého obsadenia, hudby a hudobných cameí (zrejme režisérových kamošov), Rourka zbožňujem, lebo tuším, aká úžasná osobnosť/umelec to je, preto ma bolí, keď ho vidím v podobných rolách, ktoré mu síce "sadnú", ale niet čo hrať a vidno, ako sa neskutočne nudí, aj schwartzmana som si veľmi obľúbil, je to sympaťák a vidieť ho hrať unaveného feťáka je vskutku netradičný zážitok, leguizamo so suvari a stormareom si to neskutočne užívajú a robia si "prču", takže partie s nimi sú tie lepšie; ono to v podstate nemá byť nejaké zásadné dielo alebo ťažká halucinácia, ako taký easy trip to môže fungovať, ale ja som čakal viac . . . asi viac zábavy, neviem . . . ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v podstate nemá žiaden dej, no dokáže pútať pozornosť svojimi uletenými postavičkami a niekoľkými násilnejšími či bláznivými scénami. Ide o takú bezdejovú útržkovitú situačnú mozaiku, kde hrá hlavnú úlohu metamfetamín. A herci zahrali parádne, najmä Brittany Murphy. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Michelle41 

všechny recenze uživatele

"It looks like a perfectly healthy green dog." - Pro tenhle film spolu s Blow mám prostě slabost. Oba jsem viděla snad 10x a stejně věřím, že to nebylo naposled... Perfektní Mickey Rourke (i když Spun se prý řadí k jeho horším rolím), jehož řeč z sexshopu je jedním z nejlepších okamžiků filmu, a Brittany Murphy - těm ty role sedly jako vyšité. ()

NICOX 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to nelíbilo, ale když se postupně vytrácely ty (zbytečný) vizuální blbůstky, tak to začalo bejt mnohem lepší. No a když se film blížil k závěru, tak sem nechtěla, aby skončil. Tak sem si pak aspoň těch posledních cca 8 min. několikrát pustila znova. Chvíli mi to připomínalo Traispotting, chvíli zase Requiem za sen.. ani na jeden z nich SPUN nemá, ale dejte tomu šanci, možná vás to nakonec překvapí stejně jako mě. Je to jeden z těch filmů, na který se prostě nezapomíná. Jak v dobrym, tak ve zlym. Těžké rozhodování mezi 3 a 4*. 70 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Šňup není dramatem, byť se tak snaží tvářit. Šňup je částečně baladou nového věku a částečně zběsilou světáckou zábavou moderního střihu, kde se lpí na efektu surové syrovosti. Jonas Åkerlund nezastře vlastní zkušenosti s žánrem hudebního videoklipu a obraz se ve stejně zrychleném tempu vlastnoručně ukájí při halasném veřejném exhibování technických hrátek. Ústřední příběh ve skutečnosti neexistuje, vše se soustředí na okamžiky bizarností a extravagance. Nemá ambice klást otázky, nezajímá se o příčiny, vše se sází na jedinou kartou: zábavu brutality, machrování a naléhavé syrovosti. Samoúčelně a bez snahy o přímý kontakt. V tom pestrobarevném intenzivním reji nelze očekávat přirozenost, ale stylovost, či pozérství. Pro mě byl jediným zpestřením Rourke a kratičká rozkošná chvilka s Ericem Robertsem. Hlavní postavou novověké balady je Ross (Jason Schwartzman), životní ztroskotanec s nejasnou povahou životního přístupu. Zdá se, že náhodný návštěvník posilovny pozoruje prostoduché svalovce, zamilovaně zakoukaných do odrazů vyšlechtěných svalů vlastních těl v obrovských zrcadlech. Můžeme obdivovat formu, pokud nám nevadí prázdnota. Je to jen hra a představa prožitku, nikoli odvaha a hloubka. Hvězdou filmu je The Cook - Kuchař (stylový Mickey Rourke) v roli drsného a sebevědomého opravdového muže v prostředí prezentovaného světa narkomanů periferie. Všechny požitky jsou na dosah ruky a zdá se, že se nemůže nic stát. Hlavní ženskou postavou je Nikki (půvabná Brittany Murphy), Kuchařova atraktivní přítelkyně. Světlé okamžiky se překvapivě a nesrozumitelně střídají se zmatenými a jediným úkolem je přinášet smyslnou dráždivost. Z dalších rolí: psychicky nestabilní lokální distributor pervitinu Spider Mike - Pavouk Mike (John Leguizamo), jeho žárlivá přítelkyně Cookie - Zajda (Mena Suvari), obyčejný uživatel bez života Frisbee (Patrick Fugit), párek ctižádostivých televizních drsných poldů Mullet (Peter Stormare) a Moustache (Alexis Arquette), Rossova drsná lesbická sousedka (Deborah Harry), homosexuální šéf se slabostí pro Kuchaře (příjemný Eric Roberts), atraktivní striptérka s hororovým zážitkem April (půvabná Chloe Hunter), agresivní dealer Angel (Nicholas Gonzalez), Rossem pronásledovaná Amy (půvabná Charlotte Ayanna), nezastavitelné sestry prodavačky Giggles - Hihňa (Elisa Bocanegra) a La Sadgirl - Fňukna (Julia Mendoza), či nervózní Frisbeeho matka (Lisa Brounstein). Srovnávat Šňup s filmem Requiem za sen, či jiným není na místě. Je to jen moderní zábava žádaného brutálního stylu. Pestrobarevná a nápaditá směsice obrazu a efektu a vnitřní prázdnota. Cení se zuby, ale nekouše a jen se dokola honí za vlastním urousaným ohonem. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (18)

  • Rossovu lesbickú susedu si strihla Deborah Harry, známa tiež ako speváčka skupiny Blondie. (cure)
  • Frisbee (Patrick Fugit) sleduje v televizi videoklip norské black-metalové kapely Satyricon. Skladba se jmenuje "Mother North". Kapela souhlasila s tím, že se její videoklip objeví ve filmu, když režisér Jonas Åkerlund bude režírovat jejich další videoklip ke skladbě "Fuel for Hatred". K realizaci poté skutečně došlo. (Stocki)
  • Ve filmu po užití metamfetaminu jsou záběry na zmenšení zorniček uživatelů, ale ve skutečnosti se zorničky po užití této drogy naopak roztahují. (Stygy25)

Reklama

Reklama