Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

woody 

všechny recenze uživatele

Snad jedna z nejkrásnějších komedií co jsem kdy viděl. Je bizarní ale ne nevkusná, což by se klidně mohlo nechtěně povést. Vítězstvím je scénář a herecké obsazení. Scénář z toho důvodu, že natočit čisté road movie o 2 transvestitech a jednom transsexuálovi je už samo o sobě úžasné.Ovšem zpraocvat to tak aby ty postavy nebyly pouze chlapáci mluvící fistulkou v OPRAVDU extravagantních kostýmech potřebuje větší preciznost.Elliot si musel pomyslet, že se casting zbláznil, ale risk se vyplatil a já se po dlouhé době opravdu od srdce zasmál(debaty v autobuse, pingopongové míčky ad). Kdykoliv můžu tak si ji rád pustím, protože se dá vidět několikrát a neomrzí se! ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl tak otřesnej zážitek, že jsem myslel, že to natočil nějakej sadistickej úchyl, aby mučil diváky. Nějak mi totiž nedošlo, co je zajímavýho nebo snad vtipnýho na bandě tranďáků, co jezdí růžovym autobusem a předváděj nějaký svoje buznoviny. K tomu si ještě připočítejte, že ve filmu prakticky celou dobu uslyšíte to nejpříšernější disko, který kdy vzniklo (Gloria Gaynor, Village people a podobný sračky) a dílo je dokonáno. Já můžu jenom napsat, že je to akorát hnusnej kýč a podruhý se na to rozhodně dívat nebudu. Docela by mě zajímalo, čim si film vysloužil tak vysoký hodnocení od ostatních uživatelů. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že jediným dôvodom, prečo som sa rozhodol tento film pozrieť, je jeho zaradenie do publikácie 1001 filmov, ktoré musíte vidieť atď.. Som rád, že som ho videl a že som ho videl až teraz, keď viem, kto sú Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce a potom, čo som ich videl v mnohých, diametrálne odlišných úlohách. Takže predsudky stranou, Priscilla je vydarený film, založený na silných hereckých výkonoch, vďaka ktorým vám budú postavy blízke a časom aj zabudnete na ich, povedzme že, "inakosť". Vďaka "púštnej" atmosfére filmu som čakal, že sa niekde z rohu prirúti Mad Max. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nádherná transvestitní road movie, která nejen pobaví, ale dává vnímavému člověku i lekci v tolerantnosti k tomu, co se odlišuje a "není normální". Výborné herecké výkony, skvělá kamera a hitovky, které nestárnou, včetně mojí nejoblíbenější I Will Survive od Glorie Gaynor v úžasné scéně s australskými domorodci. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* roadmovie může mít spoustu podob a tahle má barvu duhy a hromady extravagance. Rozhodně bych nečekal, že na vyprahlé poušti bude tak živo, veselo a potkám tu všemožné prapodivné existence. Příběh je o lidskosti, toleranci a životních zkušenostech a ani na chvilku nenudí i díky skvělému výběru hudby. Rozhodně doporučuji a stále přemýšlím jak se jim do toho autobusu mohli vejít všechny kostýmy ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama