Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

majo25 

všechny recenze uživatele

Tvrdé rečí od teenegerov, sex a erotika u teenegerov - vzdelávaciu úlohu tento tvrdý animák asi nemal. A či narážal na realitu, aspoň teda tú maďarskú? - netuším. Ale pokiaľ sa jednalo iba o distrikt, v ktorom žijú rôzne komunity, bol príbeh v pohode, akonáhle sa to začalo točit okolo stroja času, mamutoch a ropy a dalších stupiditách, išlo to do píííp. Škoda. Záver bol predvídateľný a aj taký nemastný-neslaný. Jednoduchá plôšková animácia tomu tiež nepridala na hodnote. Hodnotenie: 50% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, co jsem chtěl vidět jako malý. Překvapivě Distrikt! není tak špatný, jak jsem se obával, ale nadšený z něj rozhodně nejsem. Je v něm několik vtipných scén a dokáže pobavit, ale celkově mě to moc nezaujalo. Ani ne tak animací, na kterou jsem si celkem rychle zvykl, ale spíše plochými postavami, ne moc záživným dějem a pro mě dost otravnými rapovými vsuvkami (tenhle hudební žánr rozhodně nemusím), kterých ale naštěstí nebylo tolik. Je to takový ten film, který stačí vidět jednou, odnesete si z něj málo a po čase skoro zapomenete, že jste ho vůbec viděli... Slabé 3* ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá pol hodina je skvelá. Ukazuje obyvateľov jedného budapeštianskeho sídliska: Rómov, policajtov, mafiu... Predstavuje veľa postáv za sebou a vzťahy / konflikty medzi nimi. Zabáva aj rozosmeje a pri rapových scénach už viete, že pod 4* s hodnotením nepojdete. Potom sa to ale celé posere. Tvorcovia jak keby nevedeli, čo ďalej a začnú miešať jedno s druhým, politiku s fantasy, satiru s katastrofickým filmom, a zo začiatočnej skupinky cigáňov zo sídliska, ktorí mali - naozaj mali potenciál stať sa kultovými, nezostane vôbec nič. Všetci Dištrikt prirovnávajú k South Parku, sú to ale skorej Simpsonovci. Nejaká slabšia Helloweenska časť. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Hemží se to tu srovnáními se South Parkem, a já se k nim musím připojit. Nyócker na mě totiž opravdu působil jako takový maďarský South Park. Pravda, trošku vulgárnější a zajímavěji zanimovaný, ale také s méně ulítlým a méně trefným humorem. A jelikož mezi vyznavače SP nepatřím, nemůžu hodnotit vysoko. 5/10 ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dokud krev teče, klacek stojí a chlap z toho má hlavu v pejru. Široké a hluboké kvalitativní schizma. Animace:Několik dobrých filmových nápadů, zajímavá kombinace dvoj- a trojrozměrné animace za těch skoro 20 let moc nezestárla, i když je samozřejmě poznat, že možnosti jsou už jinde. Pěkné na pohled, ucházející hudební složka, jakkoliv jsou tyhle východňárské výpovědi o životě ve štrýtu absurdní. (Dnes už bohužel v kolonce oldschool.) Scénář: Už dlouho jsem se u filmu necítil tak trapně, možná i na základě podezření, že tuhle afinitu k humpolácké, gulášové, komunální středo-východoevropské satiře s Maďary (a dalšími Visegrády) sdílíme; Baklán prostě není dost daleko. Z explicitního zobrazení násilí, sexu a užívání drog by se dalo soudit, že je Distrikt! určen dospělému divákovi, tomu ale neodpovídá zápletka o cestování v čase za účelem výroby ropy z mamutů s globálními politickými následky, která by uvedla do rozpaků možná i žáka základní školy. Film obsahuje velké množství pokusů o vtip, ale ani jeden povedený, ani při započtení jinak bizarní maďarštiny - celé to snažení je únavnější, než kdyby to bylo od titulků k titulkům úplně na vážno. Společensko-kritický a multikulti rozměr, který obvykle vítám, je podán v duchu 'Cigáni, Ukrajinci, gádžové, islámští fundamentalisté a žluťáci všichni proti papalášům z EU a USA' tak iritujícím způsobem, že jsem musel bojovat s nutkáním si před obrazovkou zahajlovat. Ty dvě hvězdičky jsou fakt jen za animaci. BRITNEY SPEARS SE DEFINITIVNĚ USADILA. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama