Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (751)

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda absence silnějšího děje, jinak bych až na drobnosti opět neměla co vytknout, snad jen že první část byla mírně nezáživná. Největší obavy jsem měla ze zatracované Sofie, ale nakonec nebyla tak hrozná. Dokud neotevřela pusu... Ovšem ne, že by byla až tak strašná, že by zkazila film, na to je Kmotr příliš dobrý. Ještě ale škoda necitlivého odstranění Toma Hagena, film ho dost postrádá a Kmotr III vůbec trpí nedostatkem známých tváří z předchozích dílů. I tak ale je na co koukat. Člověk si může uvědomit, jakou Michael (i ostatní - Connie, Kay...) ušel od prvního dílu cestu a jak moc se změnil. Pacino předvedl svoje hluboké pokání nadmíru přesvědčivě a konec v opeře našponuje nervy k prasknutí. Ovšem celkově měl na mě třetí Kmotr asi nejmenší dopad, to však může být jen tím, že první dva díly jsou tak moc dobré, že by bylo zatraceně těžké natočit ten třetí ještě líp. Rozhodně se u mě řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Důstojné dokončení velkolepé mafiánské ságy o rodině Corleone. Don Michael (stále skvělý Al Pacino) v roli finančníka a mecenáše církve (nadace Vita Corleone), ale ve skutečnosti investora do rozvětvených vatikánských realit společnosti Immobiliare, a to opět v souboji s mnoha protivníky - mafií americkou vedenou Donem Altobellem (starý Eli Wallach), mafií církevní vatikánskou i nakonec mafií sicilskou. Několik scén je hodno zapamatování: -Setkání mafiánů v konferenčním sále v Atlantě a částečně úspěšný atentát Joey Zasy na ně pomocí helikoptéry pálící salvy kulek skrze skla stropní kupole, zatímco k smrti vyděšení mafiáni se marně snaží utéci. -Michaelův synovec a Sonnyho syn Vincent Mancini (výborný Andy Garcia), když na uliční slavnosti zabíjí mafiána Zasu, obdobně jako to udělal kdysi jeho děd Vito Corleone na podobné oslavě. -Bolestná zpověď Dona Michaela ze svých zločinů včetně bratrovraždy kardinálu Lambertovi, budoucímu papeži. -Působivé závěrečné vyrovnávání účtů rodiny Corleone se svými nepřáteli, zatímco všichni sledují obdobný dramatický děj v palermské opeře při pěveckém debutu Michelova syna v hlavní roli. -Pokojný skon starého, osamělého a zlomeného Michaela Corleone sedícího na židli před domem kdesi na Sicílii, zatímco po něm neštěkne ani pes motající se kolem jeho zemřelého těla. Trailer: http://www.csfd.cz/film/1646-kmotr-iii-godfather-part-iii-the/videa/ ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení nejlepší trilogie všech dob. Lépe už to natočit nešlo - příběh zasazen do končící vlády Cosa Nostry, vykreslení postavy Michaela jako zranitelného Dona bažícího po spasení a hledání bosse nového...Skvěle sestavený díl plný nostalgie, vynikajících akčních momentů a tou nejlepší půlhodinou mě jen utvrdil v tom, že Coppola si svůj sen o vládě jedné rodiny italských přistěhovalců splnil do puntíku. Poslední záběr nadpozemský a Garcia neskutečný frajer. [Přesná stopáž: 170 min] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Real power can't be given. It must be taken." Je návrat k látce po šestnácti letech mlácením prázdné slámy? Ne, není. Ač se Kmotr III nemůže svým předchůdcům rovnat, tak je stále o tolik lepší než drtivá většina ostatní filmové produkce, že mu nelze neudělit maximální hodnocení. Závěrečná půlhodina je vůbec nejlepší pasáží celé trilogie. Skvostné (a opět nezapomenutelné) uzavření jedné rodinné ságy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chybí postava sice postava Toma Hagena, naproti tomu zde ale vystupuje výborný Andy Garcia a v roli záporáka Eli Wallach. Tedy náhrady jsou více než adekvátní. Mou domněnku že katolická církev je největší zločinecká organizace všech dob tento film ještě podpořil. Vůbec se nejedná o slabé pokračování nebo nastavovanou kaši. Kmotr si svou velmi vysokou úroveň dokázal udržet a jedná se největší mafiánskou trilogii všech dob. Kdy sledujeme vzestupy, pády a velké rány do duše Michaela Corleona. 100% ()

Galerie (161)

Zajímavosti (41)

  • Uprostřed natáčení zjistili otci Diane Keaton (hrající Kay Adams Michelson) nádor na mozku. Režisér F. F.Coppola umožnil Diane na tři týdny přerušit natáčení a odletět do USA. Ve stejné nemocnici v Los Angeles v tu dobu podstupoval chemoterapii i Tom Rosqui, mafiánský pěšák Rocco Lampone z Kmotra II (1974). (kenny.h)
  • Rok úmrtí Michaela Corleone (Al Pacino) nebyl ve filmu zveřejněn, ale v bonusových materiálech na DVD je uveden rok 1997. (don corleone)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama