Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem před mnoha lety vyrazila do kina jen a jen kvůli mé milované ABBě. Víc mě nezajímalo a popravdě o moc víc jsem si z filmu ani nepamatovala. Trochu přeháním :- ). A konečně jsem měla možnost vidět ho znovu a pokorně přidávám 1* do plného hodnocení. Australská poušť a v ní tak nepatřičně působící šílené kostýmy podivné trojice. Zvláštní, výstřední a rozevláté bytosti v lodičkách, tančící na hity 70. let. Jejich nejoblíbenějším repertoárem je ABBA ( v tom jsme zajedno), i když písniček ABBy ve filmu moc nezazní. Autobus Priscilla se švédskou vlajkou a nápisem „hajzlové s AIDS táhněte domů“ přetřený levandulovou barvou a velké putování za sjednaným angažmá. Nádherný film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem LGBT filmů jak se jim dnes říká a asi nikdy nebudu. Vadí mi způsob jakým menšiny nutí majoritě respekt k jejich odlišnosti. Tolerance má být přirozená, ne vynucovaná. A čím víc se tak děje, tím více mi všechny ty menšiny lezou na nervy se svými stupňujícími se požadavky. Přitom je to dle Darwina věc, která se vyřeší sama - slepá větev vývoje. Nicméně chápu, že to někteří jedinci uvěznění v tělech, která si nepřejí nemají jednoduché. Že také touží po svobodě a obyčejném respektu bez posměšků. A řeknu vám rovnou, že tenhle film to překrásně nenásilně a nenuceně ukazuje. A já jsem rád, že jsem jej viděl. Původně jsem si totiž myslel, že je to obyčejná roadmovie s partou přátel v autobusu. Obsah jsem nečetl a na film narazil náhodou. Říkám si hm... Má milovaná Austrálie, hliníkovej třínápravovej křižník, komedie... To jsou ingredience co já rád. Jenže z party přátel se hned v úvodu vyklube tojice transsexuálů jedoucí přes půl Austrálie předvést svoji transvesti show. A ačkoliv je to roadmovie lehce bizardní, nutí místy k zamyšlení. Film je plný hudby, šílených kostýmů a přenádherných scenérií Austrálie. Úvodní herecká trojice Stamp, Weaving a Pierce plus Hunter v roli mechanika Billa předvedli fakt herecký koncert. Tady nemohu jinak a dávám za 4 kostýmy skupiny ABBA. * * * * ()

Reklama

ifa 

všechny recenze uživatele

Tahle trojice "holek" :-) jede z místa A do místa B, projíždí místem C, což je naše mysl, pak projíždní místem D, což je zase smysl, a končí v místě E, v divákově srdci. Suprová road movie plná barev, humoru a lesklých materiálu pošitých flitry, doladěná přeslazenou hudbou pumpující nám v žilách tempo života a radosti z něj a s kapkou z morálních vod. Obdivuji herecké výkony a to všech tří představite-lů/lek. 80% ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl tak otřesnej zážitek, že jsem myslel, že to natočil nějakej sadistickej úchyl, aby mučil diváky. Nějak mi totiž nedošlo, co je zajímavýho nebo snad vtipnýho na bandě tranďáků, co jezdí růžovym autobusem a předváděj nějaký svoje buznoviny. K tomu si ještě připočítejte, že ve filmu prakticky celou dobu uslyšíte to nejpříšernější disko, který kdy vzniklo (Gloria Gaynor, Village people a podobný sračky) a dílo je dokonáno. Já můžu jenom napsat, že je to akorát hnusnej kýč a podruhý se na to rozhodně dívat nebudu. Docela by mě zajímalo, čim si film vysloužil tak vysoký hodnocení od ostatních uživatelů. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Snad jedna z nejkrásnějších komedií co jsem kdy viděl. Je bizarní ale ne nevkusná, což by se klidně mohlo nechtěně povést. Vítězstvím je scénář a herecké obsazení. Scénář z toho důvodu, že natočit čisté road movie o 2 transvestitech a jednom transsexuálovi je už samo o sobě úžasné.Ovšem zpraocvat to tak aby ty postavy nebyly pouze chlapáci mluvící fistulkou v OPRAVDU extravagantních kostýmech potřebuje větší preciznost.Elliot si musel pomyslet, že se casting zbláznil, ale risk se vyplatil a já se po dlouhé době opravdu od srdce zasmál(debaty v autobuse, pingopongové míčky ad). Kdykoliv můžu tak si ji rád pustím, protože se dá vidět několikrát a neomrzí se! ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama