Reklama

Reklama

Samaritánka

  • Jižní Korea Samaria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvě soulské středoškolačky získávají peníze na cestu do Evropy zvláštním způsobem: Jae-young se prostituuje a Yeo-jin jí pomáhá hledat zákazníky. Dívky na tom nevidí nic divného. Jednoho dne se však Jae-young smrtelně zraní. Kamarádka ji sama donese do nemocnice a posléze se rozhodne nabízet své tělo jejím klientům, avšak s překvapivým záměrem, jehož cílem je vykoupení. K dalšímu zlomu v komorním, do sebe uzavřeném příběhu dojde, když dívčin otec, povoláním detektiv, náhodou zjistí, co dělá jeho dcera po škole. Vyprávění je rozděleno do tří částí a má nesporné náboženské konotace. Ponechává však divákovi značný prostor k domýšlení. Kim Ki-duk jako by ustoupil od razance své předcházející kontroverzní tvorby, jež mnohdy šokovala nečekanými naturalistickými zvraty. I v Samaritánce se objevuje násilí, sex a smrt, avšak v poněkud jiné poloze než dříve. Opět jsme však konfrontováni s podivným odcizeným světem, v němž zaujme zvláštní nálada, podporovaná lyrickou hudbou a atmosférou korejského podzimu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

francis 

všechny recenze uživatele

Na lidský chování v nejrůznějších životních situacích existuje vždycky víc pohledů, a to dokonce i v případě, že ten první se zdá být samozřejmým a jediným možným. Pohledů je totiž vždycky hned několik. O tom nás v Samaritánce Kim Ki-duk svým klasickým rafinovaně naturalistickým (a v tomhle případě vysoce účelným) způsobem přesvědčuje dokonale. A skvěle mu při tom asistují jeho bezprostřední teenage herečky. Film, kterej dává nejednu příležitost k přemýšlení. Dotkne se srdce, ale nenechá spát rozum. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po první půlhodině jsem se litoval, jakou že to mám smůlu a v životě jsem nepotkal dvojici podobně altruisticky založených dívek, jako jsou Jae-young a Yeo-jin, ale následná rozezlená reakce milujícího otce na počínání jeho dcery mne vystrašila natolik, že jsem myšlenky na asijské středoškolačky okamžitě pustil z hlavy a inspirován skvěle nasnímanými exteriéry (a podmanivou hudbou, která pohled na ně podbarvuje) jsem se začal těšit na procházky podzimní krajinou. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Chování postav v Samaritánce není příliš logické. Dívka opovrhující prostitucí se sama stane prostitutkou? Dosud v klidu a míru žijící otec brutálně zabije muže, který využil „dobročinnosti“ jeho dcery? To už je i reálný svět takhle deformovaný? Nevěřím. Formálně všední, nebýt pár scén přímo šedivý snímek je neveselým podobenstvím. Dokážeme ještě oddělit dobré od zlého? Osobní od cizího? Důležité od nedůležitého? Jak uniknou ze života ve lži? Další lží? Největším problémem Samaritánky je důsledné obcházení čehokoliv konkrétního, soustředěnost výhradně na věci víceznačné a svou víceznačností provokující. Z devadesátiminutových úvah během koukání na bílou zeď byste byli podobně moudří. Jenom by tomu chyběl prvotní impuls, který vás nasměruje patřičným směrem, naladí na správnou vlnu. S podobným trendem do budoucna bych příště volil raději procházku lesem než nový film Kim Ki-duka. 70% Zajímavé komentáře: Radko, Tommy987, wipeout, Potrublo ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších Kim Ki-dukových filmů, které jsem kdy viděl. Těžko se o tom mluví, musíte to zkrátka vidět. Opět velmi pomalé tempo, čarokrásná hudba a přesný výběr herců. Výborně propracované charaktery postav. Super zážitek, na který se nezapomíná. P. S.: Korejky jsou nejkrásnější děvčata na světě. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Premyslené obrazové kompozície, podmanivá hudba a viac, či menej skrytá symbolika sa odráža v príbehu so zvláštne posmutnelou náladou, ktorú dotvára atmosféra jesennej prírody. Vzťah dvoch najlepších kamarátiek, z ktorých sa jedna po smrti druhej rozhodne vykúpiť svojským spôsobom hriechy mŕtvej kamarátky, postupne vystrieda vzťah medzi dospievejúcim dievčaťom a jej otcom, ktorý prestáva mať kontrolu nad jej správaním. Protiklady hriech- čistota, spravodlivosť-vražda, priateľstvo-prostituovanie a pod. sú prítomné v priebehu väčšiny deja. Výnimočné dielo je zároveň filozofickým zamyslením sa nad mierou potrestania, či odčinenia hriechov, ktoré si druhá strana spôsobuje dobrovoľne. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Podobne ako pri ostatných Kim Ki-Dukových filmoch, ani Samaritánka nezaznamenala veľký úspech doma, v Južnej Kórei. Musela najskôr získať niekoľko medzinárodných ocenení, aby sa stala vyhľadávaným festivalovým filmom. (Dr.Cilka)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama